torstai 12. marraskuuta 2020

Linssi-juuripersilja-porkkanakeitto

 

Lautasella oranssia kasvis keittoa ja lautasen reunalla leipäviipale.

Haeskelin netistä syksyyn sopivan keiton ohjetta, ja huomasin Rouva Kasviksen (rouvakasvis.blogspot.com) sivuilta houkuttelevan kuuloisen linssi-juuripersilja-porkkanakeiton. Juuripersiljaa ei olekaan muistaakseni käyttänyt. Olin valmistautunut vaihtamaan sen kaupassa palsternakkaan varmana siitä, ettei juuripersiljaa löydy lähikaupasta, vaan löytyipäs!

Jälleen kerran sain todeta, että tuoretta inkivääriä tulee laitettua helposti liikaa, ja silloin sen maku lyö yli. Inkivääri ei onneksi liikaa maistunut, mutta läheltä piti. Ohjeesta poiketen minulla ei ollut muscovado- tai fariinisokeria. Korvasin ne pienellä määrällä hunajaa. Ei sattunut olemaan myöskään fenkolin tai koriaterin siemeniä.

Keittoa tuli iso annos, ja siitä riitti pakastettavaksi asti.

 

Kuusi annosta

300 g juuripersiljaa

300 g porkkanoita

1 sipuli

pieni pala tuoretta inkivääriä raastettuna

(puolikas chiliä tai hieman chilitahnaa tai -jauhetta)

2 dl punaisia kuivattuja linssejä

1 tlk (400 g) kuorittuja tomaatteja tai tomaattimurskaa

2–3 rkl rypsiöljyä

1 rkl muscovado- tai fariinisokeria (tai hunajaa tai tavallista sokeria)

1 l kasvislientä

1–3 rkl sitruunamehua

2 dl ruokakermaa

hieman suolaa ja mustapippuria

pinnalle tuoretta korianteria, persiljaa tai yrttiöljyä

 

Kuori porkkanat, juuripersiljat ja sipuli. Kuutioi. Kuumenna öljy kattilassa, ja kuullota siinä ensin sipulia. Lisää hetken kuluttua juuripersilja- ja porkkanakuutiot ja kypsennä hetki. Lisää myös chili ja inkivääri. Lisää sitten tomaattimurska, kasvisliemi ja huuhdellut linssit. Mausta. Keitä noin 20 minuuttia ja soseuta. Lisää sitruunamehu ja kerma sekä suolaa ja pippuria. Kuumenna uudelleen. Tarkista maku. Ripottele pinnalle yrttisilppua.