maanantai 26. kesäkuuta 2017

Kesäkurpitsakeitto (Crema di zucchine)




Juhannuksen alkukeitoksi piti tänä vuonna keksiä jotakin ihan muuta kun korvasienet jäivät keräämättä ja niin ollen perinteinen juhannuksen korvasienikeitto tekemättä. Löysin Italian reissun tuliaisena tuodusta keittokirjasta hyvältä kuulostavan kesäkurpitsakeiton ohjeen. Ja hyvää keitto olikin. Parmesaaniraaste keiton pinnalla toi tarvittavaa särmää makuun, jossa minttu täydensi mietoa kesäkurpitsaa.

Lisukkeeksi syntyivät täydelliset rapeat leipäset vähän kuin vahingossa. Leikkasin päivän vanhan patongin vinoiksi viipaleiksi, pyyhkäisin pinnan valkosipulinkynnen puolikkalla ja sivelin päälle oliiviöljyä. Uuni oli kuumenemassa reiluun 200 asteeseen ja uunissa hetken oltuaan leivät olivat ruskistuneet kevyesti ja rapsakoituneet. Läheltä piti etteivät kärähtäneet.

Neljälle
4 pientä tai 3,5 keskikokoista kesäkurpitsaa (vajaa kilo)
4 rkl hyvää oliiviöljyä
1–2 salottisipulia
1 valkosipulinkynsi
5 dl kasvislientä
150 g ricottajuustoa
1 rkl vehnäjauhoja
1 rkl silputtua minttua
suolaa ja pippuria
pinnalle parmesaaniraastetta

Huuhtele ja pilko kesäkurpitsat. Hauduta kesäkurpitsapaloja ja sipuleja öljyssä miedolla lämmöllä kattilassa. Lisää hetken kuluttua minttusilppu ja sekoittele edelleen. Kun kesäkurpitsat ja sipulit ovat pehmenneet, lisää liemi ja soseuta sauvasekoittajalla. Kuumenna. Sekoita vehnäjauhot tuorejuustoon ja lisää hyvin sekoittaen keittoon. Anna kiehua pienellä lämmöllä kymmenkunta minuuttia. Mausta suolalla ja pippurilla. Ripottele keittoannoksen päälle parmesaaniraastetta.