maanantai 20. kesäkuuta 2016

Kuusenkerkkäsiirappi

Sukumme kuusenkerkkäsiirappimestari on serkkuni Teppo, mutta innostuin minäkin keräämään tuoreita kerkkiä mökin lähiympäristöstä, omalta tontilta. Kuusenkerkkien keruuhan ei kuulu jokamiehenoikeuksien piiriin.

Kuusenkerkkäsiirappi on erityisen hyvää ulkona tulilla paistettujen lettujen kanssa, mutta maistuu sisätiloissakin paistettujen lättyjen ja vaniljajäätelön kanssa.

Kuusenkerkkäsiirapin ohjeita löytyy netistä useita. Itse tein eri ohjeita soveltamalla sen mukaan, mikä tuntui passelilta. Ja hyvää tuli.

2 l kuusenkerkkiä
2 l vettä
5 dl hienoa sokeria








Ensin kerätään 2 litraa tuoreita kuusenkerkkiä ja annetaan niiden liota väljässä vedessä yön yli. Keruupäivänä voi kaivella kaapista pieniä lasipurkkeja kansineen ja tiskata ne hyvin. Seuraavana päivänä kerkät valutetaan, laitetaan isoon kattilaan ja kaadetaan vesi päälle. Keitellään hissukseen 1 tunti 45 minuuttia. Siivilöidään jäljelle jäänyt neste, jota on noin litra, toiseen kattilaan. Kuumennetaan kiehuvaksi ja lisätään sokeri. Keitellään hissukseen, pienellä lämmöllä, noin tunti. Hyytymistä testasin kastamalla ruokalusikan nesteeseen ja katsomalla minkälaisia pisaroita lusikasta valuu. Kun varsinkin viimeiset pisarat alkavat valua hitaasti, on hyytyminen hyvässä käynnissä. Muitakin hyytymistestejä löytyy, katsokaa netistä. Keitin 45 minuuttia, ja siirapista tuli löysempää kuin tavallisesta siirapista, mutta silti mehua sakeampaa. Toisen keittämisen aikana tiskataan purkit, jos edellispäivänä ei ehtinyt, ja laitetaan ne kylmään uuniin ritilän päälle. Pannaan lämpö 125 asteeseen, ja kun uuni on kuumentunut, lasketaan lämpö ensin sataan, ja jonkin ajan kuluttua 50 asteeseen tai kokonaan pois. Kannet laitetaan kulhoon ja päälle kaadetaan vedenkeittimellinen kiehuvaa vettä. Hetken huljuttelun jälkeen kannet voi kaataa siivilään valumaan. Sitten vain valmis siirappi, jota tuli lähelle puolta litraa, purkitetaan kuumiin purkkeihin ja suljetaan kansilla. Tällä ohjeella sain neljä purkillista. Annetaan jäähtyä.