Tulipa
viikonloppuna tehtyä todella hyvää viinissä haudutettua broileria. Yhdistelin
useampaa reseptiä, ja ainakin tällä kertaa maut osuivat täydellisesti kohdilleen.
Padan sijaan käytin korkeareunaista paistokasaria, koska mökkiolosuhteissa
patavalikoima on niukanlainen. Nyt pataan päätyi broilerin rintaosia, mutta
aion kokeilla myös koipireisiä. Lisäkkeeksi keitin perunoita ja kuumensin
mikrossa pakasteherneitä, jotka maustoin ripauksella suolaa ja voinokareella.
Kahdelle
2
broilerin rintapalaa, maustamatonta ja mukana luuta ja nahkaa
noin
1 tl suolaa
mustapippuria
1–2 tl kuivattuja provencen yrttejä (tai
tuoretta timjamia ja persiljaa oksina)
2
valkosipulinkynttä
1
laakerinlehti
½
dl vehnäjauhoja
2,5–3 dl lihalientä kuutiosta (2/3 kuutiota)
½
prk tomaattipyrettä
½ pullollista
punaviiniä
voita
ja öljyä
70
g pekonia
100
g herkkusieniä
2
salottisipulia
persiljaa
Leikkaa
rintapalat kolmeen osaan, koipireidet kahteen. Mausta suolalla, pippurilla ja
provencen yrteillä. Anna maustua vähintään tunti huoneenlämmössä tai pidempään
jääkaapissa. Ruskista suikaloidut pekoniviipaleet voin ja öljyn seoksessa
padassa tai paistokasarissa. Siirrä syrjään odottamaan. Kuivaa broilerinpalat,
kierittele vehnäjauhoissa ja ruskista kauttaaltaan. Lisää lihaliemi,
tomaattisose, viini, murskatut valkosipulinkynnet, laakerinlehti ja pekonit.
Anna hautua kannen alla vähintään puoli tuntia, mieluummin 45 minuuttia–tunti. Lihan pitää olla kypsää ja
mureaa.
Laita
perunat kiehumaan hyvissä ajoin ennen lihan valmistumista, jos käytössäsi on
tavallinen liesi (induktiolla homma hoituu nopeammin).
Ruskista
sienet koko ajan hämmentäen kuumassa voin ja öljyn seoksessa. Lisää hetken
kuluttua sipulit, alenna lämpöä ja kypsennä vielä hetki. Mausta ripauksella
suolaa ja mustapippuria. Nosta kypsät lihat tarjoiluastiaan ja lisäät sienet ja
sipulit. Laita esim. 100-asteiseen uuniin odottamaan kastikkeen valmistumista
ja perunoiden kypsymistä.
Keitä
haudutuslientä kokoon! Jos jo heti alkuun näyttää siltä, että kastike on liian
juoksevaa, tee ruokalusikallisesta vehnäjauhoja ja voita nappi, jonka lisäät
sekoittaen kastikkeeseen. Suurusta olisi pitänyt tulla mukaan jo lihojen
ruskistamisvaiheessa.
Kaada
kastiketta lihojen päälle, lisää vielä persiljasilppua ja tarjoile keitettyjen perunoiden ja voilla
maustettujen herneiden kera.