perjantai 31. maaliskuuta 2017

Pesto





Sauvasekoittimella pyöräyttää kätevästi pestokastikkeen spagetille tai muulle pastalle. Pestolla voi maustaa myös keittoja. Annosta kohti kastiketta menee melko vähän, mutta ylijäänyt säilyy purkissa öljykerroksella peitettynä. Pestoa voisi pakastaakin pieniin annoksiin pakattuna.

Noin neljä annosta
pieni ruukullinen kaupan basilikaa
1/2–1 valkosipulinkynsi
50 g pinjansiemeniä
1 dl vastaraastettua parmesaania
tai 0,5 dl pecorinoa ja 0,5 dl parmesaania raastettuna
n. 1 dl hyvää kylmäpuristettua oliiviöljyä
suolaa

Nypitään basilikanlehdet sauvasekoittajan kulhoon/astiaan, viipaloidaan sekaan kuorittu valkosipuli, lisätään pinjansiemenet ja juustoraaste. Surautellaan sauvasekoittajalla tahnaksi, välillä öljyä lisäten. Öljyn määrä riippuu siitä kuinka sakeaa kastiketta haluaa. Lisätään vähäsen, esim. vajaa ¼ tl, suolaa ja maistellaan tarvitseeko enempää.

Tarvittaessa peston saa juoksevammaksi lisäämällä lautaselle vähäsen pastan keitinvettä, jota siis kannattaa ottaa talteen keittovaiheessa.