Näitä
leipäsiä meillä tehdään usein iltaisin, kun mieli tekee iltapalaksi jotakin
hyvää vastaleivottua. Näiden tekeminen käy jouhevasti ja lopputulos onnistuu
aina. Parhaimmillaan leivät ovat tuoreina, mutta vielä aamulla ne ovat
syötäviä.
50 g voita
1 dl
juustoraastetta
4 dl vehnäjauhoa
0,5 tl suolaa
1 tl sokeria
2 tl
leivinjauhetta
2 dl maitoa
Anna
voin pehmetä kulhossa. Sekoita kuivat aineet ja nypi jauhoseos voihin. Lisää
myös juustoraaste. Lisää lopuksi maito ja sekoita tasaiseksi. Älä sekoita
liikaa. Jaa taikina kahteen osaan ja taputtele taikinaköntit jauhoisella
kädellä kahdeksi leiväksi leivinpaperille. Leikkaa leivät taikinapyörällä
neljään osaan ja pistele haarukalla. Paista kuumassa (250º) uunissa 10–15
minuuttia tai 225 asteessa noin 15–20 minuuttia, kunnes leivät ovat kauniin
vaaleanruskeita.
Nauti
heti voin/margariinin ja juustoviipaleiden kera.
Ohje
on peräisin Jaana-nimisen
naistenlehden +101 leivonnaista -liitteestä, joka ilmestyi numerossa 42/1982. Liitteessä
leipäset on nimetty aamaiaisleipäsiksi, mutta ikinä en ole niitä aamulla
leiponut. Liitteessä on monta muutakin hyväksi havaitsemaani ohjetta.