Silakkapihvit,
tuo mainio perinteinen perusruoka, jota kuitenkin tulee tehtyä turhan harvoin
kotioloissa! Käryä ja hajuja silakkapihvien paistamisesta paistinpannulla kieltämättä
tulee, ja useimmiten tuleekin tehtyä silakasta uuniruokia. Myös pihvit voi
paistaa uunissa, ja silloin pääsee vähemmällä käryllä ja työllä. Toisaalta,
uunissa paistetut silakkapihvit menettävät vähän maussa, sillä leivitys ja
voissa paistaminen ovat yksi silakkapihveihin liittyvistä makuelämyksistä.
Eihän se terveellistä ole, leivittää ja voissa paistaa, mutta jos sitä ei tee
edes kerran vuodessa, niin ehkäpä terveys sen kestää.
Ohjeeni
on melko vanhasta Herkutellaan kalalla
-kirjasta (Gummerus 1995, kolmas painos), josta löytyy monta hyväksi havaittua
ohjetta. Tuoreen tillin korvasin kuivatulla, koska tuoretta ei sattunut olemaan
kotona. Tällä kertaa jääkaapissa oli mätitahnaa, joten käytin sitä.
Pihvien
kanssa maistuisi perunamuusi, mutta keitetyt perunat sopivat myös hyvin. Meillä
syödään useimmiten keitettyjä puikuloita pienellä voinokareella maustettuna.
Lisäksi vihanneksia, esimerkiksi pakasteherneitä tai sekavihanneksia,
kuumennettuina sekä pienellä suolamäärällä ja voinokareella maustettuna. Ja jos
lautaselle mahtuu, niin etikkapunajuuria tai kurpitsapikkelssiä myös.
4 annosta
1 kilo
kokonaisia tai
600 g silakkafileitä
Leivitys:
½ dl
korppujauhoja
¼ dl
vehnäjauhoja
1 tl suolaa
1 mmt
(valko)pippuria
Täyte:
1 rkl
margariinia ja
2 rkl silputtua
tilliä tai
2 rkl silputtua
persiljaa tai
1 rkl mätitahnaa
ja 1 rkl silputtua tilliä tai
2 rkl raastettua
piparjuurta
Paistamiseen:
2 rkl voita tai
voita ja öljyä
Lisäksi:
suolaa
Perkaa
ja fileoi kalat, jos ostit kokonaisia. Huuhtele fileet ja valuta hyvin. Sekoita
leivityksen ainekset kupissa ja ripottele sitä leivinpaperin päälle. Lado osa
fileistä nahkapuoli alaspäin leivitysjauhojen päälle. Sivele päälle täytettä ja
mausta suolalla. Laita uudet fileet maustettujen päälle, ja käännä, jotta
molemmat puolet leivittyvät. Kuumenna puolet rasvasta paistinpannulla ja lisää
fileet kun rasva on vaaleanruskeaa. Alenna lämpöä heti. Paista molemmilta
puolilta noin 3 minuuttia. Paista loput pihvit samalla tavalla.
Olsson,
Brita ym. Herkutellaan kalalla - maukkaita kala- ja äyriäisruokia.
(Fiskkokboken) Suom. kati Appelqvist. Gummerus 1995, 3. painos.