Yksi
keino pienenentää ruokahävikkiä on käyttää kaikki ostettu ruoka. Ajallaan. Olin
ostanut tofupaketin japanilaistyyppistä keittoa ajatellen, mutta suunnitelmat
muuttuivat matkan varrella. Havahduin tofun parasta ennen -päivämäärän lähestymiseen
hyvissä ajoin, mutta ongelmaksi tuli keksiä ruoka, joka maistuisi myös ei-niin-tofusta-pitävälle
kanssasyöjälle. Ruokakirjoja ja nettiä selatessani vastaan tuli Viimeistä muruamyöten -blogin ohje intialaisesta tofucurrysta. Tein siitä oman versioni,
vaiheita oikaisten, käsillä olevista raaka-aineista ja alkuperäistä ohjetta pienemmän
annoksen. Annoksia tuli kolme. Hyvin kelpasi.
Tällä
kertaa maltoin noudattaa netistä löytyneitä tofun käsittelyohjeita kunnolla.
Eli: Paketti (250 g) avataan ja neste valutetaan pois. Tofu viipaloidaan, ja
viipaleet taputellaan kuiviksi talouspaperin avulla. Viipaleita kuivatetaan
lisää paketoimalla ne kaksinkertaisten talouspaperiarkkien väliin pinoksi. Mahdollisesti
vielä jokin paino päälle. Tofujen annetaan kuivahtaa puolisen tuntia. Sitten
leikkasin viipaleet suupalan kokoisiksi paloiksi. Paistaminen olisi ehkä ollut
helpompaa, jos olisin paistanut ensin viipaleet ja vasta ruskistuneet viipaleet
leikannut paloiksi. Toki homma onnistui pienemmistäkin paloista. Kuumensin
tilkan vettä teflonpannussa, ja kun vesi oli haihtunut, lisäsin tofut pannulle.
Paistelin niitä vähän keskilämpöä kuumemmalla pannulla niin kauan, että
molemmat puolet olivat hieman ruskistuneet. Tähän meni enemmän aikaa kuin pari
minuuttia. Kun palat olivat ruskistuneet, lisäsin pari ruokalusikallista öljyä,
ja paistelin vielä lisää. Marinadin tein tofuviipaleiden kuivuessa.
Tofun
marinadi
1,5 rkl seesamiöljyä
2 rkl soijakastiketta
noin 1 rkl raastettua tuoretta
inkivääriä
0,5 tl chilitahnaa
(harissaa, jos on)
Kun
tofut olivat paistuneet rapeiksi, siirsin ne kulhoon ja kaadoin päälle
marinadin. Paistinpannu oli valmis kastikkeen tekoa varten.
Kastike
2 rkl öljyä
1 sipuli (käytin
puolikkaan punasipulin)
3 valkosipulin kynttä murskattuna
2,5 tl garam masala -mausteseosta
1/2 tl chilijauhetta
vajaa 1 tl kurkumaa
vajaa 1 tl juustokuminaa
1/4 tl jauhettua
neilikkaa
1/4 tl jauhettua
korianteria
puolikkaan sitruunan mehu
2 dl kookosmaitoa (pieni
pakkaus)
2 tomaattia kuutioituna
(purkki tomaattimurskaa)
1 prk tomaattipyrettä
2 tl sokeria
suolaa
Kuumensin
öljyn pannulla ja lisäsin sipulisilpun. Kun sipulit olivat hetken
kuullottuneet, lisäsin mausteet ja valkosipulimurskan. Kääntelin hetken ja
lisäsin sitten tomaattipyreen. Sekoittelin pyreen muiden ainesten joukkoon ja
annoin seoksen kypsyä hetken. Sitten lisäsin kookosmaidon, tomaattikuutiot, sokeria
ja vähän suolaa. Sekoitin tasaiseksi ja annoin kypsyä kannen alla reilun
kymmenen minuuttia.
Tässä
vaiheessa laitoin riisit kiehumaan. Käytin kymmenessä minuutissa kypsyvää
basmatiriisiä. Kannattaa laskeskella riisin keittoajasta, kannattaako laittaa
riisi kypsymään jo aikaisemmin, vai riittääkö tässä vaiheessa.
Kun
riisit alkoivat olla kypsiä, lisäsin tofut kastikkeeseen ja annoin kuumeta
hetken. Annokseen tulee riisiä ja tofucurrya. Päälle tuoretta korianteria (jos
on), tarjoille voi laittaa myös maustamatonta jugurttia tasapainottamaan
kastikkeen tulisuutta, jos kastikkeeseen käyttää enemmän mausteita kuin mitä
minä.
Ohjetta
voi soveltaa myös kikherneille tai linsseille tms. Seuraavaksi kokeilen currya tofun
sijaan vihreiden linssien kera.