Kesäkeitto on toisille inhokki ja
toisille jokakesäinen herkkuruoka. Minä kuulun siihen joukkoon,
jonka pitää saada kesäkeittoa kerran kesässä. Äitini osasi
suurustaa keiton kananmunalla, ja hänen keittonsa oli erityisen
maukasta. Mutta hyvää tulee myös omalla ohjeellani. Keiton voi suurustaa vehnäjauhoilla tai
vaaleille keitoille tarkoitetulla pikasuurusteella. Yleensä jätän
keiton suurustamatta, koska laitan mahdollisimman paljon vihanneksia
ja koska perunat yleensä kypsyvät turhankin hyvin ja ne on silloin
helppo muussata lautasella sakeuttamaan keittoa.
Neljä annosta
4–8 varhaisperunaa (hätätilassa
keskikokoisia tavallisia)
pari varhaisporkkanaa
pala kukkakaalta esim. n. 300 g
½ pss pakasteherneitä (jos ei ole
tuoreita herneenpalkoja riivittäväksi)
1 l maitoa, mieluiten täysmaitoa,
mutta kevytmaitokin käy
kasvisliemikuutio
persiljaa (jos on)
suolaa
voita
Pese perunat hyvin. Vastanostetuista
perunoista kuori lähtee saman tien. Kuori vanhat perunat. Pilko
perunat melko pieniksi paloiksi. Kuori (tai vain pese jos on oikein
tuoreita kesäporkkanoita) porkkanat ja pilko ne paloiksi. Huuhtele
kukkakaali ja irrota siitä reilu lohko, joka pilkotaan pienemmäksi.
Laita perunat kattilaan ja lisää
vettä sen verran, että perunat juuri peittyvät. Kiehauta ja lisää
hieman suolaa, myös kasvisliemikuution voi lisätä jo tässä
vaiheessa. Keitä hetki ja lisää sitten pienet porkkanapalat ja
hetken kuluttua kukkakaali. Tarkoitus on saada vihannekset kypsiksi
suurin piirtein samaan aikaan. Lisää viimeisenä pakasteherneet tai
tuoreet herneet. Kun vihannekset ovat kypsiä, lisää maitoa ja
kuumenna. Maistele suolan määrä. Tarvittaessa voi lisätä vähän
esimerkisi yrtti- tai aromisuolaa. Ripottele valmiin keiton päälle
persiljasilppua. Voita voi laittaa joko heti kattilaan tai vasta
lautaselle. Toinen kun tykkää enemmästä voista ja toinen
vähemmästä. Teelusikallisella–kahdella lautasta kohti pärjää
hyvin.