Naurisvelli
on yksi vahvasti mieleeni jääneistä lapsuuden makumuistoista. Yksinkertaisessa
keitossa on pehmeää makua, johon saa särmää esimerkiksi ruisleivästä tehtyjä
krutonkeja dippaamalla tai tekemällä ihan vaan ruisvoileivän kaveriksi. Keittoa
tulee tällä ohjeella 3–4 annosta tai alkukeitoksi viidelle–kuudelle.
Nippu uusia nauriita tai
pari–kolme loppukesän naurista
kasvisliemikuutio
2,5 dl vettä
8 dl maitoa
0,75 dl mannaryynejä tai
pakkauksen ohjeen mukaan
voita
suolaa
Kuori
nauriit ja leikkaa pieniksi kuutioiksi. Keitä vahvassa kasvisliemessä muutama
minuutti, pienet kuutiot kypsyvät nopeasti. Lisää sitten maito, jonka voi
lämmittää mikrossa, ja kuumenna kiehuvaksi. Lisää mannaryynit ja anna kiehua miedolla
lämmöllä vähän väliä sekoittaen. Tarkista lopuksi suola, ja lisää sitä
tarvittaessa. Lisää lopuksi muutama voinokare.
Ruisleipäkrutonkeja
tein siten, että viipaloin (Kursulaisen leipomon) ruisreikäleivästä ohuita
viipaleita, jotka laitoin leivinpaperin päälle pellille. Päälle kaadoin vähän
oliiviöljyä. Kääntelin viipaleita, jotta kaikki saivat osansa öljystä. Paistoin
125 asteessa sen aikaa että viipaleista tuli rapeita.