maanantai 16. tammikuuta 2017

Gubbröra



Vihdoinkin sain aikaiseksi valmistaa gubbröraa, ruotsalaisten herkkuna pitämää leivänpäällystahnaa. Joulun kunniaksi tein kalapöytään yhdeksi vaihtoehdoksi gubbröralla päällystettyjä ruisleipiä. Ruotsalaiset syövät tätä (internetin ihmemaailman mukaan) tavallisimmin näkkileivän päällä. Koemaisto näkkärillä todisti makuyhdistelmän toimivuuden. Tätä voi tehdä muulloinkin kuin jouluna.

Tein mielestäni pienennetyn version neljän hengen annoksesta, ja silti siitä riitti hyvin kahdeksaan pienehköön leipään.

Oma versioni on muunnelma netistä löytyneistä ruotsalaisista ohjeista. Monessa ohjeessa kalana käytetään matjessilliä, mutta peltipurkkiin säilötty anjovis tulee hyvänä kakkosena. Siis anjovisfileitä säilykkeenä. Ja nimenomaan anjovisfileitä, ei janssonfileitä, vaikka varmasti niistäkin saa syötävän sörsselin.

Versiooni tuli ranskankermaa ja vähän majoneesia. En olisi käyttänyt tuhtia majoneesia, mutta muun jouluisen ruuanlaiton vuoksi sitä oli kotona valmiiksi. Joissakin ohjeissa käytetään smetanaa, mutta se tuntuu turhan raskaalta ja rasvaiselta. Toisaalta, sopivasti rasvainen ja suolainen vievät usein kielen mennessään…  Löytyipä ohjeita, joissa gubbröraan laitetaan Kallen mätitahnaa tuubista.

3 munaa
2 pientä tai 1 isohko puikulaperuna tai muu jauhoinen lajike
1 pienehkö punasipuli
1 prk anjovista
1 dl ranskankermaa
2 rkl majoneesia
suolaa
mustapippuria
tilliä
ruohosipulia
2 rkl mätiä koristeluun, ei välttämätön

Keitä munat koviksi, anna jäähtyä, silppua sitten hienoksi veitsellä tai haarukalla. Keitä perunat jos ei ole aiemmilta aterioilta ylijääneitä. Anna jäähtyä, kuori ja hienonna haarukalla. Kuori ja silppua punasipuli hienoksi. Leikkaa anjovisfileet hienoksi, säästä vähän säilykelientä. Sekoita kulhossa ranskankerma ja majoneesi, lisää hienonnetut munat, perunat, sipuli ja anjovikset. Mausta mustapippurilla ja suolalla sekä hienonnetulla tillillä. Maistele ja lisää mausteeksi anjovislientä jos tarpeen. Mausta alkuun varovasti suolalla. Anna asettua ja jäähtyä jääkaapissa.

Leikkaa esimerkiksi pienellä juomalasilla ruisleivän/saaristolaisleivän/joululimpun viipaleista pyöreitä viipaleita. Voitele ja peitä gubbröralla. Koristele mädillä (jos on), tillillä ja ruohosipulisilpulla. Joissakin ohjeissa koristeena on käytetty katkarapuja tai ohuita retiisiviipaleita. 

Edit 20.12.2017: lisätty tunniste anjovis