sunnuntai 29. tammikuuta 2017

Moskovanpata



Alun perin Mysi Lahtisen Hesarissa lanseeraaman moskovanpadan ohje löytyy netistä monelta sivustolta, mutta kirjaan sen ylös itsellekin. Padan suosio ei ole ihme, sillä maku on mitä mahtavin. Smetanan ja sinihomejuuston vuoksi pata ei ole kevyimmästä päästä, mutta eipä tätä joka viikonloppu tule tehtyäkään.

Kuudelle
3 sipulia
3–4 venäläista suolakurkkua
n. 30 g voita
3 rkl hunajaa
2 tl rouhittua mustapippuria
ripaus cayennenpippuria
1 kg naudan(sisä)paistia
3 rkl vehnäjauhoja
4–5 dl lihalientä
150 g Aura-juustoa
240 g smetanaa


Ota liha huoneenlämpöön noin tunti ennen ruuanlaiton aloittamista.
Kuori ja silppua sipulit. Sulata voi padassa ja paista sipuleja hetki. Lisää hunaja ja 3 pieniksi kuutioiksi pienittyä suolakurkkua. Paistele hetki ahkerasti käännellen. Lisää pippurit ja kääntele niitäkin hetki.
Kuutioi lihat ja ruskista ne pienissä erissä voin ja öljyn seoksessa. Lisää pataan. Huuhtele paistinpannu lopuksi vesitilkalla ja kaada sekin pataan. Ripottele jauhot pataan ja sekoita hyvin. Lisää sitten kuuma lihaliemi ja sekoita. Lisää sitten murusteltu sinihomejuusto ja sekoita kunnes juusto on sulanut. Lisää sitten vielä smetana ja sekoita.  

Laita kannella peitetty pata 200-asteiseen uuniin kypsymään tunnin ajaksi.
Alenna lämpö sitten 150-asteeseen ja kypsennä vielä tunti tai kaksi. Ota kansi hetkeksi padan päältä pois. Pilko vielä 1–2  suolakurkkua ja lisää valmiin padan päälle.

Kaveriksi sopivat perunat tai riisi. Hasselbackan perunat ovat hieman juhlavampi vaihtoehto keitetyille perunoille.