torstai 18. elokuuta 2016

Mamman marjapiirakka

Tämän klassikkopiirakan ohje löytyy moneltakin nettisivulta, mutta kirjaanpa sen ylös itsellenikin. Grahamjauhot antavat oman säväyksensä pohjataikinaan, mutta voi sen tehdä kokonaan tavallisista vehnäjauhoista. Punaiset viinimarjat ja puolukat sopivat erityisen hyvin tähän leipomukseen. Talvella heitän marjat suoraan pakastimesta piirakkapohjan päälle, mutta sitten varalta paistan piirakkaa kymmenisen minuuttia pidempään (käännän lämmön uunista pois päältä puolen tunnin jälkeen).

100 g voita
1 dl sokeria
1 muna
1,5 dl vehnäjauhoja
1 dl grahamjauhoja eli täysjyvävehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
4–5 dl marjoja
1 prk kermaviiliä
1 muna
0,5 dl sokeria
1 tl vaniljasokeria


Vaahdota pehmeä voi ja sokeri. Lisää muna vatkaten. Yhdistä kuivat aineet ja lisää käännellen. Taputtele taikina voidellun, matalan piirakkavuoan pohjalle ja reunoille. Levitä marjat pohjalle. Sekoita muut täytteen ainekset keskenään ja kaada päälle. Paista uunin alatasolla 200 asteessa puolisen tuntia.