sunnuntai 29. tammikuuta 2017

Moskovanpata



Alun perin Mysi Lahtisen Hesarissa lanseeraaman moskovanpadan ohje löytyy netistä monelta sivustolta, mutta kirjaan sen ylös itsellekin. Padan suosio ei ole ihme, sillä maku on mitä mahtavin. Smetanan ja sinihomejuuston vuoksi pata ei ole kevyimmästä päästä, mutta eipä tätä joka viikonloppu tule tehtyäkään.

Kuudelle
3 sipulia
3–4 venäläista suolakurkkua
n. 30 g voita
3 rkl hunajaa
2 tl rouhittua mustapippuria
ripaus cayennenpippuria
1 kg naudan(sisä)paistia
3 rkl vehnäjauhoja
4–5 dl lihalientä
150 g Aura-juustoa
240 g smetanaa


Ota liha huoneenlämpöön noin tunti ennen ruuanlaiton aloittamista.
Kuori ja silppua sipulit. Sulata voi padassa ja paista sipuleja hetki. Lisää hunaja ja 3 pieniksi kuutioiksi pienittyä suolakurkkua. Paistele hetki ahkerasti käännellen. Lisää pippurit ja kääntele niitäkin hetki.
Kuutioi lihat ja ruskista ne pienissä erissä voin ja öljyn seoksessa. Lisää pataan. Huuhtele paistinpannu lopuksi vesitilkalla ja kaada sekin pataan. Ripottele jauhot pataan ja sekoita hyvin. Lisää sitten kuuma lihaliemi ja sekoita. Lisää sitten murusteltu sinihomejuusto ja sekoita kunnes juusto on sulanut. Lisää sitten vielä smetana ja sekoita.  

Laita kannella peitetty pata 200-asteiseen uuniin kypsymään tunnin ajaksi.
Alenna lämpö sitten 150-asteeseen ja kypsennä vielä tunti tai kaksi. Ota kansi hetkeksi padan päältä pois. Pilko vielä 1–2  suolakurkkua ja lisää valmiin padan päälle.

Kaveriksi sopivat perunat tai riisi. Hasselbackan perunat ovat hieman juhlavampi vaihtoehto keitetyille perunoille.




maanantai 23. tammikuuta 2017

Paholaisen salaatinkastike



Tämä salaatinkastike kulkee myös nimellä taivaallinen salaatinkastike. Voi ajatella, että tulisuutta lisäämällä saa paholaisen version, jolloin makeampi ja miedompi olisi sitä taivaallista. Väkevyyttä makuun saa lisäämällä valkosipulin määrää, käyttämällä tulisempaa sinappia, laittamalla väkiviinaetikkaa omenaviinietikan sijaan ja panemalla tomaattisosetta ketsupin sijaan.

Kastike säilyy hyvin jääkaapissa, ei toki kuukausikaupalla, mutta todennäköisesti tulee syödyksi ennen härskiintymistä. Sopivaa herkkua joulun ajan salaateille ja ruokalahjaksi.

noin 5 dl valmista kastiketta
1 punainen paprika
1 sipuli
2–5 valkosipulinkynttä
0,75 dl sokeria
3 rkl sinappia
0,75 dl omenaviinietikkaa
1 tl suolaa
1 tl kuivattua basilikaa
0,5 tl mustapippuria
1 prk (70 g) tomaattisosetta
3 dl öljyä

Puhdista paprika ja pilko se monitoimikoneeseen. Kuori ja paloittele sipulit, lisää monitoimikoneeseen ja surauta soseeksi. Hätätilassa käytä sauvasekoitinta. Lisää muut ainekset paitsi öljy, Sekoita tasaiseksi. Lisää viimeiseksi öljy ohuena nauhana koneen käydessä. Purkita tai pullota puhtaisiin lasitölkkeihin/pulloihin.

Linssi-makkarapata



Jostakin luin, että saksalaisten tuorepasta späzleä syödään linssipadan kanssa. Jostakin muualta puolestaan luin että sitä syödään makkaroiden kera, tai sunnuntaipaistin. En osannut päättää mitä spätzlen kanssa tarjoaisin ja tein sitten linssi-makkarapataa. Hyvää tuli. 
 
Neljälle
1 pkt raakaa mausteista makkaraa, esimerkiksi chorizotyyppistä
2 dl vihreitä linssejä
sipuli
pari valkosipulinkynttä
1 prk tomaattimurskaa
suolaa
mustapippuria
persiljaa (jos on)




Laita linssit kiehumaan suolattuun veteen tai kasvisliemeen. Leikkaa makkarat reilun sentin paksuisiksi viipaleiksi. Paista makkarapaloja pannulla öljyssä. Lisää hetken kuluttua sipulit ja kääntele. Anna kypsyä hetki. Lisää sitten tomaattimurska. Anna hautua. Valuta kypsät tai lähes kypsät linssit ja lisää pataan. Anna taas hautua hetki. Mausta. Lisää lopuksi pinnalle tuoretta silputtua persiljaa.

Spätzle



Ostin jokin aika sitten alennusmyynnistä teräksisen, siis konepestävän, perunapuristimen vanhan ja rakastetun mutta työläästi tiskattavan puristimen tilalle. Pakkauksessa kerrottiin uuden puristimeni käyttömahdollisuudeksi myös spätzlen tekemisen. Espanjan kielestä suomennettuna vempeleen nimeksi tuli taikinapuristin.
 
