sunnuntai 10. syyskuuta 2017

Pipérade, ranskalainen kasvismunakas


Paprikaa, purkkitomaatteja, sipulia, valkosipulia ja munia. Olen tehnyt vuosikaudet tätä kasvis-munapataa (Piperade, fransk grönsaksgryta) ruotsalaisen Bonniers stora kokbok -kirjan ohjeen mukaan. Vastaavan ohjeen (pipérade) löysin vastikään Ranskalaisen keittiön salaisuudet -kirjasta, jossa ruokaa luonnehditaan avoimeksi munakkaaksi ja johon tulee lisäksi kinkkua päälle.

Ruotsalaiseen tapaan tehtynä olen usein kypsentänyt seoksen liian kuivaksi. Onnistuessaan pata on mehevää. Ruotsalaisittain tehtynä munat lisätään kasvisten päälle, ranskalaisittain puolestaan munia hyydytetään pannulla ja kasvisseos kaadetaan munien päälle.Tein nyt kasvismunakkaan soveltaen ranskalaiseen tapaan, mutta jätin kinkun pois. Vihreää paprikaa ei nyt sattunut olemaan, mutta leikkelin mukaan pienen kesäkurpitsan. Vaalea leipä tai patonki sopii hyvin kaveriksi.

Paparikoiden, sipulien ja tomaattien hauduttaminen vie yllättävän paljon aikaa, mutta munakasvaiheen jälkeen valmista tulee nopeasti.

Kahdelle
1 sipuli
2 valkosipulin kynttä
1–2 punaista paprikaa
1 vihreä paprika
1 prk kuorittuja tomaatteja
4 munaa
oliiviöljyä (rypsiöljykin käy)
suolaa
valkopippuria myllystä
ripaus cayennenpippuria
persiljaa

Kuori ja silppua sipulit. Poista paprikoista siemenet ja suikaloi tai silppua paprikaat. Kuullota sipulia öljyssä 5–10 minuuttia, lisää sitten paprikasuikaleet ja paistele välillä käännellen 10–15 minuuttia, kunnes paprikat ovat pehmenneet. Lisää viipaloidut tai puserretut valkosipulit pannulle ja hauduta hetki. Lisää sitten tomaatit ja persilja. Mausta suolalla ja pippurilla. Painele puulastalla tomaatteja pienemmiksi. Anna hautua kannen alla noin 10–15 minuuttia, tai ilman kantta, jos tomaattien mukana tulee paljon nestettä. Ruotsalaisen ohjeen mukaan tässä vaiheessa munien rakenne vispataan kevyesti rikki, maustetaan varovasti suolalla ja pippurilla, ja sitten munaseos kaadetaan pannulle, ja seoksen annetaan hyytyä hetki ennen tarjoilua. Ranskalaisittain toimien kuumennetaan öljyä toisessa paistinpannussa, ja kaadetaan munat sinne. Kuumalla pannulla munamassa hyytyy nopeasti kun sitä vähän lastalla liikuttelee. Kuuma kasvisseos kaadetaan munakkaan päälle. Päälle voi ripotella lisää persiljasilppua tai muita yrttejä. Tarjotaan heti.



Merimiespihvi


Merimiespihvi ei ole hätäisen kokin ruokaa, mutta kärsivällisyys palkitaan hyvillä mauilla. Perunalajikkeen pitää olla kiinteä. Liha voi olla naudan ulkofilettä tai sisäpaistia. Viimeksi ostin lihapalan, joka oli pakkauksen etiketin mukaan paistipala, sen tarkemmin määrittelemättömästä ruhonosasta. Kotimaista lihaa tietenkin (luomu olisi jo luksusta). Onnistuu tämä jauhelihastakin. Ja lämmitettynä on myös erinomaista.

