tiistai 19. marraskuuta 2019

Punajuurilaatikko


Punajuurilaatikkoa vuoassaan.

Olen syönyt monena jouluna hyviä punajuurilaatikoita, mutta itse en ole vielä tehnyt. Joulun lähestyessä teki mieli kokeilla omaa versiota, jonka tein yhdistelemällä netistä löytyneitä ohjeita. Paistettu broilerinfilee ja salaatti punajuurilaatikon kanssa muodostivat hyvän yhdistelmän.

Juustoksi käytin tanskalaista luomusinihomejuustoa. Muuten olisin laittanut kotimaista klassikkoa eli Auraa, mutta kaupassa sattui sopivasti olemaan laputettuna juusto, jolla oli vielä runsaasti päiviä jäljellä ennen parasta ennen -päivämäärää.

Tällä kertaa laitoin mukaan isohkon banaanisalottisipulin, ja se siksi, että sattui olemaan aika monta banaanisalottisipulia käyttämistä odottamassa.

Neljä annosta
600 g punajuuria
1 sipuli
hieman sitruunanmehua
1 pieni omena
1 prk ranskankermaa (18 %), 150 g
0,5 dl kermaa (10 % ruokakermaa)
1–2 rkl öljyä
mustapippuria myllystä
1–2 maustemittaa suolaa
voita vuokaan

Pane uuni lämpiämään 200 asteeseen. Laita paistinpannu ja pari ruokalusikallista öljyä lämpenemään hellalle pienehköllä lämmöllä. Kuori ja raasta punajuuret karkeaksi raasteeksi. Siirrä pannulle sitä mukaa kuin saat ne raastettua. Kuori ja hienonna sipuli, lisää pannulle. Nosta hieman lämpöä. Purista päälle hieman sitruunaa. Lisää myös kuorittu ja raastettu omena. Hauduttele muutama minuutti, mausta ja siirrä levyltä. Sekoita joukkoon ranskankerma ja kerma. Levitä voidellun uunivuoan pohjalle osa punajuuriseoksesta. Levitä juustoa viipaleina tai murusina tasaiseksi kerrokseksi. Peitä lopulla punajuuriseoksella. Tasoita pinta. Paista noin 50 minuuttia.

sunnuntai 17. marraskuuta 2019

Muhammara-paprikatahna



Muhammaraa eli paprikatahnaa lautasella ja leipäpala. Kuva: Tuula Leskinen



 Vaalean leivän dippailuun, vihanneksille tai vaikkapa uuniperunoille sopii muhammara, jonka ohjeen löysin kesän Kodin Kuvalehdestä (nro 12/2019). Kun kerrankin löysin pitkällisen etsimisen jälkeen kaupasta grillattujen paprikoiden säilykkeen, niin innoissani tartuin tähän ohjeeseen.


1 prk (tai 5 paprikaa) säilöttyjä grillattuja ja kuorittuja paprikoita
2 siivua vaaleaa kuivahtanutta leipää (tai paahda hetki paistinpannulla)
3 rkl makeuttamatonta maapähkinätahnaa
2 rkl (tai vähemmän) harissatahnaa
1 rkl tomaattipyrettä
2 tl vaahterasiirappia
½ - 1 tl suolaa
1 tl juustokuminaa
¼ tl jauhettua kanelia
3 rkl oliiviöljyä

Laita paprikat, leipäpalat, maapähkinätahna, harissa ja tomaattipyre. Soseuta. Lisää vaahterasiirappi ja mausteet. Lisää lopuksi öljy ohuena nauhana. Säilyy ainakin muutaman päivän jääkaapissa. Ellei tule syödyksi sitä ennen!

sunnuntai 3. marraskuuta 2019

Myskikurpitsa-kikhernepata


myskikurpitsa-kikhernepataa lautasella

Kasvispataan voi laittaa niitä kasviksia mitä kaapissa sattuu olemaan tai joiden kausi on parhaimmillaan. Valmiin annoksen päälle voi laittaa esimerkiksi ranskankermaa, mutta hyvää pata on ilmankin. Kasvispadan ohella voi tarjota leipää, riisiä tai vaikkapa bulguria, mutta ei ole pakko.  

