maanantai 10. huhtikuuta 2017

Gratinoitu sipulikeitto





Sipulikeitto ei ole hätäisen kokin keitto, mutta kärsivällisyys myös palkitaan. Ensimmäinen koetinkivi on sipuleiden kuoriminen ja viipaloiminen tai silppuaminen. Huonoilla välineillä itku on herkässä. Terävä ja ohutteräinen veitsi on sipulien käsittelyyn paras työkalu. Sitten sipuleita pehmennetään emaloidussa padassa tai paksupohjaisessa kattilassa, mieluiten voin ja öljyn seoksessa, mutta pelkkä öljykin käy. Kun sipulit on maltettu hauduttaa keskilämmöllä syvän kullanruskeiksi, lisätään vehnäjauhoja suurustamaan keitto. Jauhojen kypsyttyä, eli parin minuutin kuluttua, lisätään kasvis- tai lihalientä ja jälleen on maltettava antaa keiton muhia rauhassa, vähintään puoli tuntia. Mausteeksi käytetään suolaa ja pippuria sekä maun mukaan esimerkiksi timjamia ja konjakkia, kuten tällä kertaa. Sipulikeitto tarjotaan useimmin krutonkien ja juustoraasteen kera. Keittoon voi käyttää tavallisten keltasipulien lisäksi purjosipulia ja vähän valkosipulia. Tällä kertaa tein keiton Ranskalaisen keittiön salaisuudet -kirjan ohjeella, pienin muutoksin.

5–6 annosta
500–600 g sipuleja
3 rkl voita
1 rkl öljyä
1 tl suolaa
¼ tl sokeria
3 rkl vehnäjauhoja
2 l lihalientä
vajaa 0,5 dl valkoviinietikkaa (ohjeessa runsas 1 dl kuivaa valkoviiniä)
suolaa ja mustaa pippuria maun mukaan
1 tl kuivattua timjamia (ei alkuperäisessä ohjeessa)
1 rkl konjakkia (ohjeessa 3 rkl)
tummaksi paahdettua ranskan- tai paahtoleipää
emmentaljuustoa (tai parmesaania yms.) raasteena

Kuori ja leikkaa sipulit ohuiksi viipaleiksi. Kypsennä sipuleja ensin pienellä lämmöllä kannen alla 15 minuuttia. Ota sitten kansi pois, lisää lämpö keskitasolla ja lisää suola ja sokeri. Kypsennä usein käännellen 30–40 minuuttia, kunnes sipulit ovat tasaisen kullanruskeita. Sirottele sekaan jauhot ja kypsennä sekoittaen 3 minuuttia. Lisää sitten kiehuva lihaliemi hyvin sekoittaen. Mausta. Anna kiehua kannen ollessa raollaan vähintään 30–40 minuuttia. Kuori välillä vaahtoa pinnalta. Jos keittoa ei tarjota heti, jätetään se jäähtymään ilman kantta. Tarjottavaksi keitto kuumennetaan ja se maustetaan konjakilla. Kaada keittoa lautasille asetettujen paahdettujen leipäviipaleiden päälle. Tarjoa juustoraaste erikseen.

Paahdetut leivät
2 viipaletta paaholeipää/syöjä
oliiviöljyä
valkosipulinkynsi

Levistä voi leikata reunat pois ja ottaa muotilla pyöreitä paloja, mutta kotiväen kesken leivät menevät siltään. Leivät voi paahtaa läpeensä kuiviksi 165 asteisessa uunissa (n. puoli tuntia) tai kuutioiksi leikattuina kuivalla paistinpannulla. Uunissa paahtamisen puolivälissä leiville levitetään vähän hyvää oliiviöljyä, molemmin puolin. Valmiit leivät hierotaan halkaistulla valkosipulinkynnellä. Leipäkuutiot voi myös paistaa pannulla öljyssä ja lisätä murskattu valkosipulinkynsi paistamisen lopulla (valkosipuli kärähtää helposti).