Teen
näitä voitaikinahyrriä yleensä jouluksi. Nämä hyrrät on kätevintä tehdä
valmiista kaupan voitaikinasta, itse tehty voitaikina sopii mielestäni paremmin
torttuihin ja pasteijoihin. Nyt tosin säästin yhden levyn, josta jouluna
paistan kaksi torttua (mistä saisi miniannoksen luumuhilloa?). Täytevaihtoehtoja
löytyy monia, mutta meillä pidetään näistä.
Tällä
kertaa tein hyrriä juhlaan noutopöytää tarjottavaksi. Taikinaa oli enemmän kuin
paketillinen, mutta kirjaan tähän perusohjeen.
500 g valmista
voitaikinaa
1 prk (70 g) tomaattipyrettä
(tai enemmän)
2 valkosipulinkynttä
noin 150 g emmentaalia
raastettuna
tuoretta persiljaa
Jos
käytetään valmiita voitaikinalevyjä, niin ei tarvitse kuin sulattaa ne
pakkauksen ohjeen mukaan (käy noin puolessa tunnissa). Muussa tapauksessa
sulanutta tai itsetehty kaulitaan pitkulaiseksi. Laitetaan uuni lämpenemään 225
asteeseen. Murskataan valkosipulit tomaattipyreen joukkoon. Valkosipulit voi
pusertaa taikinalevyille levitetyn tomaattipyreen päälle, mutta em. tavalla valkosipulit
levittyvät tasaisemmin. Valkosipulia inhoavat voivat jättää sen pois. Taikinalevyille
sivellään ensiksi tomaattipyrettä, mutta jätetään reilun sentin kaistale
yhdestä reunasta peittämättä. Lyhyt sivu, jos kyseessä ovat valmiit viipaleet
tai pitkä sivu, jos työn alla on isompi taikina. Tomaattipyreen päälle
ripotellaan juustoraaste ja persiljasilppu. Sipaistaan vettä päällystämättömälle
taikinanosalle. Kääritään löysälle rullalle. Valmislevyistä tehdyt rullat
leikataan kuuteen osaan, ja kiekot laitetaan lappeelleen leivinpaperin päälle
pellille. Isommasta pötköstä leikataan sentin tai vähän alle vahvuisia
viipaleita. Paistetaan 10–15 minuuttia.