2 rkl oliiviöljyä tai rypsiöljyä
sipuli
pari valkosipulinkynttä
pienehkö myskikurpitsa
pari porkkanaa
1 prk kikherneitä
1 tlk tomaattimurskaa
2,5 dl vettä
kasvisliemikuutio
provencen yrttisekoitusta
mustapippuria
chilitahnaa
paprikajauhetta
juustokuminaa
suolaa

Kuori ja silppua sipulit, kuori ja kuutioi kurpitsa ja porkkanat. Kuullota sipulia öljyssä hetki, lisää sitten kurpitsa- ja porkkanakuutiot. Kypsennä hetki välillä käännellen. Lisää vielä valkosipulit ja kypsennä hetki ennen veden, kasvisliemikuution (liemen voi tehdä valmiiksi etukäteen) ja tomaattimurskan. Lisää mausteet ja valutetut kikherneet. Anna muhia kannen alla puolisen tuntia. Lopuksi tarkista maku ja lisää mausteita tarvittaessa.




Vegaaniset marengit

pellillinen marenkeja


Kikhernesäilykkeen liemi korvaa munanvalkuaisen marenkien teossa mainiosti. Kikherneitä ei tietenkään heitetä pois, vaan käytetään johonkin sopivaan ruokaan. Liemen.  pitää olla nimenomaan säilykkeen lientä.

n. 1,5 dl lientä kikhernesäilykkeestä
saman verran hienoa sokeria

Pane uuni lämpiämään 125 asteeseen, ja laita leivinpaperi pellille valmiiksi. Valuta kikhernesäilykkeen liemi kuppiin, mittaan tms. ja varaa saman verran hienoa sokeria. (vajaa 1,5 dl)

Vispaa vatkauskulhossa lientä viitisen minuuttia, helpoimmin homma käy sähkövatkaimella, mutta tavallinen käsikäyttöinen vispilä käy myös. Kun vaahto on kuohkeaa ja kiinteää, lisää sokeri vaahtoon ja vatkaa lisää toiset viisi minuuttia.

Tee kekoja kahdella lusikalla leivinpaperin päälle. Pane pelti uuniin keskitasolle, ja pudota lämpö sataan asteeseen. Anna kuivua noin 1,5 tuntia (tarkkaile välillä, etteivät ala ruskistua). Käännä sitten lämpö kokonaan pois, mutta anna marenkien olla uunissa vielä puolisen tuntia. Kikhernesäilykkeen liemestä tehdyt marengit leviävät vähän, toisin kuin kananmunasta tehdyt.

tiistai 10. syyskuuta 2019

Kesäkurpitsa-fetakastike pastalle


Kesäkurpitsa ja tulitikkuaski mittatikkuna, kuva Tuula Leskinen blogissa Biscotista pottuvoihin.

Kesän ainoa kesäkurpitsa omalta maalta herättäisi lähinnä hilpeyttä, ellei muistoissa olisi vielä keväinen taimien vaaliminen ja varominen. Käytin ainokaiseni kahden hengen annokseen pastakastiketta. Pastana oli fettucine tuorepastaa. Feta, tai tässä tapauksessa salaattijuuston jämät, antaa mukavaa terävyyttä kastikkeen makuun.

Kahdelle
pieni sipuli
1 valkosipulinkynsi
pienehkö kesäkurpitsa
1/3 – ½ prk fetaa/salaattijuustoa
1 rkl sitruunamehua
lehtipersiljaa
pari oksaa timjamia
rippunen suolaa
mustapippuria myllystä
1 rkl oliiviöljyä
1 rkl rypsiöljyä (tai vähemmän)

1 pkt (250 g) tuorepastaa

Laita pastavesi kiehumaan (tavallinen liesi). Ihanteellinen ajoitus käy niin, että vihannekset kypsyvät sen parisen minuuttia mitä tuorepastan kypsyminen vaatii, tai korkeintaan hetken pidempään. Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipulinkynsi. Kuullota sipuleja öljyssä hetki. Leikkaa kesäkurpitsa tulitikkumaisiksi suikaleiksi ja lisää pannulle. Lisää hienonnetut yrtit ja lisää nekin pannulle. Kypsennä hetki. Mausta varovasti suolalla. Valuta kypsä pasta ja lisää pannulle. Lisää sitruunamehu, feta murustettuna ja mustapippuria.  




keskiviikko 28. elokuuta 2019

Kookosjäätelö ja paistetut banaanit


annos kookosjäätelöä ja paistetut banaanit blogissa biscotista pottuvoihin. Kuva Tuula Leskinen

Alkon asiakaslehti Etiketistä (2/2019) löytyi ohje kielenvievälle jälkiruualle. Jäätelö on helppo tehdä, kunhan sen muistaa tehdä jäätymään vähintään muutamaa tuntia ennen tarjoilua. Tein jäätelön vähän eri mittasuhteilla kuin mitä ohjeessa, jo senkin takia, että alkuperäisen ohjeen mukaan jäätelöä olisi tullut iso annos. Tekemillänikin määrillä tuli reilusti neljä annosta, hätätilassa siitä olisi saanut kuudelle kelpo annokset.

