Kasvispiirakka
on siitä mukava ruoka, että sekä pohjaa että täytteitä voi muunnella paljon kulloistenkin
mielitekojen tai kotoa löytyvien ainesten mukaan. Tällä kertaa laitoin pohjaan
runsaasti täysjyvävehnäjauhoja ja täytteeseen puoli purkkia ranskankermaa (oli
valmiina jääkaapissa) ja siihen lisäksi ruokakermaa. En tyytynyt
yksinkertaiseen täytteeseen eli pinaattiin ja fetaan, vaan lisäsin kuullotetun
sipulin ja yhden suippopaprikan. Paprikakin sattui olemaan valmiina jääkaapissa
odottamassa käyttöä. Hyvää tuli. Piirakan voisi tehdä tuoreista pinaateista tai
nokkosesta, kunhan ensin kevyesti ryöppää ne.
Noin 4 annosta
Pohja
100
g huoneenlämpöistä voita
3
dl jauhoja, joista 2 dl täysjyvävehnäjauhoja ja 1 dl tavallisia vehnäjauhoja
0,5
tl suolaa
1
tl leivinjauhetta
2
rkl kylmää vettä
Täyte
1
rkl öljyä
1
sipuli
1
suippopaprika tai puolikas tavallista punaista paprikaa
200
g fetajuustoa
150
g eli 1 pss pakastettua silputtua pinaattia (tai esim. 1 l tuoreita nokkosia)
2
dl ruokakermaa/kermaa
2
munaa
mustapippuria
myllystä
ripaus
muskottipähkinää
ripaus
suolaa
ripaus
yrttisuolaa (varovasti, feta on suolaista!)
Sekoita
jauhot, suola ja leivinjauhe. Nypi voi ja jauhoseos ryynimäiseksi seokseksi.
Lisää vesi ja sekoita tasaiseksi. Taputtele taikina jauhotetulla kädellä voidellun
piirakkavuoan (ø noin 24 - 26 cm) pohjalle ja reunoille. Pistele taikina
haarukalla ja laita hetkeksi jääkaappiin. Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen.
Esipaista pohjaa 10 minuuttia. Reunojen valumista voi estää laittamalla pohjan
päälle rypistetyn leivinpaperiarkin ja sen päälle kuivattuja herneitä. Herneet
voi käyttää moneen kertaan samaan tarkoitukseen.
Täytettä
varten silppua sipuli ja laita kuullottumaan pannulle öljyyn. Lisää hetken
kuluttua paprikasilppu ja anna hautua. Sulata pinaatti lautasella mikrossa,
valuta ylimääräiset vedet pois tai nostele pinaatit haarukalla pannulle.
Kypsennä hetki ja mausta. Riko munat kulhoon ja riko munien rakenne haarukalla.
Lisää kerma ja sekoita. Lisää mausteita ja kasvikset pannulta. Lisää myös
pieneksi kuutioitu feta. Kaada täyte esipaistetun pohjan päälle ja paista uunin
alatasolla noin 30 minuuttia.
Paista
uunin alatasolla noin 30 minuuttia. Jos pinta alkaa tummua liikaa, peitä se
lopussa leivinpaperilla. Anna piirakan asettua hetki ennen tarjoilua.