Syksyn tultua alkaa tehdä mieli
uunissa haudutettuja ruokia kesäisten grilliherkkujen, kevyiden
keittojen ja salaattien sijaan. Kaalikääryleitä en ole tehnyt
vuosiin, mutta kaalilaatikko löytyy vakioruokien listalta. Aiemmin
minulla oli tapana keittää kaalilaatikkoa varten riisipuuro, mutta
viime vuosina olen luopunut siitä ohjeesta. Kaalilaatikkoa kannattaa
tehdä kerralla isompi satsi. Ensinnäkin se on hyvää ja toiseksi
se vain paranee lämmitettäessä ja kolmanneksi, se sopii hyvin
pakastettavaksi. Rikotuista ohrasuurimoista tehtynä laatikosta tulee
erityisen hyvää, vaikka hyvää tulee riisilläkin. Makunautinnon
täydentää puolukkahillo tai -surve.
Noin 6 annosta
1,5 dl rikottuja
ohrasuurimoita/täysjyväriisiä/riisiä
2–3 sipulia
2–3 porkkanaa
n. 1 kg valkokaalia
2 tl suolaa
400 g nauta-sikajauhelihaa, rasvaista
laatua
0,5 tl valkopippuria
1 tl kuivattua meiramia (jos on)
1 tl kuivattua basilikaa
1 prk, 70 g tomaattisosetta
5–6 dl lihalientä
2 munaa
voita/margariinia
lisäksi
puolukkasurvetta/puolukkahilloa
Keitä ohrasuurimot tai riisit
pakkauksen ohjeen mukaan ja valuta. Silppua kaali, ja keitä silppu
pehmeäksi isossa kattilassa, vähässä suolalla maustetussa
vedessä. Ruskista jauheliha paistinpanulla. Lisää jauhelihan
joukkoon sipulisilppu ja pilkotut porkkanat. Mausta tomaattisoseella,
suolalla ja pippurilla, ja anna sitten vielä hautua hetki. Kaada
ohrasuurimot ja jauhelihaseos kaalisilpun joukkoon ja sekoita. Mausta
kuivatuilla yrteillä. Lisää myös munat ja kuutiosta tehty
lihaliemi. Kaada seos voideltuun uunivuokaan. Paista 200 asteisen
uunin alatasolla reilu tunti. Peitä loppuvaiheessa vuoka
leivinpaperilla jos pinta uhkaa tummua liikaa.