maanantai 26. kesäkuuta 2017

Perunavoileipä

Perunavoileipä vasemmalla.

Kööpenhaminasta ostamani Adam Aamannin Aamanns smørrebrød -kirja on osoittautunut antoisaksi. Tein juhannuksen alkuruuaksi kaksi erilaista voileipää, molemmat kasvisversioita. Voileivät vaativat melko paljon esivalmisteluja ja erilaisia työvaiheita, mutta maku palkitsee vaivan! Tein näiden perunaleipien kaveriksi fenkoli-avokadovoileivät.

Majoneesi kannattaa tehdä ensin.

4 annosta
400 g uusia perunoita
retiisejä
ruohosipulia
2 rkl rapeita ruisleipämuruja
4 viipaletta ruisleipää

Pese perunat hyvin ja keitä kypsiksi. Keitin uudet perunat vanhalla hyväksi havaitulla tavalla, eli perunat laitetaan kiehuvaan, suolattuun veteen ja keitetään kypsiksi. Kypsät perunat höyrytetään kuiviksi kattilassa. Annetaan jäähtyä.

Tee rapeat leivänmurut: raasta ensin leipä tai leikkaa se veitsellä mahdollisimman pieniksi paloiksi. Kuumenna paistinpannussa runsaasti voita ja paista leipämurujut rapeiksi. Anna jäähtyä talouspaperin päällä.

Viipaloi retiisit mandoliinilla ohuiksi viipaleiksi. Huuhtele nopeasti mahdollisimman kylmällä vedellä. Kuivaa talouspaperilla (tai käytä salaattilinkoa).

Voitele leipäviipaleet ohuelti majoneesilla. Laita päälle perunaviipaleita (kantapalat voi jättää muuta käyttöä varten) ja niiden päälle majoneesia. Lisää retiisejä, ruohosipulia ja leipämuruja.