Viron
100-vuotisjuhlan kunniaksi etsiskelin jotakin virolaista ruokaohjetta
toteutettavaksi. Heti tuli mieleen virosta muutama vuosi sitten (2013)
suomennettu Ihanimmat piirakat
-kirja, ja löytyihän sieltä Katrinin isoäidin porkkanapiirakka. Puolitin
alkuperäisen ohjeen, korvasin hapankerman ranskankermalla (varmasti esimerkiksi
kermaviili kävisi myös) ja vaihdoin yhden vehnäjauhodesin täysjyväjauhoon. Tuli
hyvää, ja siitä riitti yhteensä neljä annosta välipalaksi teen tai kahvin kera
nautittavaksi. Muun tarjottavan ohella tästä riittää isommalle porukalle.
Taikina:
100 g sulatettua
voita
1 muna
100 g
ranskankermaa (hapankerma)
1 dl
täysjyvävehnäjauhoa
2,5 dl
vehnäjauhoja (3,5–3,75 dl vehnäjauhoja)
0,5 tl
leivinjauhetta
0,5 tl suolaa
(rkl!!)
0,5 rkl sokeria
Täyte:
250 g raastettua
porkkanaa
1 rkl öljyä
0,5 tl suolaa
0,5 tl jauhettua
mustapippuria
1 rkl sokeria
1 keitetty muna
1 muna voiteluun
Sulata
voi ja anna sen jäähtyä. Laita uuni kuumenemaan 220 asteeseen.
Raasta
porkkanat karkeaksi raasteeksi. Hauduta porkkanaraaste pehmeäksi ja mausteet
pienessä vesimäärässä, lisää öljy haudutuksen puolivälissä. Anna jäähtyä
taikinan tekemisen ajan.
Sekoita
leivinjauhe jauhoihin, lisää loput ainekset, sekoita tasaiseksi.
Vuoraa
uunipelti leivinpaperilla. Muotoile taikina kostutetuin käsin levyksi. Kostuta
kädet välillä jos taikina uhkaa tarttua käsiin.
Levitä
täyte taikinalle siten, että reunoilta jää noin 5 cm vapaaksi. Ripottele
porkkanoiden päälle silputtu muna. Venytä taikinan reunat täytteen päälle
leivinpaperia apuna käyttäen. Tiivistä saumat veteen kastetulla sormella.
Voitele munalla.
Paista
uunin keskitasolla noin 30 minuuttia, varo ettei pinta ruskistu liikaa. Laske
lämpöä loppuvaiheessa.
Anna
asettua hetki ja leikkaa viipaleiksi.
Jäähtyneen
piirakan voi lämmittää esimerkiksi laittamalla sen kylmään uuniin ja
asettamalla lämmön 200 asteeseen. Kun uuni on kuuma, on piirakkakin
kuumentunut.
Ihanimmat piirakat -kirjan on
kustantanut Moreenikustannus, ja kustantajan nettisivujen mukaan toinenkin
painos olisi loppuunmyyty. Mutta eiköhän se löydy kirjastosta, jos monipuolinen
ja mielenkiintoinen virolaista keittiötä edustava piirakkakeittokirja
kiinnostaa.