keskiviikko 29. kesäkuuta 2016

Coleslaw

Kesäisen grillattavan kaveriksi sopii mitä parhaiten kotimaisesta varhaiskaalista tehty coleslaw. Kastikkeeksi en laita monessa ohjeessa olevaa majoneesin ja kermaviilin sekoitusta, vaan korvaan sen parilla desillä turkkilaista tai kreikkalaista, noin kymmenprosenttista (rasvaa siis), jogurttia. Granny Smith -omenalajike on se oikea lajike tähän salaattiin antamaan sopivaa särmää makuun. Ainesosien suhdetta voi muuttaa makumieltymysten tai kaapista löytyvien ainesten mukaan.

1 kotimainen varhaiskaali, noin 700 g
pari talviporkkanaa tai 3–4 varhaisporkkanaa
pari kesäsipulia
1–2 omenaa
2 dl jogurttia
n. 1 rkl sitruunamehua
2 tl sinappia (Dijon tai väkevää tavallista)
0,5 tl suolaa
mustapippuria myllystä

Silppua kaali, raasta porkkanat karkealla terällä, pilko omena kuutioiksi ja viipaloi sipuli ohuiksi renkaiksi. Sekoita salaatin ainekset kulhossa. Kastiketta varten mausta jogurtti sitruunamehulla, sinapilla, suolalla ja mustapippurilla. Makustele kastiketta ja lisää suolaa ja pippuria tarvittaessa. Sekoita kastike salaattiin. Anna maustua jääkaapissa jokunen tunti.  

maanantai 20. kesäkuuta 2016

Kuusenkerkkäsiirappi

Sukumme kuusenkerkkäsiirappimestari on serkkuni Teppo, mutta innostuin minäkin keräämään tuoreita kerkkiä mökin lähiympäristöstä, omalta tontilta. Kuusenkerkkien keruuhan ei kuulu jokamiehenoikeuksien piiriin.

Kuusenkerkkäsiirappi on erityisen hyvää ulkona tulilla paistettujen lettujen kanssa, mutta maistuu sisätiloissakin paistettujen lättyjen ja vaniljajäätelön kanssa.

Kuusenkerkkäsiirapin ohjeita löytyy netistä useita. Itse tein eri ohjeita soveltamalla sen mukaan, mikä tuntui passelilta. Ja hyvää tuli.

2 l kuusenkerkkiä
2 l vettä
5 dl hienoa sokeria








Ensin kerätään 2 litraa tuoreita kuusenkerkkiä ja annetaan niiden liota väljässä vedessä yön yli. Keruupäivänä voi kaivella kaapista pieniä lasipurkkeja kansineen ja tiskata ne hyvin. Seuraavana päivänä kerkät valutetaan, laitetaan isoon kattilaan ja kaadetaan vesi päälle. Keitellään hissukseen 1 tunti 45 minuuttia. Siivilöidään jäljelle jäänyt neste, jota on noin litra, toiseen kattilaan. Kuumennetaan kiehuvaksi ja lisätään sokeri. Keitellään hissukseen, pienellä lämmöllä, noin tunti. Hyytymistä testasin kastamalla ruokalusikan nesteeseen ja katsomalla minkälaisia pisaroita lusikasta valuu. Kun varsinkin viimeiset pisarat alkavat valua hitaasti, on hyytyminen hyvässä käynnissä. Muitakin hyytymistestejä löytyy, katsokaa netistä. Keitin 45 minuuttia, ja siirapista tuli löysempää kuin tavallisesta siirapista, mutta silti mehua sakeampaa. Toisen keittämisen aikana tiskataan purkit, jos edellispäivänä ei ehtinyt, ja laitetaan ne kylmään uuniin ritilän päälle. Pannaan lämpö 125 asteeseen, ja kun uuni on kuumentunut, lasketaan lämpö ensin sataan, ja jonkin ajan kuluttua 50 asteeseen tai kokonaan pois. Kannet laitetaan kulhoon ja päälle kaadetaan vedenkeittimellinen kiehuvaa vettä. Hetken huljuttelun jälkeen kannet voi kaataa siivilään valumaan. Sitten vain valmis siirappi, jota tuli lähelle puolta litraa, purkitetaan kuumiin purkkeihin ja suljetaan kansilla. Tällä ohjeella sain neljä purkillista. Annetaan jäähtyä. 

keskiviikko 15. kesäkuuta 2016

Kukkakaalipizza

Piti minunkin kokeilla muodikasta kukkakaalipohjaa pizzan tekemiseen. Hyvää tuli, vaikka maku ei tietenkään ole aivan sama kuin hiivataikinapohjalla. En ole keliaakikko enkä kammoa hiilihydraatteja, joten tämä pohja tuskin tulee tavalliseksi. Mutta ehdottomasti kannattaa tehdä silloin tällöin, ainakin kukkakaalisesongin aikaan. Ohjeen löysin David Frenkielin ja Louise Vindahlin vasta suomennetusta kirjasta Green Kitchen Stories: herkullista ja terveellistä kasvisruokaa.

