Kalan
savustaminen brikettigrillillä on kätevää. Meillä ei vuosikausiin ole ollut
savustuslaatikkoa, joten on pitänyt käyttää grilliä myös savustamiseen. Vaan
eipä tuo ole haitannut, niin harvoin tulee savustettua ja onpahan yksi romu vähempänä
nurkissa. Yleensä savustan siikaa, mutta tällä kertaa ostin kalatiskiltä
ruotsalaisen kasvatetun nieriän. Painoa sillä oli noin 900 grammaa, ja siitä
riitti kahdelle syöjälle kahteen ateriaan. Periaatteessa tuollainen puolen
kilon kala riittää kahdelle.
Huuhtelin
ja kuivasin kalan sekä tein kylkiin muutamia viiltoja noin tuntia ennen
savustamista. Hieroin hienoa merisuolaa kalan ulkopuolelle ja ripottelin suolaa
vatsaonteloon. Kala sai siis suolautua hetken. Vähän ennen savustamista
pyöräytin myllystä mustapippuria vatsaonteloon ja laitoin sinne myös sitruuna-
ja punasipuliviipaleita. Sivelin kylkiin rypsiöljyä, samoin grilliritilälle.
Kun
olin valmistellut briketit grillauskuntoon, laitoin kaksi reilua kourallista savustuslastuja
foliovuokaan (sellaiseen maksalaatikkotyyppiseen). Lisäsin myös kaksi
sokeripalaa. Huom. liotin osan lastuista vedessä tarkoituksena se, että ne
kestävät pitempään. Sitten vain foliokuppi briketeille, kala grillausritilälle,
ritilä grilliin ja kansi päälle. Annoin kalan kypsyä vajaan puoli tuntia,
pienempi kala tai pienemmät kalat kypsyvät nopeammin. Kalan savustuessa keitin
kaveriksi puikulapottuja.
Lisukkeeksi
tein sinappikastikkeen ja fenkoli-tomaattisalaatin. Todella hyvä
makuyhdistelmä, jonka löysin ruotsalaisesta Allt
om mat -lehden 2. kesäkuuta 2015 ilmestyneestä grillinumerosta (9/2015),
ohjeita hieman muunnellen.
Neljälle:
1 isohko (vajaa
kilo) tai 2 pienempää (à 500 g) kokonaista kalaa, esim. nieriää, rautua, siikaa
tai isohko filee nahkoineen
2 rkl rypsiöljyä
1sitruuna
punasipuli
2 tl hienoa
merisuolaa (jos käytetään karkeaa merisuolaa tai hiutalesuolaa, niin sitten
enemmän)
mustapippuria
myllystä