Tanskalaiset syövät voileipiä
(smørrebrød) lähinnä kevyeksi
lounaaksi. Kööpenhaminan-matkallamme monestakin syystä jäivät
paikalliset valmiit voileivät syömättä. Toki paikallista leipää
tuli syötyä asunnolla runsaasti, mutta perinteisin päällystein.
Leipä muuten oli todella hyvää ja erilaisia jyviä sisältäviä
ruisleipiä oli lähikaupassa runsas valikoima. Kirjakaupasta ostin
paikallisen julkkiskokin, Adam
Aamannin, voileipäkirjan
Aamanns smørrebrød
(Politikens Forlag 2016). Aamannin voileipäkahvilaan törmää
esimerkiksi Kööpenhaminen lentokentällä, mutta tanskalaisen
voileivän tekeminen jäi kotimaahan. Tanskankielisen keittokirjan
kanssa pärjää kyllä, koska luettuna tanska on ruotsia osaavalle
melko helppoa.
Tein
vappuaaton aterian alkupalaksi kasvissyöjillekin sopivan yrttisen
tuorejuustovoileivän. Ohjeessa suositellaan vuohenmaidosta tehtyä
pehmeää juustoa, mutta ”tavallistakin” lehmänmaitotuorejuustoa
voi käyttää. Tällä kertaa tein leivät vuohenjuustoon, mutta
varmasti jatkossa kokeilen tavallista maustamatonta tuorejuustoa. Yrttejä voi vaihdella tilanteen ja mielitekojen mukaan.
Olennainen
osa tätä voileipäohjetta on hillottu (syltede) punasipuli, joka
kannattaa tehdä tekeytymään edellispäivänä. Punasipulista tulee
älyttömän hyvää, ja se sopii lisukkeeksi moneen muuhunkin
ruokaan!
Neljälle
Tuorejuustotahna
150
g tuorejuustoa
1
rkl hienonnettua tilliä
1
rkl hienonnettua ruohosipulia
1
rkl hienonnettua kirveliä
1
tl paprikajauhetta
1
tl (tai vähemmän, maun mukaan) savupaprikajauhetta
veitsenkärjellinen
sokeria
hieman
sitruunamehua
merisuolaa
ja pippuria myllystä
Sekoita
ainekset kulhossa, mausta suolalla ja pippurilla sekä rippusella
sokeria ja sitruunamehua.
Hillottu
punasipuli
2
punasipulia
½
rkl suolaa
150
g sokeria
1,5
dl etikkaa
1,5
dl vettä
muutama
kokonainen pippuri
1
laakerinlehti
1
rkl hunajaa
Kuori
punasipulit ja leikkaa viipaleiksi. Laita kulhoon, ripottele päälle
suolaa ja anna seista puolisen tuntia. Kaada sipulit siivilään ja
huuhtele juoksevalla vedellä. Anna valua. Laita sitten sipulit
lasipurkkiin. Kiehauta liemen ainekset kasarissa, sekoittele
ahkreaan, jotta sokeri sulaa. Ota kasari liedeltä ja anna liemen
jäähtyä ennen kuin kaadat sen sipulien päälle. Anna tekeytyä
vähintään 4 tuntia, mielellään yön yli.
Tarjoiluun
4
viipaletta ruis- tai näkkileipää
2
dl eri yrttien lehtiä tai silppua, esim. kirveliä, tilliä,
ruohosipulia
Ota
ensin sipulipurkista vähintään 4 rkl sipuleja valumaan siivilään.
Voitele leivät juustotahnalla, laita sipulia päälle ja lopuksi
yrttejä. Nauti!