torstai 25. elokuuta 2016

Täytetyt munakoisot

Täytetyt munakoisot sopivat alkuruuaksi, lisukkeeksi tai kevyeksi kasvisateriaksi. Täyte toimii hyvin niin munakoisojen, kesäkurpitsan kuin paprikoidenkin kanssa.

Neljälle alkuruuaksi tai kahdelle nälkäiselle pääruuaksi:
2 munakoisoa
3 sipulia
ruokaöljyä
purkillinen tomaattisosetta
pussillinen pakasteherneitä
suolaa
mustapippuria
2 dl juustoraastetta

Lisäksi:
purkki bulgarian jogurttia
pari puserrettua valkosipulinkynttä

Leikkaa munakoisot halki pituussuunnassa. Koverra sisus ja laita munakoisot voideltuun vuokaan ja esipaista niitä 225 asteessa noin 10 minuuttia. Tee sillä välin täyte. Kuullota sipulia öljyssä. Lisää tomaattisose, hienonnettu munakoison (tai kesäkurpitsan) sisus, herneet ja mausteet. Hauduta hetki. Täytä munakoisot seoksella ja ripottele päälle juustoraastetta. Kypsennä uunissa vielä puolisen tuntia. Tarkkaile, etteivät ruskistu liikaa. Tarjoa valkosipulilla maustetut bulgarian jogurtin kanssa.

Ohje on hieman muunneltu versio ETNO kasviskeittokirjan (Ravintola Kasvis, Oraan suojelijat ry ja KSL) ohjeesta.

sunnuntai 21. elokuuta 2016

Marjamuffinit

Perusresepti marjaisille muffineille. Helppo ja varma. Ohjeen olen löytänyt Aura Liimataisen kirjasta Parasta kotiruokaa.

15 kpl
100 g voita
1,5 dl sokeria
2 munaa
1,5 dl grahamjauhoja
1 dl vehnäjauhoja
1,5 tl leivinjauhetta
2 dl marjoja



Pane uuni kuumenemaan 200 asteeseen. Vatkaa pehmeä voi ja sokeri vaahdoksi. Lisää munat yksitellen hyvin vatkaten. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää käännellen taikinaan. Lisää lopuksi marjat. Jaa taikina 15 paperivuokaan ja paista noin 15 minuuttia uunin keskiosassa.

torstai 18. elokuuta 2016

Mamman marjapiirakka

Tämän klassikkopiirakan ohje löytyy moneltakin nettisivulta, mutta kirjaanpa sen ylös itsellenikin. Grahamjauhot antavat oman säväyksensä pohjataikinaan, mutta voi sen tehdä kokonaan tavallisista vehnäjauhoista. Punaiset viinimarjat ja puolukat sopivat erityisen hyvin tähän leipomukseen. Talvella heitän marjat suoraan pakastimesta piirakkapohjan päälle, mutta sitten varalta paistan piirakkaa kymmenisen minuuttia pidempään (käännän lämmön uunista pois päältä puolen tunnin jälkeen).

100 g voita
1 dl sokeria
1 muna
1,5 dl vehnäjauhoja
1 dl grahamjauhoja eli täysjyvävehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
4–5 dl marjoja
1 prk kermaviiliä
1 muna
0,5 dl sokeria
1 tl vaniljasokeria


Vaahdota pehmeä voi ja sokeri. Lisää muna vatkaten. Yhdistä kuivat aineet ja lisää käännellen. Taputtele taikina voidellun, matalan piirakkavuoan pohjalle ja reunoille. Levitä marjat pohjalle. Sekoita muut täytteen ainekset keskenään ja kaada päälle. Paista uunin alatasolla 200 asteessa puolisen tuntia.

tiistai 16. elokuuta 2016

Suuret valkosipuliset lihapullat tomaattikastikkeessa

Tuhdin makuiset lihapullat sopivat silloin tällöin syötäväksi. Lihapullat saavat särmää makuunsa valkosipulista ja säilötyistä sardelleista. Ohjeen olen joskus napannut jostakin ruotsalaiselta nettisivulta, ja itse olen vaihtanut kuivatun chilin tilalle sambal oelek -chilitahnan ja joskus käytän oreganon tilalla provencen yrttisekoitusta. Alkuperäisessä ohjeessa neljän hengen annokseen tuli 800 grammaa jauhelihaa, mutta puolella tuosta määrästä saa kyllä neljälle kohtuullisen aterian.

