Nizzasta ja ruokalajeista tulee
ensimmäisenä mieleen salaatti, johon tulee mm. keitettyjä munia ja
anjovista. Halusin tehdä alkuruuan nizzalaiseen tyyliin, ja olin jo
suunnittelemassa salaattia, kun Ranskalaisen keittiön salaisuudet
-kirjaa selatessani törmäsinkin mielenkiintoiseen pissaladière
niçoisen ohjeeseen.
Kirjan mukaan nizzalaiseen tapaan kuuluu tehdä piiras
leipätaikinapohjan päälle pizzan tapaan. Kuulosti vähän
kevyemmältä kuin perinteisen piirakkataikinan pohjalle tehtynä.
Sipulipaistokseen tarvittavia aineksia
ei ole helppo löytää pohjoisesta Suomesta. Aitoja öljyyn
säilöttyjä anjoviksia eli sardelleja ei suinkaan ole jokaisessa
oululaisessa marketissa, viimeksi etsin niitä turhaan herkkukauppana
itseään mainostavasta ruokakaupasta. Haaparannan marketista sen
sijaan on sardellisäilykkeitä löytynyt joka kerta kun olen
etsinyt. Sardellisäilyke oli tällä kertaa valmiina, mutta
ongelmaksi tulivat mustat kivettömät ja kuivaa Välimeren tyyppiä
olevat oliivit! Sattumalta löysimme Keminmaan sittarista
kuivia – siis ilman nesteitä säilöttyjä – kreikkalaisia
kalamataoliiveja. Käytin niitä, ja ne sopivat omasta ja muidenkin
paistosta syöneiden mielestä paistokseen erinomaisen hyvin.
Paistoksesta riitti neljälle
nälkäiselle aikuiselle alkuruuaksi.
Hätäisen hommaa tämän paistoksen
tekeminen ei ole, sillä sipuleja pitää ensin hauduttaa pitkään
ja hartaasti! Hoppuilemalla ei tule hyvää! Kärsivällisyys
palkitaan hyvillä makukokemuksilla.
900 g silputtua sipulia
4 rkl oliiviöljyä
4 persiljanoksaa, 1 timjaminoksa ja
pieni laakerinlehti
2 kuorimatonta valkosipulin kynttä
½ tl suolaa
hieman jauhettua neilikkaa
hieman jauhettua valkopippuria
esipaistettu piirakkapohja
piirasvuoassa tai pizzapohjatyyppinen hiivataikina levyksi
kaulittuna.
8–10 sardellifilettä (anjoviksesta)
16 mustaa kivetöntä oliivia
1 rkl oliiviöljyä
Hauduta miedolla lämmöllä
sipulisilppua, valkosipulin kynsiä, persiljan- ja timjaminoksia sekä
laakerinlehteä oliiviöljyssä, kunnes sipulit ovat aivan pehmeitä.
Tähän menee noin tunti. Vähintään. Nouki yrtit, valkosipulit ja
laakerinlehti pois. Mausta neilikalla ja valkopippurilla sekä
varovasti suolalla. Sardellit ovat suolaisia! Anna jäähtyä hetki.
Sipuleiden kypsyessä tee taikina. (2 dl vettä, 20 g hiivaa, ½ tl
suolaa, 2 rkl öljyä, 1 dl grahamjauhoa, n. 4 dl
(durum)vehnäjauhoja) ja anna sen nousta.
Kauli kohonnut taikina levyksi. Levitä
sen päälle sipulit ja asettele sardellit kauniiksi kuvioksi
paistoksen pinnalle. Lisää oliivit. Tiputtele pinnalle öljyä.
Paista kuumassa (esim. 230 astetta)
uunissa noin 15 minuuttia. Anna jäähtyä hetki ennen tarjoilua.
edit. 1.9. korjattu kirjoitusvirhe