Siika on hyvä kala, laittoipa sen
oikeastaan miten tahansa. Uunissa kokonaisena paistettuna siika on
paitsi herkullista myös erittäin helppo tehdä. Kannattaa suosiolla
vuorata uunipelti leivinpaperilla, eikä tehdä kuten viimeksi tein,
eli käyttää uunivuokaa. Piti nimittäin leikata kalalta pää
pois, jotta loppuosa mahtui vuokaan. Maun kannalta asialla ei ole
mitään tekemistä, mutta onhan se esteettisempää tarjoilla
kokonaista kalaa.
Uunisiian voi maustaa vaikkapa pelkillä
suolalla, pippurilla ja voinokareilla, mutta vaihteeksi maustoin
kalan sitruunalla, valkosipulilla ja tillillä. Annoin kalan maustua
jääkaapissa vajaan tunnin ajan ennen sen uuniin laittamista.
Riippuu vähän lisukkeista minkälaisen
kastikkeen kalan seuraksi tekee, vai tekeekö mitään. Tämän kalan
kaverina söimme paistinpannulla pehmitettyä
fenkoli-kesäkurpitsa-suippopaprikaseosta, eikä se kaivannut
kastiketta.
Kahdelle
noin puolen kilon siika perkattuna
sitruuna
tilliä
2 valkosipulin kynttä
valkopippuria (myllystä)
(meri)suolaa
Vuoraa uunipelti tai uunivuoka
leivinpaperilla. Huuhtele ja kuivaa kala. Tee terävällä veitsellä
joitakin viiltoja kalan kylkiin ja laita viiltoihin
valkosipulinkynnen viipaleita. Laita kalan vatsaonteloon suolaa,
valkopippuria, valkosipulia, tilliä ja sitruunaviipaleita. Suolaa ja
pippuroi kala myös ulkopuolelta. Laita leivinpaperin päälle
muutama sitruunanviipale, joiden päälle laita kala. Laita myös
kalan päälle muutamia sitruunanviipaleita. Paista 200–220
asteessa 25–30 minuuttia.