12 isoa lihapullaa:
400 g vähärasvaista nautajauhelihaa
2 säilöttyä sardellifileetä hienonnettuna
1 sipuli raastettuna
2–3 valkosipulinkynttä puserrettuna tai hienonnettuna
1 tl chilitahnaa
1 tl kuivattua oreganoa tai provencen yrttejä'
n. 1 tl mustapippuria myllystä
vajaa 1 tl suolaa (sardellit ovat suolaisia!)

Kastikkeeseen:
1,5 rkl oliiviöljyä
2–3 valkosipulinkynttä hienonnettuna
1 prk tomaattimurskaa (400 g)
2/3 lihaliemikuutiota murennettuna
suolaa
pippuria

Pastaa 70 g/annos

Sekoita lihapullien ainekset, muotoile kostutetuin käsin isoja lihapullia ja laita ne leivinpaperin päälle pellille. Paista uunin keskitasossa 225 asteessa noin 10 minuutia. Kuumenna öljy paistokasarissa ja paistele hetki valkosipuleja, lisää sitten tomaattimurska ja liemikuutiomuruset. Suolaa ja pippuroi. Kiehauta. Lisää lihapullat ja anna muhia kannen alla puolisen tuntia. Keitä sillä välin pasta.

Kaalisilppu tms. vihersalaatti sopii hyvin lisukkeeksi.

maanantai 15. elokuuta 2016

Kukkakaaligratiini

Gratinoitu kukkakaali sopii hyvin esimerkiksi paistetun, grillatun tai savustetun kalan kanssa. Tai vaikka siltään vaalean leivän kera. Juustoista parhaiten kastikkeeseen sopii mielestäni emmental. Gratinointikastike on tavallinen vaalea peruskastike (bechamel) juustolla terästettynä.

1 kukkakaali
30 g voita
3 rkl vehnäjauhoja
3 dl kevytmaitoa
1 dl kukkakaalin keitinvettä tai kasvislientä
75 g tai noin 2 dl juustoraastetta
¾ tl suolaa
valkopippuria

Huuhdo kukkakaali ja pilko lohkoiksi. Keitä lohkoja suolatussa vedessä noin 8 minuuttia, älä keitä liian kypsiksi. Ota keitinvettä talteen. Kumoa lohkot voideltuun uunivuokaan. Kastiketta varten sulata voi teflonkattilassa. Lisää jauhot ja anna kypsyä hetki sekoitellen. Lisää (mikrossa esikuumennettu) maito samalla vinhasti sekoittaen, paakkuja välttääksesi. Lisää myös keitinvesi. Anna kiehua hiljalleen kymmenkunta minuuttia, sekoita usein. Lisää sitten juustoraaste, suola ja pippuri. Kaada vuokaan. Paista 200 asteessa noin 25 minuuttia.

perjantai 12. elokuuta 2016

Kasvispaella

Haksahdin kerran Espanjan-reissujen innoittamana ostamaan kotimaiseen grillaussarjaan kuuluvan paellapannun. Parhaiten kaasupolttimon kanssa toimiva pannuni on sen verran iso, että sillä saa tehtyä kuudelle nälkäiselle paellaa, mutta olen tehnyt sillä kolmellekin hengelle. Kaasukeitin kannattaa asettaa mahdollisimman tasaiselle alustalle, jotta myös pannulla olevat öljyt ja nesteet levittyvät tasaisesti eivätkä valu yhteen laitaan. Jos riisi paistuu reunoilta ja pohjasta rapeaksi, eli ruskeaksi, ei se haittaa syömistä (mustaksi kärynnyt on tietenkin toinen juttu), luin jostakin, että espanjalaiset tykkäävät erityiseti paistuneista kohdista. Harmi, että luin siitä sen jälkeen, kun olin kerran reissussa tehnyt kasvispaellaa, joka juurikin vähän kärtsähti pohjasta. Luulin kärtsähtäneiden menneen piloille, enkä tarjonnut syötäväksi. Sisätiloissa laakea paistinpannu tai joku muu laakea pannu ajaa hyvin paellapannun asian. Viimeksi Espanjassa pyörittelin pitkään kaupassa paellapannuja, mutta päädyin jättämään ne kauppaan.

Meillä pidetään eniten kasvispaellasta, ja siihen löytyy myös espanjalaisia ohjeita, vaikka tunnetuimpiin paelloihin kuuluu eri lihalaatuja, kalaa ja äyriäisiä.

Pohjois-Suomen kaupoista ei löydy aitoa paellariisiä, joten olen käyttänyt pitkäjyväistä. Hyvää on tullut. Kasviksia voi vaihdella omien mieltymysten, sesongin ja kaapista löytyvien mukaan.

