maanantai 26. kesäkuuta 2017

Kesäkurpitsakeitto (Crema di zucchine)




Juhannuksen alkukeitoksi piti tänä vuonna keksiä jotakin ihan muuta kun korvasienet jäivät keräämättä ja niin ollen perinteinen juhannuksen korvasienikeitto tekemättä. Löysin Italian reissun tuliaisena tuodusta keittokirjasta hyvältä kuulostavan kesäkurpitsakeiton ohjeen. Ja hyvää keitto olikin. Parmesaaniraaste keiton pinnalla toi tarvittavaa särmää makuun, jossa minttu täydensi mietoa kesäkurpitsaa.

Lisukkeeksi syntyivät täydelliset rapeat leipäset vähän kuin vahingossa. Leikkasin päivän vanhan patongin vinoiksi viipaleiksi, pyyhkäisin pinnan valkosipulinkynnen puolikkalla ja sivelin päälle oliiviöljyä. Uuni oli kuumenemassa reiluun 200 asteeseen ja uunissa hetken oltuaan leivät olivat ruskistuneet kevyesti ja rapsakoituneet. Läheltä piti etteivät kärähtäneet.

Neljälle
4 pientä tai 3,5 keskikokoista kesäkurpitsaa (vajaa kilo)
4 rkl hyvää oliiviöljyä
1–2 salottisipulia
1 valkosipulinkynsi
5 dl kasvislientä
150 g ricottajuustoa
1 rkl vehnäjauhoja
1 rkl silputtua minttua
suolaa ja pippuria
pinnalle parmesaaniraastetta

Huuhtele ja pilko kesäkurpitsat. Hauduta kesäkurpitsapaloja ja sipuleja öljyssä miedolla lämmöllä kattilassa. Lisää hetken kuluttua minttusilppu ja sekoittele edelleen. Kun kesäkurpitsat ja sipulit ovat pehmenneet, lisää liemi ja soseuta sauvasekoittajalla. Kuumenna. Sekoita vehnäjauhot tuorejuustoon ja lisää hyvin sekoittaen keittoon. Anna kiehua pienellä lämmöllä kymmenkunta minuuttia. Mausta suolalla ja pippurilla. Ripottele keittoannoksen päälle parmesaaniraastetta.



Perunavoileipä

Perunavoileipä vasemmalla.

Kööpenhaminasta ostamani Adam Aamannin Aamanns smørrebrød -kirja on osoittautunut antoisaksi. Tein juhannuksen alkuruuaksi kaksi erilaista voileipää, molemmat kasvisversioita. Voileivät vaativat melko paljon esivalmisteluja ja erilaisia työvaiheita, mutta maku palkitsee vaivan! Tein näiden perunaleipien kaveriksi fenkoli-avokadovoileivät.

Majoneesi kannattaa tehdä ensin.

4 annosta
400 g uusia perunoita
retiisejä
ruohosipulia
2 rkl rapeita ruisleipämuruja
4 viipaletta ruisleipää

Pese perunat hyvin ja keitä kypsiksi. Keitin uudet perunat vanhalla hyväksi havaitulla tavalla, eli perunat laitetaan kiehuvaan, suolattuun veteen ja keitetään kypsiksi. Kypsät perunat höyrytetään kuiviksi kattilassa. Annetaan jäähtyä.

Tee rapeat leivänmurut: raasta ensin leipä tai leikkaa se veitsellä mahdollisimman pieniksi paloiksi. Kuumenna paistinpannussa runsaasti voita ja paista leipämurujut rapeiksi. Anna jäähtyä talouspaperin päällä.

Viipaloi retiisit mandoliinilla ohuiksi viipaleiksi. Huuhtele nopeasti mahdollisimman kylmällä vedellä. Kuivaa talouspaperilla (tai käytä salaattilinkoa).

Voitele leipäviipaleet ohuelti majoneesilla. Laita päälle perunaviipaleita (kantapalat voi jättää muuta käyttöä varten) ja niiden päälle majoneesia. Lisää retiisejä, ruohosipulia ja leipämuruja.

