Alkukesän
herkkuja ovat nokkoslätyt. Hyvää ja terveellistä! Minulla ei ole mökillä kovin
suurta nokkoskasvustoa, mutta siitä saa alkukesällä yhden lättysatsin ja
myöhemmin kesällä voi pakastaa annoksen talvea varten. Periaatteessa nokkoslätyt
tehdään tekemällä tavallinen lättytaikina ja lisäämällä siihen puolesta
litrasta litraan nokkosen lehtiä, jotka ennen taikinaan lisäämistä on ryöpätty,
eli keitetty hetken, valutettu ja silputtu.
Tällä
kertaa tein myös risotolla täytettyjä räiskäleitä ateriaksi, joten tein hieman
tukevamman taikinan. Pieniä lättyjä varten voi tehdä löysemmän taikina (ks. esim.
ohje Nokkoslätyt 1). Tähän taikinaan ei tule rasvaa, mutta halutessa voi
laittaa vähän öljyä tai sulatettua voita.
10–12räiskälettä
0,5–1 l tuoreita
nokkosenlehtiä
5 dl maitoa
2 munaa
¾ tl suolaa
3 dl vehnäjauhoja
(osan voi korvata grahamjauhoilla ja/tai leseillä)
paistamiseen voita
ja öljyä
gratinointiin
juustoa, esim. emmentaalia
Kiehauta
nokkoset, valuta ja silppua hienoksi. Vatkaa kulhossa munien rakenne rikki.
Lisää maito, suola ja vehnäjauhot. Vatkaa tasaiseksi. Anna turvota puolisen
tuntia. Paista isolla paistinpannulla suuria ohukaisia. Homma käy nopeasti
kahdella pannulla. Täytä valmiit räiskäleet esimerkiksi jauheliharisotolla.
Halutessasi gratinoi uunissa.