maanantai 15. elokuuta 2016

Kukkakaaligratiini

Gratinoitu kukkakaali sopii hyvin esimerkiksi paistetun, grillatun tai savustetun kalan kanssa. Tai vaikka siltään vaalean leivän kera. Juustoista parhaiten kastikkeeseen sopii mielestäni emmental. Gratinointikastike on tavallinen vaalea peruskastike (bechamel) juustolla terästettynä.

1 kukkakaali
30 g voita
3 rkl vehnäjauhoja
3 dl kevytmaitoa
1 dl kukkakaalin keitinvettä tai kasvislientä
75 g tai noin 2 dl juustoraastetta
¾ tl suolaa
valkopippuria

Huuhdo kukkakaali ja pilko lohkoiksi. Keitä lohkoja suolatussa vedessä noin 8 minuuttia, älä keitä liian kypsiksi. Ota keitinvettä talteen. Kumoa lohkot voideltuun uunivuokaan. Kastiketta varten sulata voi teflonkattilassa. Lisää jauhot ja anna kypsyä hetki sekoitellen. Lisää (mikrossa esikuumennettu) maito samalla vinhasti sekoittaen, paakkuja välttääksesi. Lisää myös keitinvesi. Anna kiehua hiljalleen kymmenkunta minuuttia, sekoita usein. Lisää sitten juustoraaste, suola ja pippuri. Kaada vuokaan. Paista 200 asteessa noin 25 minuuttia.