Tuhdin makuiset lihapullat
sopivat silloin tällöin syötäväksi. Lihapullat saavat särmää
makuunsa valkosipulista ja säilötyistä sardelleista. Ohjeen olen
joskus napannut jostakin ruotsalaiselta nettisivulta, ja itse olen
vaihtanut kuivatun chilin tilalle sambal oelek -chilitahnan ja joskus
käytän oreganon tilalla provencen yrttisekoitusta. Alkuperäisessä
ohjeessa neljän hengen annokseen tuli 800 grammaa jauhelihaa, mutta
puolella tuosta määrästä saa kyllä neljälle kohtuullisen
aterian.
12 isoa lihapullaa:
400 g vähärasvaista nautajauhelihaa
2 säilöttyä sardellifileetä
hienonnettuna
1 sipuli raastettuna
2–3 valkosipulinkynttä puserrettuna
tai hienonnettuna
1 tl chilitahnaa
1 tl kuivattua oreganoa tai provencen
yrttejä'
n. 1 tl mustapippuria myllystä
vajaa 1 tl suolaa (sardellit ovat
suolaisia!)
Kastikkeeseen:
1,5 rkl oliiviöljyä
2–3 valkosipulinkynttä hienonnettuna
1 prk tomaattimurskaa (400 g)
2/3 lihaliemikuutiota murennettuna
suolaa
pippuria
Pastaa 70 g/annos
Sekoita lihapullien ainekset, muotoile
kostutetuin käsin isoja lihapullia ja laita ne leivinpaperin päälle
pellille. Paista uunin keskitasossa 225 asteessa noin 10 minuutia.
Kuumenna öljy paistokasarissa ja paistele hetki valkosipuleja, lisää
sitten tomaattimurska ja liemikuutiomuruset. Suolaa ja pippuroi.
Kiehauta. Lisää lihapullat ja anna muhia kannen alla puolisen
tuntia. Keitä sillä välin pasta.
Kaalisilppu tms. vihersalaatti sopii
hyvin lisukkeeksi.