Noin 6 annosta
1 kg perunoita
600–750 g naudan ulkofileetä/sisäpaistia tms.
2–3 sipulia
mustapippuria myllystä
maustepippureita
muutama timjaminoksa (jos on)
laakerinlehti
0,33 l olutta (keskiolutta tai ykköstä)
lihalientä kuutiosta
voita ja rypsiöljyä
3 tl suolaa

Ota liha hyvissä ajoin lämpenemään huoneenlämpöön. Leikkaa se sitten ohuiksi viipaleiksi ja leikkaa viipaleet vielä pienmmiksi paloiksi. Kuori ja silppua sipulit. Kuori ja viipaloi perunat. Ruskista lihapalat muutamassa erässä voin ja öljyn seoksessa (tai pelkässä öljyssä). Mausta ruskistetut lihat suolalla ja mustapippurilla. Huuhtele välillä pannua ja ota huuhteluliemi talteen. Paistele lopuksi sipulisilppu, jota saa olla runsaasti. Voitele 3 litran uunivuoka ja lado pohjalle kerros perunaviipaleita. Laita päälle kerros lihapaloja ja sipulia. Täytä pata kerroksittain, päällimmäiseksi perunaa. Laita johonkin väliin laakerinlehti, maustepippurit ja timjaminoksia. Kaada vuokaan olut. Lisää lihalientä sen verran, että neste ulottuu lähelle ylintä perunakerrosta.

Anna padan kypsyä ensin 225 asteisen uunin alatasolla puolisen tuntia ilman kantta. Alenna sitten lämpö 175–150 asteeseen ja laita kansi päälle. Kypsennä vielä 90–120 minuuttia. Kypsymisen lopulla testaa lihan mureutta ja suolan määrää. Jos nestettä näyttää olevan paljon, ota loppuajaksi kansi pois, ja jos pata näyttää kuivuvan, lisää varovasti kiehuvaa vettä.

Merimiespihvin kaveriksi sopivat esimerkiksi puolukkahillo, etikkapunajuuret, ja säilykekurkkuviipaleet.

Kaalilaatikko


Syksyn tultua alkaa tehdä mieli uunissa haudutettuja ruokia kesäisten grilliherkkujen, kevyiden keittojen ja salaattien sijaan. Kaalikääryleitä en ole tehnyt vuosiin, mutta kaalilaatikko löytyy vakioruokien listalta. Aiemmin minulla oli tapana keittää kaalilaatikkoa varten riisipuuro, mutta viime vuosina olen luopunut siitä ohjeesta. Kaalilaatikkoa kannattaa tehdä kerralla isompi satsi. Ensinnäkin se on hyvää ja toiseksi se vain paranee lämmitettäessä ja kolmanneksi, se sopii hyvin pakastettavaksi. Rikotuista ohrasuurimoista tehtynä laatikosta tulee erityisen hyvää, vaikka hyvää tulee riisilläkin. Makunautinnon täydentää puolukkahillo tai -surve.

Noin 6 annosta
1,5 dl rikottuja ohrasuurimoita/täysjyväriisiä/riisiä
2–3 sipulia
2–3 porkkanaa
n. 1 kg valkokaalia
2 tl suolaa
400 g nauta-sikajauhelihaa, rasvaista laatua
0,5 tl valkopippuria
1 tl kuivattua meiramia (jos on)
1 tl kuivattua basilikaa
1 prk, 70 g tomaattisosetta
5–6 dl lihalientä
2 munaa
voita/margariinia
lisäksi puolukkasurvetta/puolukkahilloa

Keitä ohrasuurimot tai riisit pakkauksen ohjeen mukaan ja valuta. Silppua kaali, ja keitä silppu pehmeäksi isossa kattilassa, vähässä suolalla maustetussa vedessä. Ruskista jauheliha paistinpanulla. Lisää jauhelihan joukkoon sipulisilppu ja pilkotut porkkanat. Mausta tomaattisoseella, suolalla ja pippurilla, ja anna sitten vielä hautua hetki. Kaada ohrasuurimot ja jauhelihaseos kaalisilpun joukkoon ja sekoita. Mausta kuivatuilla yrteillä. Lisää myös munat ja kuutiosta tehty lihaliemi. Kaada seos voideltuun uunivuokaan. Paista 200 asteisen uunin alatasolla reilu tunti. Peitä loppuvaiheessa vuoka leivinpaperilla jos pinta uhkaa tummua liikaa.

