tiistai 19. kesäkuuta 2018

Naurisvelli


Naurisvelli on yksi vahvasti mieleeni jääneistä lapsuuden makumuistoista. Yksinkertaisessa keitossa on pehmeää makua, johon saa särmää esimerkiksi ruisleivästä tehtyjä krutonkeja dippaamalla tai tekemällä ihan vaan ruisvoileivän kaveriksi. Keittoa tulee tällä ohjeella 3–4 annosta tai alkukeitoksi viidelle–kuudelle.

 

Nippu uusia nauriita tai pari–kolme loppukesän naurista
kasvisliemikuutio
2,5 dl vettä
8 dl maitoa
0,75 dl mannaryynejä tai pakkauksen ohjeen mukaan
voita
suolaa




Kuori nauriit ja leikkaa pieniksi kuutioiksi. Keitä vahvassa kasvisliemessä muutama minuutti, pienet kuutiot kypsyvät nopeasti. Lisää sitten maito, jonka voi lämmittää mikrossa, ja kuumenna kiehuvaksi. Lisää mannaryynit ja anna kiehua miedolla lämmöllä vähän väliä sekoittaen. Tarkista lopuksi suola, ja lisää sitä tarvittaessa. Lisää lopuksi muutama voinokare.

Ruisleipäkrutonkeja tein siten, että viipaloin (Kursulaisen leipomon) ruisreikäleivästä ohuita viipaleita, jotka laitoin leivinpaperin päälle pellille. Päälle kaadoin vähän oliiviöljyä. Kääntelin viipaleita, jotta kaikki saivat osansa öljystä. Paistoin 125 asteessa sen aikaa että viipaleista tuli rapeita.