Miten
on jäänytkin kirjaamatta tähän blogiin yksi suosikkikastikkeistani,
kesäkurpitsaa, porkkanaa ja usein myös aurajuustoa yhdistelevä herkku?! Helppotekoinen
kastike sopii mielestäni juuri penne-pastan kaveriksi, tai tagliatellen. Mitä
enemmän sinihomejuustoa kastikkeeseen laittaa, sen parempi twist makuun tulee,
mutta kastike on hyvää myös ilman mitään juustolisiä, annoksen päälle voi
silloin raastaa parmesaania, pecorinoa tai emmentaalia. Kesällä vihannesten
ollessa tuoreita, ei aina juustoa kaipaa lainkaan mukaan. Joskus olen laittanut
kastikkeeseen pehmeää vuohenjuustoa. Varmastikin myös erilaiset tuorejuustot ja
jopa sulatejuusto sopivat tähän. Mikäli kastikkeesta ei juuston avulla tule
tarpeeksi sakeaa, saa sakeutta helposti vaalean kastikkeen suurusteella.
Tarkkoja
määriä on vaikea antaa, vähän sen mukaan voi aineksia laittaa kuinka monta on
syöjiä ja mitä on kaapissa.
Noin
neljä annosta
1 tavallinen keltasipuli
tai salottisipuli
2 tl – 1 rkl öljyä
1 keskikokoinen
kesäkurpitsa
3–4 porkkanaa
2,5 dl vettä
½ –1 kasvisliemikuutio
2–2,5 dl kermaa tai
kevyempää ruokakermaa
½ pkt tai enemmän
aurajuustoa, vaihtoehtoisesti jotakin muuta sinihomejuustoa, vuohenjuustoa tms.
makustellen lisäten
mustapippuria ja suolaa/aromisuolaa
350–400 g pastaa,
mieluiten penneä tai tagliatellea
Laita
pastavesi kiehumaan. Keitä pasta ohjeen mukaan, yleensä kastikkeen ehtii tehdä
pastan valmistumiseen mennessä. Raasta kesäkurpitsa ja porkkanat karkeaksi
raasteeksi. Kuullota sipulisilppua hetki öljyssä. Lisää kasvisraaste ja
kääntele hetki. Lisää (vedenkeittimessä esikuumennettu) vesi ja murennettu
kasvisliemikuutio. Usein teen kasvisliemen valmiiksi mukiin. Kiehuta hetki.
Lisää sitten kerma, kuumenna ja lisää murusteltu juusto. Lisää suurustetta jos
kastike vaikuttaa laihalta. Raastetut kasvikset kypsyvät nopeasti! Makustele
lisämausteiden tarve.