Avokadovoileipä

Avokadoleipä oikealla.

Askartelin juhannuksen ruokapöytään alklupaloiksi pari voileipää. Avokadon ja fenkolin maut natsaavat loistavasti yhteen. Tämänkin herkullisen voileivän ohje löytyy Adam Aamannin Aamanns smørrebrød -kirjasta. Hillotun fenkolin takia voileipä ei synny käden käänteessä.

Neljä voileipää
kourallinen lehtikaalta
pieni punasipuli
1 rkl hyvää oliiviöljyä (alkuperäisessä ohjeessa kylmäpuristettua rapsiöljyä)
½ sitruunan mehu
2 isoa kypsää avokadoa
merisuolaa
mustapippuria myllystä
4 rkl sitruunamajoneesia
hillottua fenkolia
4 rkl rapeita ruisleipämuruja
4 viipaletta ruisleipää

Hillottu fenkoli
2 fenkolia
1 rkl suolaa
½ rkl fenkolinsiemeniä
½ rkl korianteria
5 oksaa timjamia
2 dl (omena)viinietikkaa
2 dl vettä
1 dl sokeria

Leikkaa fenkolit mandoliinilla ohuiksi suikaleiksi. Sekoita suola joukkoon ja anna fenkolien valua siivilässä puolisen tuntia. Kiehauta muut ainekset kattilassa. Käytin liemeen valkoviinietikkaa. Huuhtaise fenkolit ja puristele mahdollisimman kuiviksi. Laita fenkolit lasipurkkiin ja siivilöi lämmin liemi päälle. Jäähdytä ja pidä jääkaapissa yön yli.

Huuhtele lehtikaalet ja silppua mahdollisimman hienoksi. Pilko myös sipuli mahdollisimman pieneksi ja yhdistä lehtikaalisilpun kanssa. Sekoita öljy, suola, pippuri ja vähän sitruunamehua, lisää sitten kaali-sipuliseokseen.

Halkaise avokadot, irrota siemenet ja kuori. Viipaloi. Kääntele viipaleet sitruunamehussa, lisää suolaa ja pippuria. Mausta majoneesi sitruunamehulla ja kuoriraasteella.

Voitele leivät majoneesilla ja laita päälle avokadoviipaleet. Laita avokadoviipaleiden päälle lehtikaali-sipuliseosta ja hillottua fenkolia. Ripottele lopuksi päälle rapeita ruisleivänmuruja.

Jos hillottua fenkolia jää yli, niin se sopii hyvin grillatun lohen kanssa!

Sitruunajugurttikastike

Löysin tämän grillatulle kalalle hyvän kastikkeen ruotsalaisen Mat magasinetin grillierikoisnumerosta 2017. Kastike kannattaa tehdä etukäteen, jotta maut tulevat esiin ja tasoittuvat.



Noin 4 annosta
2 dl turkkilaista jugurttia
1 sitruunan puristettu mehu ja raastettu kuori
1–2 valkosipulin kynttä puristettuna
1 tl juustokuminaa
2 rkl oliiviöljyä
suolaa
mustapippuria myllystä

Sekoita ainekset ja mausta suolalla ja pippurilla.

Kvinoasalaatti (kvinoatabbouleh)

Tabbouleh tehdään tavallisesti bulgurista, mutta halusin juhannuksena tehdä grillatun kalan kanssa vähän erikoisemman version, ja tein sen kvinoasta. Kaupasta löytyi kotimaista kvinoaa, joka lisäksi oli luomua. 



Valmistin kvinoan paketin ohjeen mukaan paahtamalla. Kvinoa huuhdellaan hyvin ennen valmistamista. Kotimaisen kvinoan pieni koko aiheutti päänvaivaa, koska tavallisen siivilän silmäkoko oli liian suuri. Liotin kvinoaa muovikulhossa ja vaihdoin vettä monta kertaa. Pian kvinoa oli turvonnut sen verran, että se pysyi siivilässä.