Spätzle on saksalais-itävaltalaistyyppistä tuorepastaa, jossa taikina puristetaan reikäisen levyn läpi kiehuvaan, suolalla maustettuun veteen kypsymään. Taikinasuikaleiden annetaan kiehua hetki, kunnes ne nousevat pintaan, ja sitten ne kerätään reikäkauhalla uuninkestävään astiaan. Minä tein niin, että kun olin puristanut satsin taikinaa reikälevyn läpi, leikkasin nauhat ruokaveitsellä poikki ja erottelin niitä kattilassakin veitsellä toisistaan. Jos ei ole sopivaa puristinta käytössä voi taikinan keittää pieninä nokareina.

Spätzle tarjotaan yleensä kullankeltaisiksi voissa paistettujen sipulirenkaiden kera tai ruskistetun voin kanssa. Jossakin päin tavataan tarjota spätzleä linssimuhennoksen kanssa, tai sunnuntaipaistin lisukkeena. Kokeilemassani ohjeessa käytetään sipulia ja koko homma vielä gratinoidaan runsaan juuston kanssa uunissa. Hyvää tuli, ja annoksesta riitti vielä lämmitykseen. Lisukkeena tarjosin linssi-makkarapataa. Siitäkin riitti lämmitykseen. Lämmitysvaiheessa paistoin spätzlet voissa paistinpannulla ja linssi-makkarapadan kuumensin mikrossa.

Kahdelle (iso annos)
1 iso sipuli
voita sipulin paistamiseen
200 g vehnäjauhoa (osa täysjyvää)
2 munaa
1 dl vettä
ripaus (1/3 - 1/2 tl) suolaa
ripaus muskottipähkinää
keittämiseen esim. 3 l vettä ja 1 rkl suolaa
100 g raastettua emmentaljuustoa




Sekoita jauhot ja mausteet kulhossa. Lisää munat ja sekoita. Lisää vielä vettä, jotta saat pullataikinaa löysemmän mutta lättytaikinaan paksumman taikinan. Pursota osa taikinasta puristimen läpi, leikkaa pätkiksi. Kun kaikki ovat nousseet pintaan, kerää reikäkauhalla uuninkestävään vuokaan. Spätzlet pysyvät lämpiminä jos pidät vuokaa uunissa (200 asteessa). Kun koko taikina on käytetty, lisää pinnalle voissa paistetut sipulit, vähän pippuria myllystä ja juustoraaste. Ohjeessa laitettiin juustoa spätzlekerrosten väliin, mutta minä laitoin vain päälle. Laita koko komeus uuniin ja nosta lämpötilaa 250 asteeseen. 

Vanha ja uusi perunapuristin



maanantai 16. tammikuuta 2017

Gubbröra



Vihdoinkin sain aikaiseksi valmistaa gubbröraa, ruotsalaisten herkkuna pitämää leivänpäällystahnaa. Joulun kunniaksi tein kalapöytään yhdeksi vaihtoehdoksi gubbröralla päällystettyjä ruisleipiä. Ruotsalaiset syövät tätä (internetin ihmemaailman mukaan) tavallisimmin näkkileivän päällä. Koemaisto näkkärillä todisti makuyhdistelmän toimivuuden. Tätä voi tehdä muulloinkin kuin jouluna.

Tein mielestäni pienennetyn version neljän hengen annoksesta, ja silti siitä riitti hyvin kahdeksaan pienehköön leipään.

Oma versioni on muunnelma netistä löytyneistä ruotsalaisista ohjeista. Monessa ohjeessa kalana käytetään matjessilliä, mutta peltipurkkiin säilötty anjovis tulee hyvänä kakkosena. Siis anjovisfileitä säilykkeenä. Ja nimenomaan anjovisfileitä, ei janssonfileitä, vaikka varmasti niistäkin saa syötävän sörsselin.

Versiooni tuli ranskankermaa ja vähän majoneesia. En olisi käyttänyt tuhtia majoneesia, mutta muun jouluisen ruuanlaiton vuoksi sitä oli kotona valmiiksi. Joissakin ohjeissa käytetään smetanaa, mutta se tuntuu turhan raskaalta ja rasvaiselta. Toisaalta, sopivasti rasvainen ja suolainen vievät usein kielen mennessään…  Löytyipä ohjeita, joissa gubbröraan laitetaan Kallen mätitahnaa tuubista.

3 munaa
2 pientä tai 1 isohko puikulaperuna tai muu jauhoinen lajike
1 pienehkö punasipuli
1 prk anjovista
1 dl ranskankermaa
2 rkl majoneesia
suolaa
mustapippuria
tilliä
ruohosipulia
2 rkl mätiä koristeluun, ei välttämätön

Keitä munat koviksi, anna jäähtyä, silppua sitten hienoksi veitsellä tai haarukalla. Keitä perunat jos ei ole aiemmilta aterioilta ylijääneitä. Anna jäähtyä, kuori ja hienonna haarukalla. Kuori ja silppua punasipuli hienoksi. Leikkaa anjovisfileet hienoksi, säästä vähän säilykelientä. Sekoita kulhossa ranskankerma ja majoneesi, lisää hienonnetut munat, perunat, sipuli ja anjovikset. Mausta mustapippurilla ja suolalla sekä hienonnetulla tillillä. Maistele ja lisää mausteeksi anjovislientä jos tarpeen. Mausta alkuun varovasti suolalla. Anna asettua ja jäähtyä jääkaapissa.

Leikkaa esimerkiksi pienellä juomalasilla ruisleivän/saaristolaisleivän/joululimpun viipaleista pyöreitä viipaleita. Voitele ja peitä gubbröralla. Koristele mädillä (jos on), tillillä ja ruohosipulisilpulla. Joissakin ohjeissa koristeena on käytetty katkarapuja tai ohuita retiisiviipaleita. 

Edit 20.12.2017: lisätty tunniste anjovis