keskiviikko 6. syyskuuta 2017

Pieni rouskusalaatti


Pienestäkin sienisalaatista saa syötävää! Tässä yhtenä päivänä löysin lähes kotipihalta muutamia karvarouskuja. Innoissani hain sienikorin ja -veitsen ja keräsin rouskut talteen. Pikainen kierros lähiseutujen vakiopaikoille tuotti tyhjän tuloksen. Keitin saamani pienen saaliin, huuhtelin kylmällä vedellä, pusertelin liikavesiä pois ja sitten silppusin pieneksi. Kaveriksi lisäsin pienen pieneksi pilkkomaani sipulia. Maustoin sienet ja sipulit rippusella suolaa ja mustapippuria. Jääkaapissa sattui olemaan valmiina kermaviilikastiketta (tällä kertaa yrttisuolaa, mustapippuria, sinappia, sokeria), jota lisäsin reilun ruokalusikallisen sieni-sipulisilppuun. Salaatti hetkeksi jääkaappiin ja sitten levitin sitä voidellulle ruisleivänpalalle ja nautin! Pienestä rouskusaaliista sain päällystettä kahdelle leivälle. Nam!

Sieni-sipulisilppua ennen kermaviilikastiketta.

tiistai 5. syyskuuta 2017

Frittata, kasvismunakas uunissa


Uunissa valmistettavalla munakkaalla on hieno italialainen nimi frittata. Muunnelmia on lukemattomia. Tähän versioon sain innoituksen oman kasvimaan kesäkurpitsasta. Monessa ohjeessa käytetään minitomaatteja, mutta koska niitä ei sattunut olemaan, käytin tavallisia tomaatteja. Erilaisia yrttejä voi laittaa mausteeksi.

Kahdelle
sipuli
kesäkurpitsa
paprikaa
tomaatteja
öljyä
4 munaa
n. 1 rkl maitoa/kermaa
n. 25–30 g parmesaania tai esim. emmentaalia raastettuna
rippunen suolaa
mustapippuria
tuoreita yrttejä maun mukaan, silppuna. Esimerkiksi basilika/kirveli/lehtipersilja

Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen. Kuullota sipulisilppua ja paprikapaloja paistinpannulla öljyssä. Lisää pannulle kesäkurpitsapalaset ja hauduta vielä hetki. Mausta suolalla ja pippurilla. Riko munat kulhoon, lisää maito tai kerma ja sekoita. Mausta varovasti suolalla (parmesaani on suolaista!) ja pippurilla. Lisää juustoraaste. Kaada kasvikset voideltuun uunivuokaan ja asettele tomaattiviipaleet pinnalle. Kaada muna-juustoseos vuokaan. Paista uunin alatasolla noin 20–25 minuuttia. Lisukkeeksi sopii salaatti.

Uunisiika


Siika on hyvä kala, laittoipa sen oikeastaan miten tahansa. Uunissa kokonaisena paistettuna siika on paitsi herkullista myös erittäin helppo tehdä. Kannattaa suosiolla vuorata uunipelti leivinpaperilla, eikä tehdä kuten viimeksi tein, eli käyttää uunivuokaa. Piti nimittäin leikata kalalta pää pois, jotta loppuosa mahtui vuokaan. Maun kannalta asialla ei ole mitään tekemistä, mutta onhan se esteettisempää tarjoilla kokonaista kalaa.

Uunisiian voi maustaa vaikkapa pelkillä suolalla, pippurilla ja voinokareilla, mutta vaihteeksi maustoin kalan sitruunalla, valkosipulilla ja tillillä. Annoin kalan maustua jääkaapissa vajaan tunnin ajan ennen sen uuniin laittamista.

Riippuu vähän lisukkeista minkälaisen kastikkeen kalan seuraksi tekee, vai tekeekö mitään. Tämän kalan kaverina söimme paistinpannulla pehmitettyä fenkoli-kesäkurpitsa-suippopaprikaseosta, eikä se kaivannut kastiketta.


Kahdelle
noin puolen kilon siika perkattuna
sitruuna
tilliä
2 valkosipulin kynttä
valkopippuria (myllystä)
(meri)suolaa

Vuoraa uunipelti tai uunivuoka leivinpaperilla. Huuhtele ja kuivaa kala. Tee terävällä veitsellä joitakin viiltoja kalan kylkiin ja laita viiltoihin valkosipulinkynnen viipaleita. Laita kalan vatsaonteloon suolaa, valkopippuria, valkosipulia, tilliä ja sitruunaviipaleita. Suolaa ja pippuroi kala myös ulkopuolelta. Laita leivinpaperin päälle muutama sitruunanviipale, joiden päälle laita kala. Laita myös kalan päälle muutamia sitruunanviipaleita. Paista 200–220 asteessa 25–30 minuuttia.