Kuva kirjasta.

400 g kukkakaalta
80 g jauhettua mantelia
1 rkl kuivattua oreganoa
3 munaa
1 tl suolaa
mustapipuria







Pane uuni kuumenemaan 200 asteeseen. Pilko kukkakaali lohkoiksi ja murustele monitoimikoneessa riisimäiseksi seokseksi. Mittaa kulhoon 6 dl  kukkakaalimuruja, lisää matntelijauhe, suolaa, pippuria ja munat. Taputtele leivinpaperin päälle pyöreäksi pohjaksi, muotoile myös reunat. Kypsennä 25–30 minuuttia, kunnes pohja on kauniin ruskea. Lisää täytteet ja paista vielä kymmenen minuuttia.
Täytteeksi laitoin ohjetta hieman soveltaen kesäkurpitsaviipaleita, kirsikkatomaatteja, aurajuustoa, vuohenjuustoa ja punasipulia.

Pinaattikastike pizzan pohjalle
1 pss (180 g) pakastepinaattia
1 rkl oliiviöljyä
2 valkosipulinkynttä murskattuna
0,5 tl suolaa
mustapippuria

Sulata pinaatti ja lisää muut aineet.

Valmista! Oma versioni.



Edit 19.12.2017 lisätty tunniste kukkakaali.

perjantai 10. kesäkuuta 2016

Katkarapuriisi

Tein onnistuneen sovelluksen ruotsalaisen, Suomenkin televisiosta tutun Tina Nordströmin mausteisesta riisistä rapujen kera. Ohje on kirjasta Tina. (Otava 2004). Kaapissa ei ollutkaan pitkäjyväistä riisiä, joten käytin basmatiriisiä. Pohdin neljän viljan ateriajyvien käyttämistä riisin sijaan, mutta sen kokeilun jätin toiseen kertaan. Tuoreen pinaatin sijaan voi käyttää hyvin pakastettua lehtipinaattia, sulatettuna tietenkin.

     
                 Kahdelle:
                      1 punainen paprika
                      1 sipuli
                      2 rkl öljyä tai 1 rkl voita ja 1 rkl öljyä
                      1 tl jauhettua paprikaa
                      1 tl sambal oelek -chilitahnaa
                      0,5 tl juustokuminaa
                      100 g babypinaattia
                      1,5 dl riisiä
                      3 dl kasvislientä kuutiosta tai fondia
                      180 g pakastettuja katkarapuja, sulatettuna
                      1 rkl silputtua tuoretta korianteria
                      tarjoiluun kermaviiliä tai turkkilaista jogurttia


Huuhtele paprika, poista siemenet ja vaaleat osat sisältä, pilko pieniksi kuutioiksi. Kuori ja silppua sipuli. Kuullota paprika- ja sipulisilppua öljyssä paprikajauheen ja juustokuminan kanssa. Lisää riisit ja kuullota hetki, lisää myös chilitahna. Lisää kasvisliemi ja anna kiehua, kunnes riisit ovat kypsiä. Lisää katkaravut ja korianterisilppu, sekoita ja kuumenna. Tarjoile kermaviilin kanssa. Kermaviilin voi maustaa esimerkiksi sinapilla ja sitruunapippurilla. 

maanantai 6. kesäkuuta 2016

Ratatouille

Itse asiassa mietiskelin, että voiko tavallisimmin tekemääni versiotani ratatouillesta kutsua ylipäätään ratatouilleksi, koska yleensä en pane siihen munakoisoa, mutta menköön. Tämä on hyvää lisukkeena, pastan kanssa tai vain vaalean leivän kanssa. Varsinkin, jos nestettä jää paljon, imee patonki tms. leipä maut ja mehut mukaansa. Kannattaa tehdä iso annos, niin saa lisuketta useammalle aterialle. Tällä kertaa tarjoilin sitä voilla maustetun bulgurin ja paistetun kirjolohen kanssa. Ratatouille sopii hyvin pakastettavaksi.


iso sipuli
pari valkosipulinkynttä
punainen paprika
vihreä paprika
kesäkurpitsa
2 tlk tomaattimurskaa
2 rkl oliiviöljyä
1 tl sokeria tai hunajaa
2 tl jauhettua paprikaa
1 tl chilijauhetta tai sambal oelek -tahnaa
1 rkl tai enemmän sitruunamehua
suolaa
pippuria
persiljaa


Kuori ja silppua sipuli, hauduta öljyssä pehmeäksi. Lisää kuoritut ja viipaloidut tai pieneksi silputut valkosipulinkynnet ja hetken kuluttua puhdistettu ja pieneksi silputtu paprika sekä jauhettu paprika ja chili. Paistele jälleen hetki. Jos käytät munakoisoa, lisää se paloiksi pienittynä nyt*. Kuullottele taas hetki ja lisää sitten paloiteltu kesäkurpitsa, pyörittele taas hetki. Lisää sitten tomaattimurska, sokeri ja sitruunamehu. Kypsennä vähintään 20 minuuttia miedolla lämmöllä. Mausta ja tarkista maku. Lisää päälle silputtua (silo)persiljaa.


