maanantai 6. helmikuuta 2017

Kalamurekepihvit



Kalamurekepihvit (tai ihan vain kalamureke) syntyy kätevästi valmiiksi jauhetusta kalasta, vaikka helposti taikinan tekee itse monitoimikoneella. Mutta säästyy monitoimikoneen tai lihamyllyn tiskaamisen vaivalta jos ostaa valmiiksi jauhettua kalaa. Oulun kauppahallissa myytiin jauhettua haukea kalamassan nimellä.
Pihveistä ei tullut maailman kauneimpia, sillä laitoin vain pannulle ruokalusikalla reilun annoksen taikinaa ja vähän taputtelin matalammaksi. Ohukaispannulla tai vähän enemmän vaivaa nähden olisi tullut tyylikkäämpiä pihvejä, vaan kotioloissa ja arkiruokana maku ratkaisee.
Paistoin pihvit pannulla öljyn ja voin seoksessa. Kevyemmät pihvit olisi saanut paistamalla ne pellillä uunissa, mutta joskus tekee mieli irrotella. Annoksesta tuli 14 pienehköä pihviä, käytännössä siis 7 annosta. Laitoin heti jäähtymisen jälkeen ylimääräiset annoksiin pussitettuina pakkaseen.
Lisukkeeksi sopii esimerkiksi keitettyjä perunoita ja kermaviilikastiketta sekä vaikkapa kurpitsapikkelssiä.


500 g vaaleaa kalaa, tai osaksi lohta
2 dl ruokakermaa
vajaa 1 dl korppujauhoja
1 pienehkö sipuli
1 muna
1 tl suolaa
vajaa 1 dl silputtua tuoretta tilliä
valkopippuria
öljyä ja voita




Kermaviilikastike
1 prk kermaviiliä
ripaus suolaa
1–2 tl sinappia
tilliä
sitruunapippuria (jos siinä on suolaa, laita varoen tavallista)

Vaihtoehtoinen kermaviilikastike
1 prk kermaviiliä
rippunen suolaa
valmista kurkkusalaattia

Laita korppujauhot turpoamaan kermaan. Silppua sipuli hienoksi, laita mikronkestävään kulhoon, kaada hieman (rypsi)öljyä päälle ja kypsennä mikrossa pari minuuttia. Anna sipulien jäähtyä hieman. Lisää ne sitten kerma-korppujauhoseokseen. Lisää myös kalamassa, muna ja mausteet. Sekoita hyvin. Paista voi-öljyseoksessa keskilämmöllä pihvejä 4–5 minuuttia kummaltakin puolelta.