Pihlajanmarjahyytelöä ei tule syötyä
joka viikko, ei aina joka kuukausikaan, mutta joskus sitä tekee
mieli juustion kanssa, tai jokin (liha)kastike suorastaan vaatii
mausteekseen pihlajanmarjaa. Pihlajanmarjoja kerää nopeasti, jos
sato on runsas ja oksia sopivan matalalla. Usein kerään marjat
tyhjiin, huuhdeltuihin maitopurkkeihin, ja pakastan. Hyytelön voi
keittää sulatetuista marjoista myöhemmin syksyllä, muiden
kiireiden hellittäessä.
Olen ehtinyt kokeilla useampiakin
ohjeita, mutta tämä on mielestäni paras, enkä enää muuta
ohjetta käytäkään. (Ehkä joskus kuitenkin kokeilen jotakin aivan
muuta!) Ohje on joskus (pahoittelen, taas on jäänyt päivämäärä
merkitsemättä lehtileikkeeseen) julkaistu Hesarin
Ruokatorstaissa.
1 kg / 2 l pihlajanmarjoja
4 dl vettä
hillosokeria 100 g / 1 dl mehua
2–3 rkl konjakkia (jos on)
Kaada kattilaan marjat ja vesi.
Keittele hiljalleen noin 30 minuuttia. Siivilöi mehu ja mittaa se
kattilaan. Lisää hillosokeria 100 g mehudesiä kohden. Kuumenna
kiehuvaksi, ja keitä noin 10 minuuttia välillä varovasti
sekoittaen. Mausta halutessasi konjakilla. Tee hyytelökoe: kasta
ruokalusikka liemeen, tiputa lusikasta hyytelöä kylmälle
(jääkaapista) lautaselle ja vedä esim. tulitikulla vako hyytelön
läpi. Jos vako ei umpeudu, on hyytelö valmista. Ota kattila
liedeltä. Kuori vaahto. Purkita pieniin, puhtaisiin ja
kuumennettuihin purkkeihin.