*Kaikkien taiteen sääntöjen mukaan munakoisoa pitäisi ennen valmistamista ensin itkettää, eli suolata ja valuttaa, mutta kuuleman mukaan nykyaikaiset jalostetut munakoisot eivät kaipaa itkettämistä.

perjantai 3. kesäkuuta 2016

Pieni banaanikakku

Ylikypsiä banaaneja voi käyttää kahvikakun maustamiseen. Muokkasin netistä löytyneistä ohjeista pieneen, litran vetoiseen vuokaan, sopivan ohjeen. Hyvää myös muutaman päivän jälkeen tai pakastimesta sulatettuna.

1 muna
1,25 dl sokeria
50 g voita
1,5 (150–180 g) banaania
1 dl maustamatonta jogurttia/turkkilaista jogurttia/kermaa
2,5 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
1 tl vaniljasokeria
1 tl kanelia
0,5 tl inkivääriä
0,25 tl neilikkaa



Voitele ja jauhota noin litran vetoinen vuoka. Sulata voi ja jäähdytä se. Vatkaa munat ja sokeri kevyesti vaahdoksi. Sekoita voisulaan soseutettu banaani ja jogurtti. Yhdistä kuivat aineet. Lisää muna-sokerivaahtoon ensin banaaniseos ja sitten kuivat aineet puuhaarukalla tai taikinanuolijalla käännellen. Paista 175 asteessa 55–60 min. uunin alatasolla. Peitä kakku leivinpaperilla jos pinta uhkaa tummua liikaa paistamisen loppupuolella.


torstai 2. kesäkuuta 2016

Kasvisborssi

ETNO kasviskeittokirjan ohjeella tehty kasvisborssi on yksi lempikeitoistani, ollut jo 90-luvun alkuvuosilta. Perusohjetta voi muuttaa esimerkiksi kasviksia lisäämällä, juuriselleri sopii keittoon hyvin. Käytän keittoon tavallisia purkkipunajuuria, viipaleita tai kokonaisia. Keittoa kannattaa tehdä tupla-annos, koska keitto paranee lämmitettäessä ja sitä on kätevä pakastaa.

2–3 punajuurta pieninä paloina
1 sipuli
1 rkl tomaattipyrettä
1 porkkana
1 palsternakka
1/3 pientä kaalia
200 g hapankaalia
1 l kasvislientä, josta osa punajuurimehua
öljyä, laakerinlehtiä, mustapippuria, persiljaa (tai muita yrttejä)
tarjoiluun smetanaa tai ranskankermaa  

Paloittele kasvikset pieniksi suikaleiksi. Kuullota sipulit öljyssä. Lisää ensin porkkanat ja palsternakat ja kypsennä hetki. Lisää tomaattisose ja kypsennä taas hetki. Lisää sitten loput kasvikset ja kypsennä niitäkin hetki ennen liemen ja mausteiden lisäämistä. Keittele puolisen tuntia. Ripottele valmiin keiton pinnalle silputtua persiljaa ja tarjoile smetanan tai kevyemmän ranskankerman kanssa.

Keittoa voi maustaa myös kuivatulla basilikalla, provencen yrteillä tai tuoreella timjamilla.


keskiviikko 1. kesäkuuta 2016

Fetapaistos

Tämän ohjeen alkuperäinen nimi Ullan juustopaistos kertoo ytimekkyydessään ohjeen taustan. Feta antaa tähän ruokaan juuri sen särmän, jota muuten kevyt kokonaisuus tarvitsee. Yhtään tarkkaa määrää alkuperäisessä ohjeessa ei ole, ja yleensä teen sen näppituntumalla. Vuokaan ensin sopivasti sipulia pohjalle, kesällä kesäsipuli sopii mainiosti tähän. Sipulin päälle tuhti kerros viipaloituja tomaatteja ja päällimmäiseksi murusteltua fetaa. Isompaan annokseen voi tehdä toisen kerroksen. Kaiken päälle munamaitoa ja sitten uuniin.
   Patonki tai muu tuore vaalea leipä sopii hyvin tämän kanssa tarjottavaksi, jos paistos ei ole paistunut liian kuivaksi, kertyy lautasen pohjalle makoisaa nestettä leipään imeytettäväksi.

2 isoa tai 3 pienempää sipulia tai nippu kesäsipulia
5–8 tomaattia, koosta riippuen
200 g fetaa
n. 2 dl maitoa
4–5 munaa
jauhettua paprikaa
valkopippuria
suolaa


Kuori ja viipaloi/silppua sipulit, lado vuokaan. Viipaloi tomaatit ja lisää sipulien päälle. Asettele päällimmäiseksi murustettu fetajuusto. Riko munat kulhoon, lisää maito ja mausteet. Lisää suolaa varovasti, koska feta on suolaista. Paista 200 asteessa noin 45 minuuttia.