maanantai 26. kesäkuuta 2017

Avokadovoileipä

Avokadoleipä oikealla.

Askartelin juhannuksen ruokapöytään alklupaloiksi pari voileipää. Avokadon ja fenkolin maut natsaavat loistavasti yhteen. Tämänkin herkullisen voileivän ohje löytyy Adam Aamannin Aamanns smørrebrød -kirjasta. Hillotun fenkolin takia voileipä ei synny käden käänteessä.

Neljä voileipää
kourallinen lehtikaalta
pieni punasipuli
1 rkl hyvää oliiviöljyä (alkuperäisessä ohjeessa kylmäpuristettua rapsiöljyä)
½ sitruunan mehu
2 isoa kypsää avokadoa
merisuolaa
mustapippuria myllystä
4 rkl sitruunamajoneesia
hillottua fenkolia
4 rkl rapeita ruisleipämuruja
4 viipaletta ruisleipää

Hillottu fenkoli
2 fenkolia
1 rkl suolaa
½ rkl fenkolinsiemeniä
½ rkl korianteria
5 oksaa timjamia
2 dl (omena)viinietikkaa
2 dl vettä
1 dl sokeria

Leikkaa fenkolit mandoliinilla ohuiksi suikaleiksi. Sekoita suola joukkoon ja anna fenkolien valua siivilässä puolisen tuntia. Kiehauta muut ainekset kattilassa. Käytin liemeen valkoviinietikkaa. Huuhtaise fenkolit ja puristele mahdollisimman kuiviksi. Laita fenkolit lasipurkkiin ja siivilöi lämmin liemi päälle. Jäähdytä ja pidä jääkaapissa yön yli.

Huuhtele lehtikaalet ja silppua mahdollisimman hienoksi. Pilko myös sipuli mahdollisimman pieneksi ja yhdistä lehtikaalisilpun kanssa. Sekoita öljy, suola, pippuri ja vähän sitruunamehua, lisää sitten kaali-sipuliseokseen.

Halkaise avokadot, irrota siemenet ja kuori. Viipaloi. Kääntele viipaleet sitruunamehussa, lisää suolaa ja pippuria. Mausta majoneesi sitruunamehulla ja kuoriraasteella.

Voitele leivät majoneesilla ja laita päälle avokadoviipaleet. Laita avokadoviipaleiden päälle lehtikaali-sipuliseosta ja hillottua fenkolia. Ripottele lopuksi päälle rapeita ruisleivänmuruja.

Jos hillottua fenkolia jää yli, niin se sopii hyvin grillatun lohen kanssa!