Saimme
tutulta kalamieheltä useamman palan aitoa Tenon lohta, joten pääsimme ideoimaan
erilaisia makuyhdistelmiä. Todella hyvä ja helpohko keitto syntyi viimevuotisen
Yhteishyvä-lehden Sesonki-ruokaliitteen (3/2019) ohjetta mukaillen. Seuraavana
päivänä lämmitettynä keitto oli vieläkin parempaa.
Neljälle
n. 400 g nahatonta lohta/kirjolohta
fileenä
n. ½ tl suolaa (hienoa
merisuolaa)
reilu nippu tuoretta
tilliä (kuivattukin varmasti käy)
1 ps (550 ml) valmista
kaupan tomaattikeittoa
1 ps (200 g) vihreitä
papuja pakasteena tai noin saman verran pitkiä tuoreita papuja keitettynä ja
pätkittynä (vaihteeksi voi käyttää herneitä)
2 dl vettä
2 dl ruokakermaa
1 kala- tai
kasvisliemikuutio
Leikkaa
nahka kalasta, jos siinä se on. Kuutioi kala ja suolaa. Silppua tilli. Jos
käytät tuoreita papuja, niin keitä ne vähässä vedessä, valuta ja leikkaa
tarvittaessa pätkiksi. Kuumenna tomaattikeitto kattilassa kiehuvaksi. Lisää jäiset
pavut ja keitä hetki. Lisää kalapalat, vesi ja kerma. Murenna liemikuutio
sekaan. Lisää kypsät pavut jos keitit ne erikseen. Anna keiton kiehua muutaman
minuutin ajan, kunnes kala on kypsää. Lisää lopuksi tilli.