4 annosta
Kookosjäätelö:
1 prk (390 g) kondensoitua makeutettua maitoa
250 g kookoskermaa (alkuperäisessä ohjeessa 400 g)
2 rkl eli yhden limen mehu

banaanit:
3 banaania
25 g voita
1 dl fariinisokeria
noin 1 rkl raastettua inkivääriä
½ tl kanelia
¼ tl chilijauhetta
pieni ripaus suolaa

Tarjoiluun lisäksi tuoreita marjoja (tai välittömästi ennen tarjoilua sulatettuja pakastemarjoja), jos on.

Vatkaa maito ja kookoskerma sähkövatkaimella kevyeksi vaahdoksi. Lisää limetin mehu. Laita pakkasenkestävään astiaan ja pakasta 4 – 6 tuntia.

Ota jäätelö huoneenlämpöön noin varttia ennen tarjoilua, tai jääkaappiin puolta tuntia ennen tarjoilua.

Kuori banaanit, leikkaa kahteen osaa ja leikkaa puolikkaat pitkittäin halki. Kuori ja raasta inkivääri. Sulata voi paistinpannussa tai muurikassa. Lisää sokeri, inkivääri, kaneli, chili ja banaanit. Paista banaaneja molemmin puolin, kunnes ne ovat kauniin ruskeita. Mausta ripauksella suolaa.  

Paahdettu bataatti ja tomaatti-maapähkinäkastike


annos paahdettua bataattia ja maapähkinäistä kastiketta blogissa biscotista pottuvoihin. Kuva Tuula Leskinen

Nappasin vanhasta Kotiliedestä (2/2018) ohjeen paahdettuun bataattiin ja maapähkinäiseen kastikkeeseen. Annoksesta tuli maukas, mutta ehkä turhan kevyt pääateriaksi. Alkuruokana tai tietoisesti kevyenä ateriana tämä menee.

Neljä annosta
3 isoa bataattia
2 rkl oliiviöljyä
1 tl suolaa

tomaatti-maapähkinäkastike
1 prk säilykekirsikkatomaatteja
½ dl sokeroimatonta maapähkinävoita
2 rkl makeaa (?) soijakastiketta
1,5 rkl vaaleaa siirappia tai vaahterasiirappia
½ tl suolaa

Lisäksi
hienonnettua tuoretta basilikaa
2 rkl kurpitsansiemeniä (tai enemmän)
1 rkl seesaminsiemeniä (tai enemmän)

Pane uuni kuumenemaan 200 asteeseen. Kuori ja lohko bataatit, laita ne leivinpaperin päälle uunivuokaan ja kaada päälle öljy. Mausta suolalla. Paista uunissa noin 20 minuuttia.

Kastiketta varten kaada kirsikkatomaatit liemineen kattilaan ja lisää muut aineen. Keitä kymmenisen minuuttia välillä sekoittaen. Soseuta kastike. Tarjoile bataattilohkojen kanssa. Ripottele päälle basilikasilppua ja kuivalla pannulla paahdettuja siemeniä.

Kesäinen rakuuna-broileripata


annos rakuunabroileria ja basmatiriisiä kuva Tuula Leskinen blogissa biscotista pottuvoihin

Löysin tämän juhannuksen aikoihin oivallisesti sopivan ohjeen muutaman vuoden takaisesta Allt om mat -lehdestä (11/2014). Tuore rakuuna antaa omanlaisensa maun pataan.

3 annosta
400 g broilerin fileepihvejä (tms.)
1 iso sipuli
1–2 rkl öljyä (oliiviöljyä tai rypsiöljyä tai molempia)
2 dl kevytranskankermaa
1,5 rkl dijonin sinappia (tai tavallista)
1 rkl valkoviinietikkaa
1,5 kanaliemikuutiota
2,5 dl kuumaa vettä
250 g nippuporkkanaa
½ pss pakastesokeriherneitä
tuoretta rakuunaa
suolaa
mustapippuria myllystä
2,25 dl basmatiriisiä

Leikkaa liha paloiksi. Kuori ja silppua sipuli. Ruskista lihat öljyssä, lisää jonkin ajan kuluttua sipulit. Mausta suolalla ja pippurilla. Kun sipulit ovat pehmenneet lisää ranskankerma ja kuutioista tehty kanaliemi, sinappi ja viinietikka. Anna kiehua hiljalleen kannen alla viitisen minuuttia.

Laita riisi kiehumaan (käyttämäni riisi vaati 12 – 14 minuutin keittämisen ja saman verran jälkihaudutusaikaa).

