maanantai 8. helmikuuta 2016

Vehnäblinit ja kasvistartar

Tattarijauhopussin ostaminen vain kerran vuodessa leivottavia blinejä varten on mielestäni tuhlausta. Siksipä teen vehnäblinejä, useimmiten Ruokatorstain ohjeella.


0,5 l maitoa
25 g hiivaa
1 tl suolaa
2 tl sokeria
5 dl vehnäjauhoa (tai esimerkiksi 1 dl täysjyvävehnäjauhoa ja 4 dl valkoista)
2 dl kermaa
0,5 dl tai 25 g voisulaa
2 keltuaista
2 valkuaista

Liota hiiva kädenlämpöiseen maitoon. Lisää suola, sokeri ja vehnäjauhot. Jätä kohoamaan pariksi tunniksi.
Lämmitä kerma, sekoita voisula keltuaisiin ja lisää kohonneeseen taikinaa. Kohota jälleen 3–4 tuntia.
Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi ja sekoita nostellen taikinaan. Paista voissa blini- tai ohukaispannussa.

Perinteisen smetanan kevyempi vaihtoehto on kevyempi (18 %) ranskankerma. Punasipulihakkelus, mäti, maustekurkkusilppu ovat hyviä lisukkeita. Erinomaisen hyvää on saman Ruokatorstain kasvistartar:

6–8 öljyyn säilöttyä aurinkokuivattua tomaattia
1 sipuli
1 maustekurkku
1–2 valkosipulinkynttä
1 tlk smetanaa tai ranskankermaa


Lisää pilkotut tomaatit, sipulit, maustekurkku ja valkosipulinkynnet monitoimikoneeseen ja hienonna. Lisää smetana tai ranskankerma ja anna makustua jääkaapissa pari tuntia.