Enpä
arvannut etukäteen, kuinka ihanaa sellerigratiini voi olla. Celia Brooks Brown kehuu kirjassaan World Wegetarian Classics tätä
provencelaista ruokaa niin houkuttelevasti, että päätin kokeilla ohjetta. Gratiinin
voi tarjota vihreän salaatin kera, mutta me söimme sitä ensin vaalean leivän
kanssa ja lämmityskerralla keitin kaveriksi pastaa. Toisella kerralla keitin
lisukkeeksi ateriajyviä. Ohjeen puolittamalla saa neljä annosta, koko ohjeesta
riittää kuudelle nälkäiselle. Ensimmäisellä kerralla gratiinista tuli aivan
erityisen hyvää unohtaessani puolittaa juuston määrän, vaikka sellerin ja
kerman määrät puolitin. Kastikkeen on hyvä olla mehevää, joten kannattaa
laittaa kaksi tölkillistä tomaattimurskaa vaikka tekisikin pienemmän annoksen.
Kuusi isoa annosta
1,5
kg juuriselleriä
1,8
dl kermaa
180
g raastettua parmesaania
voiteluun
voita
Kuudelle lisukkeeksi:
1
kg juuriselleriä
1
dl kermaa
100
g raastettua parmesaania
kastikkeeseen:
2
rkl oliiviöljyä
1
keskikokoinen sipuli hienonnettuna
3
valkosipulinkynttä pieneksi hienonnettuna
2
x 400 g tomaattimurskaa
(meri)suolaa
ja mustapippuria myllystä
1
tl viinietikkaa
½
tl tummaa sokeria (tai hunajaa)
Laita
uuni kuumenemaan 200 asteeseen. Kuori sellerit, leikkaa pienemmiksi paloiksi ja
viipaloi esim. mandoliinilla ohuiksi viipaleiksi. Kuumenna öljy keskilämmöllä
isossa laakeassa paistinpannussa. Lisää sipulit ja kuullota ne. Lisää sitten
valkosipulit ja kääntele hetki. Lisää tomaattimurska, suola, pippuri,
viinietikka ja sokeri, ja anna hautua noin 5 minuuttia. Maista ja lisää
mausteita tarvittaessa. Lisää sitten selleriviipaleet ja hauduta kannen alla,
välillä käännellen noin 10 minuuttia tai kunnes selleriviipaleet ovat
pehmenneet, mutta silti hieman napakoita. Lisää kerma ja maista, pitääkö lisätä
mausteita.
Lusikoi
puolet selleriseoksesta isoon gratiinivuokaan, ripottele päälle puolet
juustosta, ja lisää sitten loput sellerit. Tasoita pinta ja ripottele päälle
loput juustoraasteesta. Paista uunissa kunnes pinta on kullankeltainen ja
kuplii nurkista, noin 30–40 minuuttia.