Sipulikeitto
ei ole hätäisen kokin keitto, mutta kärsivällisyys myös palkitaan. Ensimmäinen
koetinkivi on sipuleiden kuoriminen ja viipaloiminen tai silppuaminen.
Huonoilla välineillä itku on herkässä. Terävä ja ohutteräinen veitsi on sipulien
käsittelyyn paras työkalu. Sitten sipuleita pehmennetään emaloidussa padassa
tai paksupohjaisessa kattilassa, mieluiten voin ja öljyn seoksessa, mutta
pelkkä öljykin käy. Kun sipulit on maltettu hauduttaa keskilämmöllä syvän
kullanruskeiksi, lisätään vehnäjauhoja suurustamaan keitto. Jauhojen kypsyttyä,
eli parin minuutin kuluttua, lisätään kasvis- tai lihalientä ja jälleen on
maltettava antaa keiton muhia rauhassa, vähintään puoli tuntia. Mausteeksi
käytetään suolaa ja pippuria sekä maun mukaan esimerkiksi timjamia ja konjakkia,
kuten tällä kertaa. Sipulikeitto tarjotaan useimmin krutonkien ja
juustoraasteen kera. Keittoon voi käyttää tavallisten keltasipulien lisäksi
purjosipulia ja vähän valkosipulia. Tällä kertaa tein keiton Ranskalaisen keittiön salaisuudet
-kirjan ohjeella, pienin muutoksin.
5–6
annosta
500–600
g sipuleja
3
rkl voita
1
rkl öljyä
1
tl suolaa
¼
tl sokeria
3
rkl vehnäjauhoja
2
l lihalientä
vajaa
0,5 dl valkoviinietikkaa (ohjeessa runsas 1 dl kuivaa valkoviiniä)
suolaa
ja mustaa pippuria maun mukaan
1
tl kuivattua timjamia (ei alkuperäisessä ohjeessa)
1
rkl konjakkia (ohjeessa 3 rkl)
tummaksi
paahdettua ranskan- tai paahtoleipää
emmentaljuustoa
(tai parmesaania yms.) raasteena
Kuori
ja leikkaa sipulit ohuiksi viipaleiksi. Kypsennä sipuleja ensin pienellä lämmöllä
kannen alla 15 minuuttia. Ota sitten kansi pois, lisää lämpö keskitasolla ja
lisää suola ja sokeri. Kypsennä usein käännellen 30–40 minuuttia, kunnes
sipulit ovat tasaisen kullanruskeita. Sirottele sekaan jauhot ja kypsennä
sekoittaen 3 minuuttia. Lisää sitten kiehuva lihaliemi hyvin sekoittaen. Mausta.
Anna kiehua kannen ollessa raollaan vähintään 30–40 minuuttia. Kuori välillä
vaahtoa pinnalta. Jos keittoa ei tarjota heti, jätetään se jäähtymään ilman
kantta. Tarjottavaksi keitto kuumennetaan ja se maustetaan konjakilla. Kaada
keittoa lautasille asetettujen paahdettujen leipäviipaleiden päälle. Tarjoa
juustoraaste erikseen.
Paahdetut
leivät
2
viipaletta paaholeipää/syöjä
oliiviöljyä
valkosipulinkynsi
Levistä
voi leikata reunat pois ja ottaa muotilla pyöreitä paloja, mutta kotiväen
kesken leivät menevät siltään. Leivät voi paahtaa läpeensä kuiviksi 165
asteisessa uunissa (n. puoli tuntia) tai kuutioiksi leikattuina kuivalla
paistinpannulla. Uunissa paahtamisen puolivälissä leiville levitetään vähän hyvää
oliiviöljyä, molemmin puolin. Valmiit leivät hierotaan halkaistulla
valkosipulinkynnellä. Leipäkuutiot voi myös paistaa pannulla öljyssä ja lisätä
murskattu valkosipulinkynsi paistamisen lopulla (valkosipuli kärähtää
helposti).