6 annosta
3 dl kvinoaa
1 kurkku
250 g (1 rs) kirsikkatomaatteja
kesäsipulia
lehtipersiljaa, 1–2 rkl silppua
minttua, n.1 rkl silppua
½ dl oliiviöljyä
sitruunan mehu
1 tl suolaa
mustapippuria

Valmista kvinoa pakkauksen ohjeen mukaan. Anna jäähtyä. Pilko sipulit, kurkku ja tomaatit. Silppua yrtit. Sekoita kastikkeen ainekset, eli öljy, sitruunamehu, suola ja pippuri. Yhdistä ainekset. Anna salaatin jäähtyä ja makujen tasoittua jääkaapissa vähintään parin tunnin ajan.

Kvinoasalaatin lisäksi grillatun kalan kaveriksi sopii hyvin sitruunajugurttikastike.

Lippukakku


Juhannuspäivän ja Suomen lipun päivän kunniaksi innostuin tekemään lippukakun, johon sain idean Kodin parhaat juhlat -kirjasta. Alkuperäisessä ohjeessa lippukuvio tehdään nonparelleilla, mutta kaupassa ei ollut sopivan sinisiä nonparelleja. Mutta kaulittavaa sokerimassaa löytyi, ja valkoisesta ja sinisestä massasta tulikin hyvä päällyste. Kääretorttupohjasta saa leikattua lipun malliset levyt. Netistä löytyivät lipun mittasuhteet, jotka tosin menivät vähän pieleen lopullisessa toteutuksessa kun kakku olikin isompi kuin mitä sen piti olla, enkä ottanut sitä huomioon ristiä leikatessa. Mutta ajatus on tärkeintä ja ensi kerralla paremmin! Täytteeksi laitoin rahka-kermavaahtoa, banaaniviipaleita ja pakastimesta löytyneitä hilloja. Kermavaahto-rahkaa jäi yli, ja söimme sen jälkiruokana mustikoiden ja vattujen kanssa (nam).

Kääretorttupohja
4 munaa
1,5 dl sokeria
1 dl vehnäjauhoja
3/4 dl perunajauhoja
1 tl leivinjauhetta






Pane uuni kuumenemaan 225 asteeseen. Vuoraa korkeareunainen uunipelti leivinpaperilla. Yhdistä kuivat aineet. Vatkaa munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää jauhoseos siivilän läpi ja kääntele varovasti jauhot taikinaan. Levitä uunipellille ja paista 6–8 minuuttia. Levitä pöydälle pellin kokoinen leivinpaperipala ja ripottele sen pinnalle sokeria. Kumoa kypsä torttupohja sokeroidulle leivinpaperille ja poista uunissa ollut leivinpaperi. Anna jäähtyä. Leikkaa kolme lipun muotoista palaa (mittasuhde 11/18).

Kakkuun
marjoja tai valmista hilloa tms.
banaani
2 dl kuohu- tai vispikermaa
1 prk rahkaa
sokeria maun mukaan
1 tl vaniljasokeria
kaulittavaa sokerimassaa, valkoista ja sinistä
kostutukseen sokeroitua sitruunamehua tai maitoa 

Nosta pohjalevy tarjoiluastiaan ja kostuta levy esimerkiksi sokeroidulla sitruunamehulla tai maidolla. Vatkaa kerma vaahdoksi ja lisää siihen rahka ja sokeria. Levitä pohjalevyn päälle marjoja tai hilloa ja vähän kermavaahto-rahkaseosta. Aseta seuraava levy kakun päälle, kostuta ja täytä samoin kuin edellinen. Kostuta myös päällimmäinen levy ja levitä sen pinnalle ohuelti kerma-rahavaahtoa. Tasoita sivut kerma-rahkavaahdolla tai leikkaa terävällä veitsellä. Kakun voi myös päällystää kerma-rahkavaahdolla ja tehdä lipun ristin nonparelleilla. Käytin siis tällä kertaa kaulittavaa sokerimassaa. Pehmitin massaa käsissä ja kaulin sen pölysokeroidun leivinpaperin päällä ohueksi levyksi, jonka nostin kaulimen avulla kakun päälle. Leikkasin kulmat auki taitosta varten. Lopuksi siistin reunat terävällä veitsellä painamalla. Ristin tein kahdesta sinisestä sokerimassasta leikatusta suikaleesta.


