Kalamurekepihvit (tai ihan vain kalamureke) syntyy
kätevästi valmiiksi jauhetusta kalasta, vaikka helposti taikinan tekee itse
monitoimikoneella. Mutta säästyy monitoimikoneen tai lihamyllyn tiskaamisen
vaivalta jos ostaa valmiiksi jauhettua kalaa. Oulun kauppahallissa myytiin
jauhettua haukea kalamassan nimellä.
Pihveistä ei tullut maailman kauneimpia, sillä
laitoin vain pannulle ruokalusikalla reilun annoksen taikinaa ja vähän
taputtelin matalammaksi. Ohukaispannulla tai vähän enemmän vaivaa nähden olisi
tullut tyylikkäämpiä pihvejä, vaan kotioloissa ja arkiruokana maku ratkaisee.
Paistoin pihvit pannulla öljyn ja voin seoksessa.
Kevyemmät pihvit olisi saanut paistamalla ne pellillä uunissa, mutta joskus
tekee mieli irrotella. Annoksesta tuli 14 pienehköä pihviä, käytännössä siis 7
annosta. Laitoin heti jäähtymisen jälkeen ylimääräiset annoksiin pussitettuina
pakkaseen.
Lisukkeeksi sopii esimerkiksi keitettyjä perunoita
ja kermaviilikastiketta sekä vaikkapa kurpitsapikkelssiä.
500
g vaaleaa kalaa, tai osaksi lohta
2
dl ruokakermaa
vajaa
1 dl korppujauhoja
1
pienehkö sipuli
1
muna
1
tl suolaa
vajaa
1 dl silputtua tuoretta tilliä
valkopippuria
öljyä
ja voita
Kermaviilikastike
1
prk kermaviiliä
ripaus
suolaa
1–2
tl sinappia
tilliä
sitruunapippuria
(jos siinä on suolaa, laita varoen tavallista)
Vaihtoehtoinen
kermaviilikastike
1
prk kermaviiliä
rippunen
suolaa
valmista
kurkkusalaattia
Laita
korppujauhot turpoamaan kermaan. Silppua sipuli hienoksi, laita mikronkestävään
kulhoon, kaada hieman (rypsi)öljyä päälle ja kypsennä mikrossa pari minuuttia.
Anna sipulien jäähtyä hieman. Lisää ne sitten kerma-korppujauhoseokseen. Lisää
myös kalamassa, muna ja mausteet. Sekoita hyvin. Paista voi-öljyseoksessa
keskilämmöllä pihvejä 4–5 minuuttia kummaltakin puolelta.