Olen
pitkään aikonut tehdä sämpylöitä tällä Anna
Bergenströmin Joka kokin keittokirjasta
löytyvällä ohjeella (kirjassa nimellä fantastinen leipä), ja nyt vihdoin
sain toteutettua aikeeni. Ohje on helppo ja sämpylät hyviä, vaikkakin päältä
melko jauhoisia (kostautuu leipäkorissa tai tummalla pöytäliinalla). Joka
tapauksessa voin suositella näitä rapeakuorisia sämpylöitä vaikkapa
kasviskeiton kaveriksi.
5
dl vettä
1
dl täysmaitoa
25
g hiivaa
2
tl suolaa
1
rkl hunajaa
12,5
dl vehnäjauhoja tai 11 dl vehnäjauhoja ja 1,5 dl täysjyvävehnäjauhoja
vehnäjauhoja
leipomiseen
Lämmitä
vesi ja maito huoneenlämpöön tai kädenlämpöiseksi. Lisää hiiva, suola ja
hunaja. Sekoita kunnes hiiva on liuennut. Lisää jauhot. Paras työväline tähän
on puuhaarukka. Sekoita nopeasti löysä taikina. Ripottele pari ruokalusikallista
jauhoja taikinan päälle, peitä liinalla ja anna kohota 1–1,5 tuntia.
Kuumenna
uuni 240–250
asteeseen. Peitä kaksi peltiä leivinpaperilla. Ripottele leivinpöydälle vajaa
desi vehnäjauhoja ja kumoa taikina jauhojen päälle. Älä vaivaa, vaan ripottele
taikinan päälle jauhoja, ja taputtele taikina levyksi. Leikkaa levy 6–7 sentin levyisiksi
kaitaleiksi, ja kaitaleet 2–3
osaan. Nosta palat pellille ja paista heti. Paistaminen vie vajaan parikymmentä
minuuttia, toinen pellillinen vähän vähemmän. Anna jäähtyä peittämättä, jotta
kuori pysyy rapeana.