ETNO
kasviskeittokirjan ohjeella tehty kasvisborssi on yksi lempikeitoistani, ollut
jo 90-luvun alkuvuosilta. Perusohjetta voi muuttaa esimerkiksi kasviksia
lisäämällä, juuriselleri sopii keittoon hyvin. Käytän keittoon tavallisia
purkkipunajuuria, viipaleita tai kokonaisia. Keittoa kannattaa tehdä
tupla-annos, koska keitto paranee lämmitettäessä ja sitä on kätevä pakastaa.
2–3 punajuurta pieninä paloina
1 sipuli
1 rkl tomaattipyrettä
1 porkkana
1 palsternakka
1/3 pientä kaalia
200 g hapankaalia
1 l kasvislientä, josta osa
punajuurimehua
öljyä, laakerinlehtiä,
mustapippuria, persiljaa (tai muita yrttejä)
tarjoiluun smetanaa tai
ranskankermaa
Paloittele kasvikset pieniksi suikaleiksi. Kuullota sipulit
öljyssä. Lisää ensin porkkanat ja palsternakat ja kypsennä hetki. Lisää
tomaattisose ja kypsennä taas hetki. Lisää sitten loput kasvikset ja kypsennä
niitäkin hetki ennen liemen ja mausteiden lisäämistä. Keittele puolisen tuntia.
Ripottele valmiin keiton pinnalle silputtua persiljaa ja tarjoile smetanan tai
kevyemmän ranskankerman kanssa.
Keittoa voi maustaa myös kuivatulla basilikalla, provencen
yrteillä tai tuoreella timjamilla.