tiistai 31. heinäkuuta 2018

Linssi-vuohenjuustosalaatti ja yrttibroileria




Tässä salaatissa ovat maut kohdallaan, ja kun salaatin kanssa nauttii yrteillä marinoitua broileria ja grillattua kesäkurpitsaa niin elämys on mitä parhain! Ja jos juomana on roséviiniä, saa ihanan, viikonloppuun sopivan makuelämyksen.

Nappasin idean Allt om mat -lehden numerosta 8/2015, mutta muokkasin sitä jonkin verran, muun muassa laittamalla kahden hengen annokseen ohjetta enemmän juustoa ja vähentämällä broilerin marinadissa käytettyjen yrttien määrää. Broilerit kääräisin pekoniin ja grillasin, kun lehdessä ne paistettiin uunissa.

Alkuperäisen ohjeen puy-linssit ovat ikuinen ongelma tavallisessa marketissa asioivalle. Hyvällä tuurilla löytyy, useimmiten ei. Joistakin kaupoista niitä voi löytää ranskalaisten linssien nimellä. Todennäköisesti tähän sopivat myös mustat beluga-linssit. Onneksi kaapissa sattui olemaan juuri tarvittava määrä linssejä, joiden parasta ennen -päivämäärä oli tosin jo mennyt jokunen kuukausi aikaisemmin (ei vaikuttanut millään tavalla makuun).

Kolmelle nälkäiselle tai neljälle osana ateriaa
3 suurta broilerin rintafileetä, ilman nahkaa ja luita
1 rkl tai enemmän provencen yrttisekoitusta
tuoreita yrttejä, jos on (salviaa ja rosmariinia)
1,25 tl suolaa
mustapippuria myllystä
1 pienen sitruunan mehu
2 rkl rypsiöljyä
2 valkosipulinkynttä murskattuna

pekonia, mielellään kotimaista ja jos mahdollista, luomua. Ei pakollinen.

Leikkaa fileet kolmeen osaan. Sekoita marinadin ainekset ja kaada vahvaan muovipussiin tai sopivaan astiaan. Lisää lihat ja kääntele, jotta kaikki maustuvat. Anna maustua jääkaapissa jokunen tunti tai yön yli. Ennen grillaamista ota lihat huoneenlämpöön puolisen tuntia aikaisemmin ja kääri halutessasi pekoniin. Lihat voi myös paistaa 225 asteessa noin 20 minuuttia.

Linssit ja kesäkurpitsa
2 dl puylinssejä
4 dl vettä
1 laakerinlehti
oksa rosmariinia
1 tl suolaa / kasvisliemikuutio
1 kesäkurpitsa
0,5 tl suolaa
1 + 2 rkl oliiviöljyä
1 punasipuli
1 rkl punaviinietikkaa
150 g chevrejuustoa
salaattia

Huuhtele linssit ja keitä niitä hiljalleen laakerinlehdellä, rosmariinilla ja suolalla tai liemikuutiolla maustetussa vedessä. Katso linssien pakkauksesta keittoaika. Valuta.

Leikkaa kesäkurpitsa pitkittäin viipaleiksi ja suolaa kevyesti. Penslaa oliiviöljyllä, ja grillaa tai paista kuumalla pannulla.

Leikkaa kuorittu punasipuli kahtia ja puolikkaat ohuiksi viipaleiksi. Paista sipuleja oliiviöljyssä hetki, ja lisää sitten viinietikka ja valutetut linssit. Paista muutama minuutti. Anna jäähtyä hetki.

Asettele tarjoilukulhoon salaatinlehtiä (tai -silppua tms.) ja lusikoi linssit päälle. Ripottele päälle reilusti juustoa.

Tarjoile broilerit linssisalaatin ja kesäkurpitsan kera.