Tattarijauhopussin
ostaminen vain kerran vuodessa leivottavia blinejä varten on mielestäni
tuhlausta. Siksipä teen vehnäblinejä, useimmiten Ruokatorstain ohjeella.
0,5 l maitoa
25 g hiivaa
1 tl suolaa
2 tl sokeria
5 dl vehnäjauhoa
(tai esimerkiksi 1 dl täysjyvävehnäjauhoa ja 4 dl valkoista)
2 dl kermaa
0,5 dl tai 25 g
voisulaa
2 keltuaista
2 valkuaista
Liota
hiiva kädenlämpöiseen maitoon. Lisää suola, sokeri ja vehnäjauhot. Jätä
kohoamaan pariksi tunniksi.
Lämmitä
kerma, sekoita voisula keltuaisiin ja lisää kohonneeseen taikinaa. Kohota
jälleen 3–4 tuntia.
Vatkaa
valkuaiset kovaksi vaahdoksi ja sekoita nostellen taikinaan. Paista voissa
blini- tai ohukaispannussa.
Perinteisen
smetanan kevyempi vaihtoehto on kevyempi (18 %) ranskankerma.
Punasipulihakkelus, mäti, maustekurkkusilppu ovat hyviä lisukkeita. Erinomaisen
hyvää on saman Ruokatorstain kasvistartar:
6–8 öljyyn
säilöttyä aurinkokuivattua tomaattia
1 sipuli
1 maustekurkku
1–2
valkosipulinkynttä
1 tlk smetanaa
tai ranskankermaa
Lisää
pilkotut tomaatit, sipulit, maustekurkku ja valkosipulinkynnet monitoimikoneeseen
ja hienonna. Lisää smetana tai ranskankerma ja anna makustua jääkaapissa pari
tuntia.