Kukkakaali taipuu vaikka mihin,
klassikoiden (gratiini, keitto...) lisäksi nykyään pizzapohjaksi
ja hiilihydraattikammoisten couscousiksi. Törmäsin ohjeeseen
selatessani kotona kirjaston nettilehtitarjontaa (Vegetarian Times
syyskuu/2016). Tein oman versioni saatavilla olevista aineksista ja
hieman mittoja muutellen. Tuloksena oli niin hyviä makuja, että
tätä tulee varmasti tehtyä vielä monta kertaa.Oli maukasta seuraavana päivänä mikrossa lämmitettynä.
1 kukkakaali
2 rkl öljyä
1 sipuli
2 valkosipulinkynttä
2 porkkanaa
1–2 raitajuurta (ohjeessa
keltajuurta, mutta sitäpä ei lähimarketissa ollut)
5 dl silputtua lehtikaalta (tai
rucolaa)
0,5 dl silputtua tuoretta basilikaa
fetaa murusina
Keitä linssit kevyesti suolatussa
vedessä. Linssien kiehuessa murustele kukkakaali couscousin
kaltaiseksi muruksi, mökkiolosuhteissa tein sen veitsellä ohuen
ohuita viipaleita leikaten ja ne sitten ristiin rastiin leikaten.
Kuori ja silppua sipuli ja laita silppu kuullottumaan öljyyn.
Leikkaa porkkanat ja raitajuuret pienen pieniksi paloiksi ja lisää
pannulle. Lisää hetken kuluttua kukkakaalirouhe ja
valkosipulimurska. Hauduttele 6–8 minuuttia välillä käänellen.
Lisää sitten lehtikaali- tai rucolasilppu ja kypsennä hetki.
Mausta suolalla ja pippurilla. Valuta kypsät linssit ja mausta ne
oliiviöljyllä, sitruunamehulla, mustapippurilla ja tarvittaessa
suolalla. Lisää linssit kukkakaalicouscousin joukkoon. Lisää myös
basilika. Lisää annoksen päälle fetamurua.
Alkuperäisessä ohjeessa käytettiin mustia linssejä, mutta vaihtoehdoksi tarjotaan käyttämäniä puy-linssejä tai sitten kikherneitä.
Alkuperäinen ohje löytyy lehden
nettisivulta