tiistai 20. kesäkuuta 2017

Varhaiskaalisalaatti


Tämä ohje löytyy reseptivihkostani nimellä Umpihyvä salaatti. Teen sitä joka alkukesä, kun varhaiskaalia saa kaupoista. Määrät ovat suuntaa-antavia, eli niitä voi vaihdella mieltymysten ja kotona olevien tarvikkeiden mukaan. Nykyaikana ei suositella tonnikalan syöntiä, joten toisinaan korvaan kalan valmispapusäilykkeellä, kuten esimerkiksi papusekoituksella tai isoilla valkoisilla pavuilla. Papuja voi lisätä vaikka laittaisi tonnikalaakin. Ruokaisuutta saa vielä lisää raejuustolla, jota laita valmiin annoksen päälle. Vaikka salaattipohjaan tulee kastike, tursautan toisinaan annoksen päälle kaupasta ostettua valmista salaattikastiketta lisämakua (ja -rasvaa) antamaan.
 



uutta kaalta, esim. pienehkö kerä kokonaan
uusia sipuleja, esim. viiden sipulin nippu
kurkkua, noin puolikas
tomaatteja 2–3
tonnikalaa1 prk vedessä tai öljyssä

kastike, esimerkiksi:
3 rkl öljyä
1 rkl valkoviinietikkaa
ripaus suolaa
½ tl sokeria
vähän mustapippuria myllystä
n. 1 tl (dijon)sinappia

Leikkaa kaali veitsellä mahdollisimman ohuiksi suikaleiksi ja silppua suikaleet pienemmiksi. Siirrä isoon kulhoon. Lisää pieneksi silputtua sipulia ja kuutioiksi leikatut kurkut ja tomaatit. Lisää tonnikala. Sekoita. Tee kastike ja makustele, joskus se voi tarvita hitusen vettä taittamaan etikkaa, toisinaan enemmän etikkaa sopivan terävyyden löytämiseksi. Lisää kastike. Anna jäähtyä ja makustua jääkaapissa.

tiistai 13. kesäkuuta 2017

Torttupohja



Iät ajat olen tehnyt nopean, helpon ja hyvän torttupohjan tällä ohjeella. Tätäkään ohjetta en ole oppinut ulkoa, vaikka se on hyvin yksinkertainen. Vaan nytpä se löytyy täältä blogista.

Pohjaa varten pitää olla sellainen vuoka, joka muodostaa reunat valmiille tortulle. Vuoka voidellaan hyvin margariinilla ja jauhotetaan korppujauhoilla.


3 munaa
vajaa 1 dl sokeria
1 dl vehnäjauhoja
(tai puolet vehnäjauhoja ja puolet perunajauhoja)
½ tl leivinjauhetta

Laitetaan uuni lämpenemään 200 asteeseen. Vatkataan valkuaiset kovaksi vaahdoksi. Lisätään keltuaiset vähitellen sekaan. Lisätään sokeri ja vatkataan vielä. Yhdistetään jauhot ja leivinjauhe ja lisätään seos käännellen muna-sokerivaahtoon. Kaadetaan vuokaan ja paistetaan n. 20 minuuttia.

Jäähtyneen torttupohjan voi kostuttaa esimerkiksi maidolla tai sitruunamehu-vesiseoksella ja päälle voi laittaa pieniksi pilkottuja hedelmiä, tuoreita (kotimaisia) mansikoita (erityisen hyvää!), säilykehedelmiä ym. sekä sokerilla ja ripauksella vaniljasokeria maustettua kermavaahtoa.