Vihdoinkin sain ostettua marketista spagettikurpitsan,
yleensä olen liian myöhään liikkeellä sen satokauteen nähden, tai sitten
kaupassa ei vain ole niitä ollut. Kaveriksi spagettikurpitsalle tein tavallisen
tomaatti-jauhelihakastikkeen. Valmiin annoksen päälle raastoin parmesaania. Voi
että oli hyvää! Pitää ensi syksynä tehdä uudestaan, mutta miettiä vielä
kastiketta. Olen viime aikoina yrittänyt ilmastosyistä vähentää punaisen lihan
syömistä.
Unohdin ottaa ylös ostamani spagettikurpitsan painon,
mutta olisiko sellainen keskikokoinen hyvä määritelmä? Kahdelle käsittelemätön
kurpitsa saa olla lähempänä kiloa kuin puolta kiloa, koska kuorista ja
siemenosasta tulee hävikkiä.
Varustauduin spagettikurpitsan halkaisemiseen puisella
leikkuulaudalla ja tukevalla veitsellä. Lyhyt kun olen, suoritin operaation
keittiön pöydän päällä, enkä korkeammalla olevalla työtasolla. Painoin veitsen
kuoren sisään ja painoin terää vähän matkaa eteenpäin. Näin aina vähän
kerrallaan. Loppujen lopuksi kurpitsa halkesi yllättävänkin helposti, vaikka
kuori on melko kova. Kurpitsa halkaistaan tietenkin pitkittäin.
Uuni kannattaa pannan lämpiämään 225 asteeseen heti
homman alkajaisiksi.
Kaavi puolikkaista siemenosa pois. Sivele pinnoille
öljyä, ja ripottele päälle suolaa ja pippuria. Laita puolikkaat uunipellille
leivinpaperin päälle leikkauspinta alaspäin. Kypsennä uunissa 30–40 minuuttia,
kunnes reuna alkaa saada väriä. Netistä löytyy ohjeita kurpitsan kypsentämiseen
mikroaaltouunissa, jolloin aikaa menee perinteistä uunia vähemmän. Minun
mikrooni puolikkaat eivät olisi kunnolla mahtuneet, joten uuni oli ainoa
vaihtoehto.
Kurpitsojen kypsyessä tein kastikkeen. Paahdoin
jauhelihan pannulla, lisäsin sitten sipulisilppua ja valkosipuliviipaleita. Hetken
kuluttua lisäsin karkeaksi raastetun porkkanan ja ohuiksi viipaleiksi leikatun
varsisellerin varren sekä tomaattimurskaa. Annoin hautua, ja lisäsin sitten
suolaa, mustapippuria, paprikajauhetta ja vähäsen juustokuminaa.
Kun kurpitsat olivat valmiit, raavin kahdella
haarukalla sisuksen lautaselle. Kastike ja juustoraastetta päälle, ja annos oli
valmis.
Tarvitaan
spagettikurpitsa
rypsiöljyä
suolaa
mustapippuria myllystä
spagettikurpitsa
rypsiöljyä
suolaa
mustapippuria myllystä
Kastikkeeseen
400 g paketti jauhelihaa (luomunautaa, 17 % rasvaa)
1 sipuli
1–2 valkosipulinkynttä
1 prk tomaattimurskaa
1 porkkana
1 varsisellerin varsi
1 tl suolaa
1 tl paprikajauhetta
0,5 tl juustokuminaa
mustapippuria myllystä
400 g paketti jauhelihaa (luomunautaa, 17 % rasvaa)
1 sipuli
1–2 valkosipulinkynttä
1 prk tomaattimurskaa
1 porkkana
1 varsisellerin varsi
1 tl suolaa
1 tl paprikajauhetta
0,5 tl juustokuminaa
mustapippuria myllystä
Pinnalle
parmesaaniraastetta
parmesaaniraastetta