tiistai 16. elokuuta 2016

Suuret valkosipuliset lihapullat tomaattikastikkeessa

Tuhdin makuiset lihapullat sopivat silloin tällöin syötäväksi. Lihapullat saavat särmää makuunsa valkosipulista ja säilötyistä sardelleista. Ohjeen olen joskus napannut jostakin ruotsalaiselta nettisivulta, ja itse olen vaihtanut kuivatun chilin tilalle sambal oelek -chilitahnan ja joskus käytän oreganon tilalla provencen yrttisekoitusta. Alkuperäisessä ohjeessa neljän hengen annokseen tuli 800 grammaa jauhelihaa, mutta puolella tuosta määrästä saa kyllä neljälle kohtuullisen aterian.

12 isoa lihapullaa:
400 g vähärasvaista nautajauhelihaa
2 säilöttyä sardellifileetä hienonnettuna
1 sipuli raastettuna
2–3 valkosipulinkynttä puserrettuna tai hienonnettuna
1 tl chilitahnaa
1 tl kuivattua oreganoa tai provencen yrttejä'
n. 1 tl mustapippuria myllystä
vajaa 1 tl suolaa (sardellit ovat suolaisia!)

Kastikkeeseen:
1,5 rkl oliiviöljyä
2–3 valkosipulinkynttä hienonnettuna
1 prk tomaattimurskaa (400 g)
2/3 lihaliemikuutiota murennettuna
suolaa
pippuria

Pastaa 70 g/annos

Sekoita lihapullien ainekset, muotoile kostutetuin käsin isoja lihapullia ja laita ne leivinpaperin päälle pellille. Paista uunin keskitasossa 225 asteessa noin 10 minuutia. Kuumenna öljy paistokasarissa ja paistele hetki valkosipuleja, lisää sitten tomaattimurska ja liemikuutiomuruset. Suolaa ja pippuroi. Kiehauta. Lisää lihapullat ja anna muhia kannen alla puolisen tuntia. Keitä sillä välin pasta.

Kaalisilppu tms. vihersalaatti sopii hyvin lisukkeeksi.