Tuoreista (pakastetuista) herneistä voi tehdä sosekeittoa monella tavalla. Uskon, että pakasteherneistä saa yhtä hyvää kuin itse tuoreista herneenpaloista riivityistä herneistä. Tarvittava määrä pakasteherneitä riippuu siitä kuinka paljon keittoa aikoo tehdä. Yhdestä parinsadan gramman pussista saa keittoa kahdelle. Valmiin keittoannoksen päälle voi laittaa esimerkiksi nokareen ranskankermaa. Hernesosekeitto sopii hyvin alkuruuaksi tai kevyeksi ateriaksi leivän kera nautittuna.
Neljälle
1
iso sipuli (voi käyttää myös pari salottisipulia)
1
rkl rypsiöljyä
2
pss pakasteherneitä, n. 400 g
1–2
kasvisliemikuutiota
8
dl vettä
2
dl kermaa/ruokakermaa
vähäsen
valkopippuria
tarvittaessa
suolaa
tarjolle
esim. ranskankermaa (ei välttämätöntä)
Kuullota
öljyssä silputtu sipuli, lisää sitten herneet, (vedenkeittimessä esikuumennettu)
vesi ja liemikuutiot. Keittele noin 10 minuuttia. Ota kattila liedeltä ja
soseuta keitto sauvasekoittimella. Laita kattila takaisin liedelle, lisää
keittoon kerma ja mausteita. Kuumenna kiehuvaksi, maistele, ja lisää tarvittaessa
mausteita.
Jos
epäilyttää, ettei keitosta tule tarpeeksi sakeaa, voi alkuun laittaa vähemmän
vettä. Jos keiton suurustaa vehnäjauhoilla, ne (reilu ruokalusikallinen)
kannattaa lisätä heti kun sipulit ovat kuullottuneet ja sekoittaa hyvin
sipulien ja herneiden sekaan, ennen nesteen lisäämistä (vesi lisätään vinhasti
sekoittaen).