Sauvasekoittimella
pyöräyttää kätevästi pestokastikkeen spagetille tai muulle pastalle. Pestolla
voi maustaa myös keittoja. Annosta kohti kastiketta menee melko vähän, mutta
ylijäänyt säilyy purkissa öljykerroksella peitettynä. Pestoa voisi pakastaakin
pieniin annoksiin pakattuna.
Noin
neljä annosta
pieni
ruukullinen kaupan basilikaa
1/2–1
valkosipulinkynsi
50
g pinjansiemeniä
1
dl vastaraastettua parmesaania
tai
0,5 dl pecorinoa ja 0,5 dl parmesaania raastettuna
n.
1 dl hyvää kylmäpuristettua oliiviöljyä
suolaa
Nypitään
basilikanlehdet sauvasekoittajan kulhoon/astiaan, viipaloidaan sekaan kuorittu
valkosipuli, lisätään pinjansiemenet ja juustoraaste. Surautellaan
sauvasekoittajalla tahnaksi, välillä öljyä lisäten. Öljyn määrä riippuu siitä
kuinka sakeaa kastiketta haluaa. Lisätään vähäsen, esim. vajaa ¼ tl, suolaa ja
maistellaan tarvitseeko enempää.
Tarvittaessa
peston saa juoksevammaksi lisäämällä lautaselle vähäsen pastan keitinvettä,
jota siis kannattaa ottaa talteen keittovaiheessa.