Kuudelle:
250–300 g riisiä
n. 250 g purkkipapuja, esim. suuria papuja tai papusekoituksia, tai kikherneitä
1 iso punainen paprika
1 vihreä paprika
1 kesäkurpitsa
0,5–1 pss pakastepapuja tai vaihtoehtoisesti herneitä
2 sipulia
3–4 valkosipulinkynttä
1 prk säilöttyjä latva-artisokkia (ei ole pakollinen)
400 g tomaattimurskaa
1–2 tl paprikajauhetta, jos on savupaprikajauhetta, niin sitä
0,5–1 pss sahramia
n. 1 l kasvislientä
3 rkl oliiviöljyä
suolaa
pippuria
persiljaa

Kuumenna öljy pannulla, lisää kuutioidut paprikat ja sipulit, kuullota käännellen joitakin minuutteja, kunnes paprikat vähän pehmenevät. Lisää sitten kuutioitu kesäkurpitsa, ja kääntele jälleen hetki. Lisää sitten pieneksi silputtu valkosipuli ja paprikajauhe ja kypsennä jälleen hetki. Lisää sitten tomaattimurska ja pieneen määrään kuumaa kasvislientä liuotettu sahrami. Kypsennä jälleen hetki. Lisää sitten riisit ja kasvisliemi ja keittele miedohkolla lämmöllä, sekoita välillä. Kun riisi alkaa olla kypsää, lisää valutetut purkkipavut ja pakastepavut. Kypsennä jälleen hetki. Kasvislientä kannattaa varata vähän ylimääräistä, jolloin sitä (tai sitten vain kuumaa vettä) voi lisätä jos neste uhkaa haihtua ennen riisien kypsymistä. Mausta suolalla ja pippurilla. Ripottele lopuksi pinnalle silputtua persiljaa. Jos maku kaipaa terävyyttä, voi tarjolle laittaa sitruunalohkoja.

keskiviikko 10. elokuuta 2016

Lämmin perunasalaatti

Tämä ihana kesäinen perunasalaatti varhaisperunoista sopii erityisen hyvin grillatun kalan kanssa, mutta on maukasta vaikka yksinään, tai vaikkapa keitettyjen nakkien kanssa. Ohje oli alun perin Allt om mat -lehdessä jokunen vuosi sitten (julkaisutiedot ovat jääneet merkitsemättä irtireväistyyn sivuun), ja salaatti oli grillattujen nieriöiden lisukkeena. Salaatista on tullut jokakesäinen herkku.

n. 600 g vastakeitettyjä varhaisperunioita
1 punasipuli
2 rkl ruohosipulia
pieni nippu tilliä
1–2 rkl valkoviinietikkaa
0,5–0,75 dl rypsiöljyä
1–2 tl (karkeaa) dijonsinappia (hätätilassa tavallista)
1 tl sokeria
suolaa ja pippuria



Sekoita kulhossa ohueksi viipaloitu punasipuli, silputtu ruohosipuli ja tilli sekä viipaloidut tai paloitellut vastakeitetyt perunat. Kuumenna kasarissa viinietikka, öljy, sinappi, suola ja pippuri koko ajan sekoittaen. Kaada kastike peruna-sipuli-yrttiseoksen päälle, sekoita ja siirrä tarjoilukulhoon.

tiistai 2. elokuuta 2016

Mustikkatorttu

Tykkään kyllä pullapohjaisestakin mustikkapiirakasta, mutta murotaikinapohjaisista tämä on parhaasta päästä, varsinkin vaniljakastikkeen tai vaniljajäätelön kanssa. Jääkaapissa säilyvän piirakan tuoreuttaa kätevästi kuumentamalla annosta mikrossa täydellä teholla 10 sekuntia. Ohje löytyy Aura Liimataisen Parasta kotiruokaa -kirjasta (Wsoy 2003, 7. painos) sillä muutoksella, että laitan alkuperäisen ohjeen 4 desin sijaan 5 desiä mustikoita.

100 g voita
0,5 dl sokeria
1 muna
1 dl kaurahiutaleita
1,5 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
Täyte:
5 dl mustikoita
0,5 dl sokeria
1 rkl korppujauhoja
2 tl perunajauhoja
Vuokaan:
voita tai margariinia

Voitele matala piirakkavuoka ja pane uuni kuumenemaan 200 asteeseen. Vatkaa pehmeä voi ja sokeri vaahdoksi. Lisää muna edelleen vatkaten. Sekoita muut aineet keskenään ja lisää seos taikinaan kaapimella käännellen. Levitä taikina vuoan pohjalle ja reunoille, Sekoita täytteen aineet ja pane taikinan päälle vuokaan. Paista mustikkatorttua uunin keskiosassa 20–25 minuuttia.