Joskus on niin hyvä hillavuosi, että
pitää keksimällä keksiä käyttökohteita hillasaaliille. Puoli
litraa saa kulumaan likööriin. Ja jos kaapissa sattuu olemaan
jaloviinaa, niin ei muuta kuin liköörin tekoon. Hätäisen hommaa
liköörin valmistaminen ei ole, sillä marjoja liotetaan ensin
viikko ja sen jälkeen liköörin annetaan tekeytyä vähintään
puoli vuotta, mielellään pidempään. Ohjeen löysin Suomen
Luonnonsuojelun Tuki Oy:n joskus 2000-luvun alussa kustantamasta
Luonnon marjat ja hedelmät värikuvina -kirjasesta, josta ei
löydy suomenkielisen teoksen painovuotta. Ruotsinkielinen alkuteos
Ut i naturens skafferi on ilmestynyt vuonna 2001. Viime
elokuussa valmistettua likööriä maistettiin ensimmäisen kerran
pääsiäisenä ja hyväksi havaittiin. Maussa on makean lisäksi
vahva korpihillan aromi.
5 dl hilloja
3 dl jaloviinaa
2 dl vaaleaa siirappia
Perkaa marjat ja kaada ne
leveäkaulaiseen pulloon tai tölkkiin. Kaada jaloviina marjoille ja
pane kansi päälle. Anna pullon olla aurinkoisella ikkunalla noin
viikon verran. Ravista pulloa päivittäin.
Siivilöi marjat seoksesta. Sekoita
siirappi jaloviinaan, ravista ja kaada puhtaaseen pulloon.
Säilytä likööriä vähintään
puoli vuotta, mieluusti kauemmin.
Marjat voi tarjota jäätelön tai
kerman kera.