maanantai 6. kesäkuuta 2016

Ratatouille

Itse asiassa mietiskelin, että voiko tavallisimmin tekemääni versiotani ratatouillesta kutsua ylipäätään ratatouilleksi, koska yleensä en pane siihen munakoisoa, mutta menköön. Tämä on hyvää lisukkeena, pastan kanssa tai vain vaalean leivän kanssa. Varsinkin, jos nestettä jää paljon, imee patonki tms. leipä maut ja mehut mukaansa. Kannattaa tehdä iso annos, niin saa lisuketta useammalle aterialle. Tällä kertaa tarjoilin sitä voilla maustetun bulgurin ja paistetun kirjolohen kanssa. Ratatouille sopii hyvin pakastettavaksi.


iso sipuli
pari valkosipulinkynttä
punainen paprika
vihreä paprika
kesäkurpitsa
2 tlk tomaattimurskaa
2 rkl oliiviöljyä
1 tl sokeria tai hunajaa
2 tl jauhettua paprikaa
1 tl chilijauhetta tai sambal oelek -tahnaa
1 rkl tai enemmän sitruunamehua
suolaa
pippuria
persiljaa


Kuori ja silppua sipuli, hauduta öljyssä pehmeäksi. Lisää kuoritut ja viipaloidut tai pieneksi silputut valkosipulinkynnet ja hetken kuluttua puhdistettu ja pieneksi silputtu paprika sekä jauhettu paprika ja chili. Paistele jälleen hetki. Jos käytät munakoisoa, lisää se paloiksi pienittynä nyt*. Kuullottele taas hetki ja lisää sitten paloiteltu kesäkurpitsa, pyörittele taas hetki. Lisää sitten tomaattimurska, sokeri ja sitruunamehu. Kypsennä vähintään 20 minuuttia miedolla lämmöllä. Mausta ja tarkista maku. Lisää päälle silputtua (silo)persiljaa.


*Kaikkien taiteen sääntöjen mukaan munakoisoa pitäisi ennen valmistamista ensin itkettää, eli suolata ja valuttaa, mutta kuuleman mukaan nykyaikaiset jalostetut munakoisot eivät kaipaa itkettämistä.