Vaihtelua
perinteiseen kermapitoiseen kiusaukseen saa tekemällä laatikon munamaidolla
eikä kermalla. Lohilaatikko maistuu minun suuhuni paremmalle kuin
silakkalaatikko, josta minulle on jäänyt kouluvuosilta vähintäänkin
jonkinlainen ennakkoluulo.
Käytin
lohilaatikkoon viimeiset oman maan perunat, mikä tarkoitti sitä, että pienissä
perunoissa oli kova työ kuoria ja viipaloida. Makuun perunoiden koko ei
vaikuttanut. Perunoista suurin osa oli puikulaa, mutta joukossa oli myös
annabellaa, joka on kiinteämpi lajike. Laatikko kypsyi sen verran pitkään
uunissa, ettei eroa kiinteämmän tai jauhoisemman perunan välillä löytynyt.
Puikula muuten sopii minun mielestäni hyvin laatikkoruokiin, eivät ne hajoa.
Laatikkoon voi käyttää sitä lohta mitä sattuu käsillä olemaan. Tällä kertaa
löysin kaupasta edullisesti kotimaista kylmäsavustettua kirjolohifileetä.
Neljä
annosta
1 kg perunoita
150 g lohta (voi olla
enemmänkin)
2 munaa
4 dl täys- tai
kevytmaitoa
voita voiteluun ja
pinnalle
suolaa
pippuria
tilliä, kuivattukin käy
Lisäksi sulatejuustoa ½ pkt,
jos on.
Pane
uuni kuumenemaan 200 asteeseen. Kuori ja viipaloi perunat. Viipaloi kala, jos
se ei ole valmiiksi viipaloitu. Voitele vuoka. Lado pohjalle kerros
perunaviipaleita ja sen päälle ripaus suolaa, pippuria ja kerros kalaa.
Ripottele päälle kuivattua tilliä. Tee toinen samanlainen kerros.
Päällimmäiseksi jätä perunakerros. Vatkaa munat kevyesti kulhossa, lisää maito,
suolaa (vajaa 1 tl) ja rouhi valkopippuria myllystä.
Jos
haluat käyttää sulatejuustoa, lisää sitä kerrosten väliin. Laita voinokareita
pinnalle ennen uuniin laittamista. Laske uunin lämpötila heti 175 asteeseen kun
laitat vuoan uuniin. Anna kypsyä 1½ tuntia. Tarjoa salaatin tai
etikkasäilykkeiden kanssa.