Kuori porkkanat, leikkaa paloiksi ja lisää pataan. Anna hautua muutama minuutti. Lisää jäiset sokeriherneet ja anna kypsyä muutama minuutti. Lisää vielä silputut rakuunanlehdet, käytä niitä maun mukaan.

Neljä annosta tulisi 600 grammasta lihaa ja 3 desistä riisiä, 2 kanaliemikuutiota ja reilu kolme desiä vettä.

maanantai 5. elokuuta 2019

Toast skagen, skagenröra ja katkarapuleipäset

Pieni katkarapuvoileipä ja kissa. Kuva: Tuula Leskinen




Ruotsalaisten suosikki toast skagen tarjoillaan tavallisimmin voissa paistetun ja muotoon leikatun paahtoleivän päältä. Pakastekatkarapujen aikaan tästä saa kivaa tarjottavaa ympäri vuoden.

Pelkkä katkarapuhässäkkä on ruotsiksi tietenkin skagenröra. Tein yhdistelmän useasta netistä löytyneestä ohjeesta, ja mielestäni onnistuin hyvin. Joulun aikaan söimme skagenröraa ruissipsin (kuvassa), kauraisen napin ja tumman ruisleivän päällä, ja kaikki maistuivat yhtä hyviltä. Muun tarjottavan ohella tästä annoksesta riittää ainakin kymmenelle. Jos punasipulin maku ei miellytä, voi sen jättää pois.


4 viipaletta paahtoleipää tai muuta vaaleaa leipää
360 g (2 pss á 180 g) kuorittuja katkarapuja
pieni punasipuli
vähintään 4 rkl majoneesia, kevytmajoneesikin käy tai
kermaviiliä tai kermaviilin ja majoneesin sekoitusta
2 tl dijonsinappia
2–3 rkl silputtua tuoretta tilliä + muutama lehdykkä koristelua varten
¼ tl suolaa
1 mmt vastajauhettua valkopippuria (mustapippurikin käy)
sitruuna: puolikkaasta mehu ja toisesta puolesta koristeviipaleita
pieni purkki (siian tai muikun)mätiä
voita

Sulata katkaravut, valuta ja hienonna hieman pienemmiksi. Säästä tilliä koristeeksi ja hienonna loput. Sekoita majoneesiin tai kermaviiliin sinappia, suolaa, pippuria, tillisilppu, pieneksi hienonnettua punasipulia ja katkaravut. Maista ja lisää tarvittaessa sitruunamehua, mausteita ja/tai majoneesia. Anna makujen asettua jääkaapissa.

Leikkaa leivistä reunat tai käytä pyöreää muottia ja paista ne voissa vaaleanruskeiksi. Vaihtoehtoisesti paahda paahtimessa ja voitele sitten voilla. Lisää katkarapuseos. Lisää halutessasi päälle lusikallinen mätiä ja koristeeksi tilliä. Tarjoile sitruunaviipaleiden kera. 

katkarapuvoileipä lautasella.

torstai 30. toukokuuta 2019

Marjapaistos


marjapaistos annosvuoassa. kuva: tuula leskinen

Toukokuu lähenee loppuaan ja vielä löytyy viimevuotisia marjoja pakastimesta. Tein Eeva Salosen Ruokatorstain mukaan jälkiruuaksi marjapaistoksen, ja yllätyin kuinka hyvää tuli. Annos vaikutti isolta, muttei tehnyt lainkaan tiukkaa syödä se pari tuntia varsinaisen aterian jälkeen.

Laitoin neljään annosvuokaan suurin piirtein saman verran jokaiseen marjaseosta, jossa eniten oli vadelmia, saman verran mansikoita, jonkin verran hilloja ja vähän mustikoita.

Paistoksen voi tehdä pieneen, halkaisijaltaan alle 20 senttiseen vuokaan.

Neljä annosta
1 l pakastemarjoja (minulla oli vähemmän)
hunajaa jos marjoissa ei ole sokeria
Taikina:
1 sitruunan raastettu kuori
50 g voita (tai margariinia)
1 dl vehnäjauhoja
1 dl sokeria
1,5 dl kookoshiutaleita

Levitä marjat vuokaan tai jaa pikkuvuokiin. Pese sitruuna ja raasta kuoresta vain keltaista osaa.  Sekoita pehmeään voihin sitruunankuoriraaste, vehnäjauhot, sokeri ja kookoshiutaleet. Levitä taikina marjojen päälle. Paista 200 asteen uuninlämmössä noin 20 minuuttia. Anna jäähtyä hetki ennen tarjoilua.

Söimme ensin kaksi, kahdestaan kun olimme ja seuraavana päivänä lämmitin jääkaappikylmät annokset mikrossa. Aivan oli hyvää lämmitettynäkin.