torstai 2. kesäkuuta 2016

Kasvisborssi

ETNO kasviskeittokirjan ohjeella tehty kasvisborssi on yksi lempikeitoistani, ollut jo 90-luvun alkuvuosilta. Perusohjetta voi muuttaa esimerkiksi kasviksia lisäämällä, juuriselleri sopii keittoon hyvin. Käytän keittoon tavallisia purkkipunajuuria, viipaleita tai kokonaisia. Keittoa kannattaa tehdä tupla-annos, koska keitto paranee lämmitettäessä ja sitä on kätevä pakastaa.

2–3 punajuurta pieninä paloina
1 sipuli
1 rkl tomaattipyrettä
1 porkkana
1 palsternakka
1/3 pientä kaalia
200 g hapankaalia
1 l kasvislientä, josta osa punajuurimehua
öljyä, laakerinlehtiä, mustapippuria, persiljaa (tai muita yrttejä)
tarjoiluun smetanaa tai ranskankermaa  

Paloittele kasvikset pieniksi suikaleiksi. Kuullota sipulit öljyssä. Lisää ensin porkkanat ja palsternakat ja kypsennä hetki. Lisää tomaattisose ja kypsennä taas hetki. Lisää sitten loput kasvikset ja kypsennä niitäkin hetki ennen liemen ja mausteiden lisäämistä. Keittele puolisen tuntia. Ripottele valmiin keiton pinnalle silputtua persiljaa ja tarjoile smetanan tai kevyemmän ranskankerman kanssa.

Keittoa voi maustaa myös kuivatulla basilikalla, provencen yrteillä tai tuoreella timjamilla.