Herneet liossa. |
Leikkasin kerran hernepussista talteen kasvishernekeiton ohjeen, jolla tuli aivan mahtavan makuista keittoa. Tuttuun tapaan ohje on jossakin hyvässä tallessa. Tämä mukaelma Tuija Ruuskan Kasviskeittiö-kirjan (Otava 2008) ohjeesta on toki hyvä. Yleensä lisään keittämisen loppupuolella pari desiä vaaleaa paahdettua soijapapurouhetta, mutta tällä kertaa kaapista ei rouhetta löytynytkään. Luomuherneet eivät ole kovinkaan paljon kalliimpia kuin tavalliset, suosin niitä jos vain kaupasta löytyy. Keltaisista herneistä puolestaan saa vaihtelua keiton ulkonäköön. Annoksia tällä ohjeella tulee kuusi.
0,5 kg eli pussillinen kuivattuja
herneitä
3 l vettä
2 sipulia
3 isoa tai useampi pieni porkkana
4 valkosipulinkynttä murskattuna
1 rkl jauhettua korianteria
2–3 rkl öljyä
1 rkl kuivattua meiramia
2–3 rkl sinappia
n. 2 tl suolaa
Liota herneitä yön yli. Mittaa vesi kattilaan ja lisää
huuhdellut herneet. Pilko sipulit ja
porkkanat. Kuumenna öljy toisessa kattilassa ja hauduta vihanneksia korianterin
ja valkosipulimurskan kanssa miedolla lämmöllä, kunnes sipuli on kuultavaa. Kuori pinnalta vaahto pois ennen
sipuli-porkkanaseoksen lisäämistä. Keitetään
sitten vähintään kaksi, mielellään jopa kolme tuntia. Lisää lopuksi sinappi ja suola.