Kääretorttua tulee harvemmin tehtyä,
vaikka se on helppo ja nopea valmistaa ja makua voi vaihdella
helposti. Lapsuudessa teimme sisareni kanssa usein unelmatorttua,
täytteenä vaahdotettua voita ja sokeria. Muutama vuosi sitten
löysin Valion appelsiinisen ohjeen, jonka mukaan tein kerran
pääsiäistarjottavaa. Täytteen ohje tässä on vaihtoehtoisena
täytteenä, lisättynä appelsiinimarmeladilla. Lorautin mukaan myös
noin ruokalusikallisen cointreau-likööriä, jota sattui olemaan
minipullossa jääkaapissa valmiina. Kääretorttupohja on otettu em.
Valion ohjeesta ja se löytynee myös Valion nettisivuilta.
Tämänkertaisen täytteen ohjeen otin Tinan kesäkeittiö
-kirjasta (2016) hieman muunnettuna. Alkuperäiseen ohjeeseen
verrattuna panin vähemmän kermaa, ja silti täytettä tuli
runsaasti. Ensimmäiset maistiaiset kääretortusta eivät
vakuuttaneet, mutta kun kääretorttu oli voipaperiin käärittynä
saanut asettua jääkaapissa jonkun tunnin, oli maku ja rakenne mitä
mainioin. Tinan ohjeessa täytteeseen lisätään marjoja, mutta minä
tarjosin marjat erikseen. Vadelmat ja kääretorttu olivat hyvä
yhdistelmä, mutta seuraavana päivänä kääretorttu maistui
todella hyvältä ilman mitään lisukkeita.
Kääretorttupohja:
4 munaa
1,5 dl sokeria
0,75 dl vehnäjauhoja
0,5 dl perunajauhoja
1 tl leivinjauhetta
Täyte:
2 dl kuohukermaa
250 g (1 rs) mascarponejuustoa
1,5 dl lemon curdia
1 sitruunan raastettu kuori ja mehu
appelsiinimarmeladia (jos on)
1 rkl likööriä (jos on)
Vaihtoehtoinen täyte:
2 dl kuohukermaa
1 rs (200 g) appelsiinilla maustettua
tuorejuustoa (Valio)
0,5 dl sokeria
2 tl vaniljasokeria
appelsiinimarmeladia (jos on)
Pohjaa varten laita uuni kuumenemaan
200 asteeseen. Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi. Yhdistä kuivat
aineet ja siivilöi muna-sokerivaahtoon. Levitä taikina
leivinpaperilla vuoratulle uunipannulle. Paista noin 10 minuuttia.
Kumoa sokeroidun leivinpaperin päälle ja vedä leivinpaperi
varovasti päältä.
Täytettä varten vatkaa kerma, sekoita
vaahtoon sokeri, mascarpone, lemon curd, sitruunamehu ja kuoriraaste.
Levitä torttupohjalle ensin ohut kerros marmeladia ja levitä
kerma-mascarpone sen päälle, kääri sitten pohjapaperin avulla
rullalle.