Haeskelin netistä syksyyn sopivan keiton ohjetta, ja huomasin Rouva Kasviksen (rouvakasvis.blogspot.com) sivuilta houkuttelevan kuuloisen linssi-juuripersilja-porkkanakeiton. Juuripersiljaa ei olekaan muistaakseni käyttänyt. Olin valmistautunut vaihtamaan sen kaupassa palsternakkaan varmana siitä, ettei juuripersiljaa löydy lähikaupasta, vaan löytyipäs!
Jälleen
kerran sain todeta, että tuoretta inkivääriä tulee laitettua helposti liikaa,
ja silloin sen maku lyö yli. Inkivääri ei onneksi liikaa maistunut, mutta
läheltä piti. Ohjeesta poiketen minulla ei ollut muscovado- tai fariinisokeria.
Korvasin ne pienellä määrällä hunajaa. Ei sattunut olemaan myöskään fenkolin
tai koriaterin siemeniä.
Keittoa tuli iso annos, ja siitä riitti pakastettavaksi asti.
Kuusi
annosta
300
g juuripersiljaa
300
g porkkanoita
1
sipuli
pieni
pala tuoretta inkivääriä raastettuna
(puolikas
chiliä tai hieman chilitahnaa tai -jauhetta)
2
dl punaisia kuivattuja linssejä
1
tlk (400 g) kuorittuja tomaatteja tai tomaattimurskaa
2–3
rkl rypsiöljyä
1
rkl muscovado- tai fariinisokeria (tai hunajaa tai tavallista sokeria)
1
l kasvislientä
1–3
rkl sitruunamehua
2
dl ruokakermaa
hieman
suolaa ja mustapippuria
pinnalle
tuoretta korianteria, persiljaa tai yrttiöljyä
Kuori
porkkanat, juuripersiljat ja sipuli. Kuutioi. Kuumenna öljy kattilassa, ja
kuullota siinä ensin sipulia. Lisää hetken kuluttua juuripersilja- ja
porkkanakuutiot ja kypsennä hetki. Lisää myös chili ja inkivääri. Lisää sitten
tomaattimurska, kasvisliemi ja huuhdellut linssit. Mausta. Keitä noin 20
minuuttia ja soseuta. Lisää sitruunamehu ja kerma sekä suolaa ja pippuria.
Kuumenna uudelleen. Tarkista maku. Ripottele pinnalle yrttisilppua.