Gratinoitu kukkakaali sopii hyvin
esimerkiksi paistetun, grillatun tai savustetun kalan kanssa. Tai
vaikka siltään vaalean leivän kera. Juustoista parhaiten
kastikkeeseen sopii mielestäni emmental. Gratinointikastike on
tavallinen vaalea peruskastike (bechamel) juustolla terästettynä.
1 kukkakaali
30 g voita
3 rkl vehnäjauhoja
3 dl kevytmaitoa
1 dl kukkakaalin keitinvettä tai
kasvislientä
75 g tai noin 2 dl juustoraastetta
¾ tl suolaa
valkopippuria
Huuhdo kukkakaali ja pilko lohkoiksi.
Keitä lohkoja suolatussa vedessä noin 8 minuuttia, älä keitä
liian kypsiksi. Ota keitinvettä talteen. Kumoa lohkot voideltuun
uunivuokaan. Kastiketta varten sulata voi teflonkattilassa. Lisää
jauhot ja anna kypsyä hetki sekoitellen. Lisää (mikrossa
esikuumennettu) maito samalla vinhasti sekoittaen, paakkuja
välttääksesi. Lisää myös keitinvesi. Anna kiehua hiljalleen
kymmenkunta minuuttia, sekoita usein. Lisää sitten juustoraaste,
suola ja pippuri. Kaada vuokaan. Paista 200 asteessa noin 25
minuuttia.